Egészség

Hat meglepő tény, ami hatással lehet az egészségére: egy tablettával az abszolút hallásért

Sorozatunkban érdekes és nem hallott tényeket mutatunk be, amelyeket nem árt tudni egészségünk érdekében.

Szülés teljes biztonságban

A Kelet-Angliai Egyetem tudósai egy új számítógépes programot fejlesztettek ki, amely segíthet biztonságosabbá tenni a veszélyesnek tűnő szüléseket. A program háromdimenziós képet alkot a kismama testének belsejéről és szimulálja a szülést az esetleges komplikációkkal együtt, így az orvosok, szülészek idejében felkészülhetnek azokra.

Pásztortáska a nők gyógyásza

– A pásztortáska proteinekben gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz káliumot- és kalcium-sókat, valamint egy vérzéscsillapító és méhösszehúzó hatású peptidet. Menstruációs panaszokra frissen készített teája csodákra képes.

– Belsőleg még máj- és epepanaszok kezelésére is használható, de keringésjavító és szíverősítő szerként is kiváló.

– Külsőleg a rosszul gyógyuló sebek kezelésére alkalmazható, valamint száj- és garatfertőtlenítésre is igen hatékony. Sebekre és orrvérzésre a növényt borogatás formájában alkalmazzák, melyet főzetéből készítenek.

Fiatalító méreg

Kígyóméreggel lassítanák az öregedést orosz tudósok: az előállított szérum a vizsgálatok szerint lazítja az izmokat, lassítja a ráncosodási folyamatot, így továbbtartó fiatalságot ígér.

Nem is olyan magas!

A legújabb vizsgálatok bebizonyították, hogy a vérnyomás értékét teljesen új módon kell értelmezni. A legfontosabb újdonságok az eddigiekhez képest, hogy a 60 évnél idősebbek esetében a cél a 150/90-es alatti vérnyomás elérése, 30-59 kor között a 140/90 alatti érték, cukorbetegek és krónikus veseelégtelenségben szenvedők esetében szintén a 140/90 alatti érték elérésére kell törekedni. Az új iránymutatás figyelembe vételével kevesebb, illetve más készítményre lesz szüksége a betegnek, mint eddig.

Felére csökkenthető a mellrák esélye

Megjelent egy gyógyszer, az anasztrozol, amivel rendkívüli eredményeket értek el a menopauza utáni nőknél az emlődaganat kezelésében és megelőzésében. A vizsgálatok eredményei 2 és fél év és huszonegy ország több mint 9000 páciensén alapultak. Az anasztrozol hatásának lényege, hogy gátolja egy női nemi hormon, az ösztrogén termelését a menopauza utáni nőkben. Ezzel a hatóanyaggal foglalkozó első beszámolók még nagyjából tíz évvel ezelőtt jelentek meg először. Akkor tartottak a szer engedélyeztetésénél.

Tablettával az abszolút hallásért

Egy kutatás szerint az egyik hangulatjavító szer, olyan mértékben állítja vissza a fiatal agy tanulási képességeit, hogy még az abszolút hallást is elsajátíthatjuk vele. Tízezer emberből csak egynek van abszolút hallása; ez annak a képessége, hogy egy hangról megmondjuk annak magasságát. Az abszolút hallást 4-6 éves korban szokták felfedezni, és csak ekkor fejleszthető hatékonyan. Bár a gyógyszer igen hasznos lehet nagyobb szellemi igénybevételnél, ugyanakkor veszélyei is lehetnek.

 

Fotó: Unsplash.com