Egészség

Fogfehérítés házilag: kíméletes módszerek a sárgás-szürkés elszíneződések ellen

Ki ne vágyna a hollywoodi színészek tökéletes mosolyára? Összeállításunkból kiderül, milyen praktikákkal tehetünk fogaink ragyogásáért!

Gyakori problémák

Sárgás, barnás vagy épp szürkés elszíneződések a fogakon. Fogkövek, a szabályozás hiányából adódó kuszaság, valamint gyulladt, egészségtelen színű fogíny. Napjainkban a felsoroltak legalább egyike jelen van az ember szájában, ezek a magabiztos mosoly ellenfelei. Mindezt esztétikai fogászati kezeléssel lehet kiküszöbölni, de ha elég gondosak vagyunk, mindössze a fogtisztítási és táplálkozási szokásaink megváltoztatásával ragyogóbbá varázsolhatjuk a mosolyunkat.

Nyerjük vissza a saját fogszínünket!

Citrom, szódabikarbóna, eper, fodormenta – a népi gyógyászat szerint ezek az otthoni fogfehérítésben verhetetlenek, ám szakértőnk szerint csak az illúziót adják meg, hogy általuk világosabbak lettek a fogaink, hiszen tisztító hatással bírnak.

„A fog a saját árnyalatánál nem lehet világosabb, az viszont semmi esetre sem hófehér. A túl világos szín akár zománckárosodásra is utalhat – véli dr. Volom András. – Időnként persze lehet használni házi praktikákat, de ne túl gyakran, mert a túlzott maró hatás ront a fogak állapotán. Ma már hozzá lehet jutni fehérítő hatású fogkrémekhez, pasztákhoz, de nem véletlen, hogy az apró betűs résznél mindig ott van a csomagoláson: az eredeti árnyalatánál nem lesz tőle világosabb a fog. Így hát legjobb a napi tisztántartás.”

Előnyben a természet adta ételek

A helyes táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy a fogaink színe és állapota megfelelő maradjon. „Minél kevesebb finomított élelmiszert, kávét, teát fogyasztunk, annál inkább megmarad a fogak valós, világos árnyalata – mondja dr. Volom András. – Az étkek kiválasztásakor jórészt arra kell hagyatkoznunk, mi az, ami a természetben fellelhető és mi az, ami nem. A képlet egyszerű: megkapjuk majd az egészséges táplálkozás tökéletes napi menüjét. Összegezve: ami a testünknek jó, az jó a fogaink egészségének, szépségének is. Ez ilyen egyszerű.”

Otthoni lehetőségek

Ma már van lehetőségünk arra, hogy néhány drogériában, gyógyszertárban kapható eszközzel amolyan tűzoltásszerűen fehérítsünk néhány árnyalatot. Van már fogfehérítő matrica, amit, ha a frontfogakra helyezünk, pár perc alatt négy-öt árnyalatot fehérít. Kapható fogfehérítő sín, amely kicsit macerásabb, hiszen a hatás eléréséhez órák kellenek.

A fogfehérítő toll előnye, hogy magunkkal vihetjük, és napközben is használhatjuk, ám sajnos csak egy-két árnyalatot világosít a zománcon. Emellett a felsorolt összes eszközre igaz, hogy hatásuk csak ideig-óráig tart.

Egészségünk záloga

„Nem csak esztétikai szempontból fontos, hogy a fogak a saját árnyalatukhoz mérten fehéren ragyogjanak – mondja dr. Volom András esztétikai fogász –, mert az elszíneződés is az egyik előjele a kóros folyamatok beindulásának. Érdemes végiggondolni, hogy a félévenkénti fogászati kontroll mellett az otthonunkban mit tehetünk a megfelelő tisztítás és fehéren tartás ügyében!”

Fotó: shutterstock