Egészség

Kiderült a hosszú élet titka: kellemesebb, mint az állandó diéta és sportolás

Kényelmesen elhelyezkedni a fotelban, és semmittenni. Ha nem tudunk néha unatkozni, előbb-utóbb megbetegszünk.

Feltöltő semmittevés

Milyen jó is az egyszerű semmittevés – de ön is úgy érzi, hogy közben értelmetlenül elvesztegeti az értékes idejét? A közhiedelem is úgy tartja, hogy aki szeret lustálkodni, az rest, és nem érdekli semmi. Ráadásul, aki nem halad az élet eseményeivel, az mindenről gyorsan lemarad. Legalábbis eddig ezt hittük. Pedig a lustálkodásnak vannak pozitív hatásai is. A testünkre
és a lelkünkre egyaránt.

Előzzük meg a betegségeket!

A stresszel foglalkozó szakértők meghúzták a vészharangot, és állítják, hogy a lustálkodás elengedhetetlen, ha hosszú távon egészségesek szeretnénk maradni. Ha belegondolunk abba, hogy régen is azok éltek tovább, akik megtehették, hogy több időt szánjanak a semmittevésre, akkor ebben nincs semmi különös. Ennek ellenére manapság mindenki azt hiszi, hogy még a szabadidőnket is aktívan kell eltöltenünk. Látszólag jól érezzük magunkat, hiszen eljárunk edzeni, vásárolgatni, barátokkal találkozunk – mindezek ellenére azonban gyakran úgy érezzük, hogy zaklatott és túlhajszolt az életünk. Ennek pedig egy idő után az lesz a következménye, hogy testileg vagy lelkileg megbetegszünk. Aki sosem lazít, hajlamosabb lesz a hátfájásra, fejfájásra, sőt, a lelki összeroppanásra is.

Rajzoljunk!

Amikor úgy érezzük, hogy már nagyon nő bennünk a feszültség, és nem bírjuk az életünk gyors tempóját, vegyünk magunk elé egy papírt, és kezdjünk el rajzolni. Bármit lerajzolhatunk, de a legjobb, ha szép virágokat próbálunk papírra vetni, mert azok nyugtató hatásúak. Egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy belemerülünk a rajzba, és teljesen kikapcsol az agyunk.

Feküdjünk le időben!

Ha az első ásítás után, jóval éjfél előtt fekszünk le aludni, azzal nemcsak a pihentető alvás idejét növeljük meg, hanem fogyhatunk is. A sötét és a sok alvás ugyanis felgyorsítja a zsírok lebontását. Pihenés közben – főleg a korai lefekvőknél – választja ki a szervezet azokat a hormonokat is, amelyek erősítik az immunrendszerünket.

Élvezzük ki az indián nyarat!

Használjuk ki az erkélyünket vagy a kertünket ősszel is. A reggeli felkelés vagy este munka után szánjunk naponta legalább fél órát csak magunkra, és „kényszerítsük” az érzékszerveinket arra, hogy csak a természet zajaira figyeljen.

Tudta?

● 1758-ban egy angol tudós, dr. Samuel Johnson jegyezte le először az angol nagyszótárba a semmittevés definícióját, mely szerint olyan vágyról van szó, amit időnként muszáj kielégítenünk.

● Statisztikák szerint a tizenévesek fele kevesebb mint napi hét órát alszik. Kanadai kutatók szerint ez azért probléma, mert ők később nagyobb valószínűséggel számíthatnak valamilyen szívproblémára.

Tankoljunk energiát!

A lustálkodás fontos az agy számára is: ellazítja a tudatosan vagy tudat alatt, de szüntelenül munkában lévő szürkeállományt, amely a minket érő külső ingereket dolgozza fel. Így szüksége van a pihenésre, hogy hosszú távon jól tudjon működni. Tehát a semmittevés – és egyébként az alvás is – tulajdonképpen nem más, mint spórolás a saját energiánkkal. Szükség van rá, hogy regenerálódjunk, és ezáltal újra kreatívak, kiegyensúlyozottak és tettre készek legyünk, és megvédhetjük magunkat a depresszió kialakulásától is.

Kapcsoljunk ki délben!

Vajon miért van az, hogy a déli országokban sokkal nyugodtabbak az emberek? Veleszületett temperamentumuk mellett az is segíti őket, hogy náluk a déli szieszta hozzátartozik a normális napirendhez. A megérdemelt pihenés után pedig mindenki frissen és tettre készen megy újra dolgozni. Mivel nálunk ez nem szokás, annyit tehetünk, hogy használjuk ki a déli ebédszünetet, és ne mindig zárt helyiségben ebédeljünk. Próbáljunk meg egy kis időt eltölteni a szabadban anélkül, hogy a munkával vagy másokkal foglalkoznánk. Pihenjünk egy padon, vagy sétáljunk egyet, és csak úgy nézegessük a minket körülvevő természetet. Ezáltal eltávolodunk a mindennapos stressztől, és utána felfrissülve jobban tudunk a munkára koncentrálni.

Tanuljunk a medvéktől!

Amikor a nagy bundás állatokat lustálkodás közben nézegetjük, eszünkbe sem jut, hogy szükség esetén milyen gyorsak tudnak lenni. Vegyünk példát róluk, hiszen együttesen testesítik meg magukban az erőt és a nyugalmat. A mai hektikus világban pedig mindkettőre szükségünk van.

Hozzuk vissza a vasárnapot!

Nem véletlen, hogy a hét vége a pihenés és a semmittevés napja. Ne akarjuk hát még abba a napba is belezsúfolni valamilyen feladat elvégzését. Hallgassunk a szüleinkre és a nagyszüleinkre, akik mindig is azt mondták, hogy vasárnap tilos munkát végezni, és bármilyen elektromos gépet használni.