Egészség

Mindenki csal a diéta közben, de miért? Hét hízlaló csapda a fogyókúrában és a kikerülésük

Mikor vagyunk a legrafináltabbak? Amikor saját magunkat csapjuk be a fogyókúra alatt. Ám nincs szükség több csalásra, hiszen van megoldás arra, hogy olykor könnyítsünk a diétán!

Mert most sportoltam

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy kimerítő edzés után fél órával ránk tör a farkaséhség. Ilyenkor a legnagyobb lelki nyugalommal nyitjuk ki a hűtő ajtaját, és kezdünk el falatozni. Azt mondjuk: „Most dolgoztam le egy csomó kalóriát, igazán belefér, hogy egyek egy keveset!”. Ám még az egyórás kick boksz-óra sem jelent felmentést egy zacskó chipsre.

  • Válasszunk fehérjében és szénhidrátban gazdag ennivalót. Például almát egy szeletke sajttal, egy pohár joghurtot kevés fagyasztott gyümölccsel elkeverve. Így hamar jóllakottnak érezzük magunkat, és nem eszünk kétszer annyi kalóriát, mint amit nagy nehezen elégettünk!

Mert nehéz napom van

Amikor idegesek vagyunk, és stresszes napunk van, akkor hajlamosak vagyunk a feszültséget édességekkel és rágcsálnivalókkal oldani. Ilyenkor kerül elő az irodai fiók mélyéről egy tábla csoki, egy zacskó ropi, de a kávézóba is szívesen leugrunk egy óriási sajtos pogácsáért vagy egy szelet csoki tortáért. A felszolgáló pedig megértően bólogat, amikor elmagyarázzuk neki, hogy most van a negyedéves zárás, a leadási határidő stb.

  • Tartsunk a fiókunkban ropi helyett egy zacskó mandulát, mert a benne lévő B-vitamin jó hatással van az idegrendszerre. Vagy ebédre együnk avokádókrémet, ami tökéletesen csillapítja a bennünk tomboló feszültséget. Ráadásul mindkettőnek alacsony a kalóriatartalma!

Mert végre nyaralok

Ki tud ellenállni a szállodai svédasztalos reggelinek vagy annak, hogy kipróbálja a legjobb éttermet abban a városban, ahova elutazott? Ha mégis ránk tör a lelkifurdalás, akkor lazán elhessegetjük azzal, hogy „Nyaralok, így a diétámat is szabadságolom egy időre!”. Aztán csodálkozunk, hogy a legnagyobb szuvenír, amit hazahoztunk az a saját pocakunk.

  • Nem baj, ha nyaralás alatt kicsit lazítunk, igenis ki kell élvezni az életet. De válasszuk a kis tányér, nagy pohár elvét, vagyis próbáljunk kis adagokat enni, viszont annál több folyadékot inni!

Mert csak belekóstoltam

Az étteremben is salátát és sovány húst rendelünk, viszont a párunk előtt egy jókora hagymás rostélyos gőzölög. Hát persze, hogy megkérjük, adjon nekünk egy katonát, na meg a desszertjét is ossza meg velünk, sőt, még a kenyeres kosárból is kiesszük a sarkát, merthogy „Á, ez csak néhány falat!”. Csakhogy így észrevétlenül több kalóriát fogyasztunk, mintha saláta helyett rendeltünk volna egy picivel tartalmasabb fogást.

  • Ne kínozzuk magunkat olyan helyen, ahol nagy a kísértés! Inkább rendeljünk egy fél adagot abból, amit igazán kívánunk, és élvezzünk ki minden falatot. Ha az ízekre figyelünk, hamarabb leszünk jóllakottak, és még a diétát sem szegtük meg!

Mert ünnep van

„A kolléganőm szülinapi tortáját kénytelen voltam megkóstolni, különben megsértődött volna!”, „A sógornőm egész délelőtt a konyhában robotolt, mire elkészült az ünnepi ebéd, muszáj volt ennem!”, vagy egyszerűen csak „Ünnep van!”. Ugye, hogy kifogyhatatlan a kifogások tárháza, ha az evésről van szó?

  • Ám néha nem árt kifogásokból felkészülni! Például a kolléganőnek: „Ne haragudj, de most ettem, így ki kell hagynom a sütit.” A sógornőnek: „A legutóbb is isteni volt a főztöd, de most növő hold van, csak keveset kérek.”

Mert ez light

Már a második light változatú chipses-zacskót nyitjuk ki, hozzá light üdítőt iszunk, sőt úgy gondoljuk, még egy kis jégkrém is belefér, hiszen az is light változat. Ám azzal nem számolunk, hogy ilyenkor a szervezet kevesebb energiát kap, a vércukorszint az átlagos szint alá csökken, és ettől a folyamattól beindul egy nassolási kényszer.

  • Való igaz, hogy a light termékeknek kevesebb a zsír- vagy a szénhidráttartalma, de ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul tömhetjük magunkba. Tehát próbáljunk meg csak egyféle dolgot kiváltani velük.

Mert meg­érdemlem!

A kedvenc romantikus filmünk megy a TV-ben, amit lehetetlen kibírni popcorn nélkül, végre legyőztünk egy nehéz akadályt, így megérdemlünk egy kis jutalomfalatot, például a kedvenc sült krumplinkat. Igen, valóban a boldogság a leggyakoribb indok, amikor azt mondhatjuk, hogy „Ááá, úgysem számít, ez még belefér!”

  • Ha úgy érezzük, a lelkünknek jót tesz egy kis bűnözés, akkor ne vonjuk meg magunktól. Hiszen a popcornt és a sült krumplit is meg lehet sütni házilag, egészséges kivitelben is, amivel a diétánkat sem tesszük tönkre!

Fotó: shutterstock