Egészség

Álomba ringató diéta: alvás közben faragják le a kilókat ezek az ételek

Nehezen jön álom a szemünkre? Akár néhány olyan fogás is segíthet rajtunk, amelyek segítenek az elalvásban, sőt még a fogyókúránkra is jó hatással vannak!

Szenderedjünk finomságokkal!

Több olyan étel és ital is létezik, amelyek a bennük lévő hatóanyagoknak köszönhetően álmosítanak, így gyorsabban és mélyebben tudunk tőlük elaludni. Ezek a leghatékonyabbak:

Banán – ez a gyümölcs akár egy sárga héjba zárt altató is lehetne, hiszen melatonint és szerotonint is tartalmaz, amik az alvás szabályozására szolgáló hormonok. Ráadásul magnézium is van benne, ami egyfajta izomlazító, így segít abban, hogy éjszakára a testünk relaxált állapotba kerüljön.

Meggylé – tudományosan is bebizonyították, hogy azok, akik naponta 1-2 pohár meggylevet isznak, mélyebben tudnak szundítani. Ez azért lehetséges, mert a meggy gazdag melatoninban, ami segíti az alvást.

Szerecsendió – ízesítsük egy kevés szerecsendióval az esti vacsoránkat és garantáltan ránk tör az álmosság. De akár egy pohár meleg tejbe is tehetünk belőle egy csipetnyit, mert a szerecsendió myristicinforrás, ami kis mennyiségben álmosságot és kellemes érzetet okoz.

Szezámmag és csicseriborsó – szórjuk meg a salátánkat egy marék szezámmaggal vagy készítsünk egy humuszos mártogatóst. Mindkettő L-triptofánban gazdag, ami egy olyan aminosav, ami elálmosít kissé.

Pulykahús – szintén triptofánban gazdag, aminek a szerotonin előállításában van szerepe, így hozzájárul az alvást idéző melatonin termelésében is.

Tej – nem csak hiedelem, hogy egy pohár langyos tej segíti az elalvást! Ugyanis ez is triptofánt tartalmaz, és mézet is érdemes tenni hozzá, mert ebben is megtalálható ez az aminosav, és így még hatásosabb. Ráadásul, ha szénhidrátot is eszünk mellé, akkor gyorsabban szívódik fel a triptofán, vagyis például egy kis tál müzli tejjel tökéletes esti nasi.

Zabkása – érdemes megbarátkozni a zabkásával, ugyanis a zab gazdag melatoninban. Egy ilyen melengető finomság pedig ideális vacsora lehet, főleg, ha aszalt gyümölcsökkel dúsítjuk.

Párnacsalogató vacsorák:

1. nap: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal vékonyan megkenve és karikákra vágott banánnal a tetején, mellé 1 pohár meggyturmix.

Meggyes álom

Hozzávalók: 1 csésze magozott meggy, 1 pohár natúr joghurt, 2 deci tej, 1 csipet fahéj

Elkészítése: A hozzávalókat tegyük és turmixgépbe és pépesítsük addig, amíg folyós állagú nem lesz, majd töltsük egy nagy pohárba.

2. nap: Pulykamell szezámmagos salátával

Hozzávalók: 1 közepes szelet pulykamell, 1 kis fej saláta, 1 retek, 1 kígyóuborka, 2 evőkanál szezámmag, 1/2 vöröshagyma, balzsamecet

Elkészítése: A pulykamellet sóval-borssal ízesítjük, majd puhára pároljuk. A salátát apró levelekre tépjük, a zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, majd a hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a szezámmagot, végül ezzel öntözzük meg a salátát.

3. nap: Csicseriborsó krémleves

Hozzávalók: 30 deka száraz csicseriborsó, 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 zellerszár, 1 sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál rozmaring

Elkészítése: A korábban beáztatott csicseriborsót tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a durvára vágott hagymát, vöröshagymát, répát, zellerszárat, paradicsomot. Engedjük fel vízzel, hagyjuk főni 2 órán át, tegyük bele a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, végül egy botmixerrel pépesítsük.

4. nap: Szerecsendiós csirkemell zöldbabbal

Hozzávalók: 1 közepes csirkemell filé, ½ csokor petrezselyem, szerecsendió ízlés szerint, só, bors, zöldbab, natúr joghurt

Elkészítése: egy edénybe kevés olajat öntünk, beleszórjuk a szerecsendiót, az apróra vágott petrezselymet, sót és borsot, majd ebben a pácban forgatjuk meg a csirkemellet, amit végül aranybarnára sütünk. Párolt zöldbabbal tálaljuk, amit megöntözünk egy kevés joghurttal, amit szintén elkeverhetünk egy kis szerecsendióval.

5. nap: Meggyes zabkása

Hozzávalók: 6 teáskanál zabpehely, 1,5 deci víz, 1 deci kaukázusi kefír, ¼ csésze magozott, félbe vágott meggy, fahéj, édesítő

Elkészítése: öntsük egy lábasba a zabpelyhet és a vizet, és kezdjük el melegíteni, majd adjuk hozzá a kefírt is. Ha kellően összeállt a kása, adjuk hozzá az édesítőszert, a fahéjat és a meggyet.

Fotó: Pexels