Egészség

Táncosnők diétája: délelőtti nasi és esti desszert is belefér a koplalás nélküli fogyásba

Szeretnénk olyan hibátlan alakot, mint a balerináké, de közben egy hiphoptáncos erőnlétére vágyunk? Akkor érdemes követni néhány egyszerű étkezési szabályt!

Mindenki táncosnő!

A táncosnők egyik próbáról a másikra sietnek, megállás nélkül edzenek, de amikor a színpadon állnak, akkor is dúl bennük az energia. Ha jobban belegondolunk, akkor egy elfoglalt édesanya élete is hasonló, rohanni kell a gyerekekért, miközben nőként is tündökölni kell. Ha a táncosnők diétáját követjük, nemcsak karcsúk lehetünk, a hétköznapi rohanásban is helyt tudunk állni!

Diétás menü 5 (tánc)lépésben

Mindennek az alapja a tej
Sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy elegendő, vagyis legalább 1000-1200 milligramm kalciumot vigyünk be a szervezetünkbe. Pedig ahogy a táncosnőknek elengedhetetlen, hogy erősek legyenek a csontjaik, úgy nekünk is fontos, hogy tegyünk az egészségünkért. A nap folyamán igyekezzünk legalább 3-4 adag tejterméket megenni: ez lehet 3 deci hideg tej reggelire (300 mg kalcium), 1 pohár alacsony zsírtartalmú joghurt uzsonnára (450 mg kalcium) vagy 1 szelet sajt nasiként (150 mg kalcium).

Kell az elegendő kalória
Ahhoz, hogy egy táncos bírja az egész napos hajtást, ahhoz legalább 1800 kalóriát kell megennie. De ami a legfontosabb, hogy ezt 3 nagy és két kicsi étkezésre kell lebontaniuk, hogy egyszer se érezzék úgy, hogy korog a gyomruk az éhségtől. A napot egy kiegyensúlyozott, energiadús reggelivel érdemes kezdeni, például valamilyen tojással, egy tál müzlivel vagy joghurttal. Ebédre zöldségekből vagy tésztából álló finomságokat válasszunk, ami sovány fehérjét tartalmaz, vacsorára pedig csak valami könnyű fogást együnk, mint a sült lazac vagy barna rizs.

Mindig legyen kéznél nasi!
A három fő étkezés mellett nagy hangsúly van a délelőtti nasin és az uzsonnán. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a nap folyamán töretlen legyen az energiaszint. Leginkább fehérjedús finomságokra jó szavazni, mint a joghurt vagy a sajt. De a gyümölcsök is kellőképpen eltelítenek.

Szükség van a jó zsírokra
Sokan azért félnek a zsíroktól, mert azt hiszik, hogy az okozzaa hízást. Pedig ha egy táncosnak túl alacsony zsírtartalmú az étrendje, akkor nem lesz olyan jó a teljesítménye. Éppen ezért a fogások legalább 20%-ának telített zsírokból kell állnia: ez lehet avokádó, dió vagy a tenger gyümölcsei.

Energiafokozó finomságok
Az egész napos rohangálás, edzés után sokan úgy érezzük, hogy másnap képtelenek leszünk ugyanezt a teljesítményt nyújtani. A nap végén ilyenkor van szükség egy kis energialöketre, amit néhány jól összeállított finomság adhat meg, vagyis legyen magas szénhidrát-, mérsékelt fehérje- és alacsony zsírtartalmú. Például egy alacsony zsírtartalmú csokoládés vagy szójaital szinte új élettel tölt fel!

Táncosok menüje mintaétrend

Reggeli
● 3/4 csésze zabpehely megszórva 1/2 csésze gyümölccsel (például áfonyával, őszibarackkal vagy málnával)
● 1 főtt tojás 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal
● 3 deci 100%-os almalé

Délelőtti nasi
● 1 marék mandula
● 12 darab bébirépa

Ebéd
● 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér 2 evőkanál mogyoróvajjal megkenve
● 1 alma
● 1 szelet sovány sajt vagy 1 pohár zsírmentes joghurt
● 3 deci paradicsomlé

Uzsonna
● 1/2 csésze kis sós perec vagy teljes kiőrlésű keksz
● 1/4 csésze pisztácia

Vacsora
● 2/3 csésze barna rizs
● 1/2 csésze lencse vagy fekete bab
● 1/2 csirkemell kisütve
● 1 közepes tál saláta – 1 csésze spenót, 1/4 csésze kukorica, 1/3 csésze gomba, 1/3 csésze gránátalma magjával együtt. Hozzá salátaöntet: 1 evőkanál olívaolaj, 1/2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál balzsamecet

Desszert
● 1/2 csésze zsírszegény gyümölcsös joghurt
● 1 mangó

Fotó: shutterstock