Egészség

7 lépés a diéta sikeréért: garantált a fogyás ezekkel a szabályokkal

Az egész napos rohanás, a rengeteg tennivaló nem kedvez a fogyókúrának, ilyenkor összevissza eszünk. De a következő 7 tipp segíthet abban, hogy leadjunk néhány kilót!

Készítsünk menetrendet!

Ahogy előre mindent feljegyzünk a naptárunkba, például egy fontos megbeszélést vagy azt, hogy szülői értekezletre kell mennünk, úgy iktassuk be az edzéseket is. Nézzünk egy olyan időpontot, amikor el tudunk menni egy aerobikórára, vagy pedig szánjunk rá egy órát, amikor előbb végzünk az irodában. A lényeg, hogy legalább heti három órát összehozzunk még úgy is, ha alkalmanként csak húsz-húsz perc jut mozgásra, hiszen ez is számít. Azáltal, hogy ennyit foglalkozunk a beosztással, egész biztosan lelkiismeret-furdalásunk lesz, ha akár egy edzést is kihagyunk!

Tervezzünk és csomagoljunk!

Vasárnap vegyük át, hogy miket szeretnénk enni a következő héten, és ennek megfelelően vásároljunk be. Már egy nappal korábban készítsük elő azt az ételt, amit be szeretnénk vinni a munkahelyünkre. Ezáltal meg tudjuk akadályozni, hogy két rohanós tárgyalás között olyan finomságot együnk, amit gyorsan be lehet falni (például egy zsíros pizzaszeletet esetleg egy hizlaló szendvicset), vagy pedig este farkaséhesen kiegyük a hűtőt. Ráadásul, ha előre tervezünk, biztosak lehetünk abban, hogy egészséges és diétabarát fogásokat csomagolunk magunknak!

Pörgessük fel magunkat reggel!

Amikor késő délután holtfáradtan hazaesünk a munkából, csak az jár a fejünkben, hogy még főzni kéne, betenni egy mosást, és a gyerekkel is jó lenne átvenni a leckét. Nem csoda, ha időpocsékolásnak érezzük, ha ezek helyett inkább edzésre mennénk. Vagyis az egyetlen megoldás, ha a reggeli teendőink közé iktatjuk be a tornát. Így nemcsak fittebbek leszünk, jobban tudunk koncentrálni napközben, de kutatások szerint emiatt gyorsabban tudjuk elégetni a felesleges kalóriákat is. Ugyan nem könnyű még korábban kelni emiatt, de megéri!

Reggelizzünk az irodában!

Akiknek nagyon sűrű a napirendjük, leginkább ott buknak el a diétázásban, hogy kihagyják a reggelit, emiatt délben hizlaló finomságokból lakmároznak. Éppen ezért, hogy ne maradjon ki a nap legfontosabb étkezése, tartsunk néhány apróságot a fiókban, amit az iroda konyhájában is össze tudunk dobni. Például legyen nálunk zabpehely, müzli, szárított gyümölcs, magvak, így otthonról már csak egy joghurtot kell vinni vagy némi friss gyümölcsöt, hogy összedobjunk egy egészséges reggelit!

Csapjunk le a kalóriákra!

A rengeteg tennivaló közepette kinek van arra ideje, hogy még a kalóriákat is számolgassa? Hiszen roppant fárasztó folyamatosan jegyzetelni, hogy miket ettünk egy nap, és mindez mennyi energiabevitelt jelent egy nap. Éppen ezért érdemes kipróbálni például egy online kalóriakövető programot, ami percek alatt elvégzi a szükséges számításokat. Vagy pedig kísérletezzünk olyan diétákkal, amiben csészével adják meg az adagokat, így könnyen megtanulhatjuk, hogy mekkora az egészséges mennyiség.

Szemezzünk az egészséges finomságokkal!

Ha nagyon hajt minket egy határidős munka, akkor hajlamosak vagyunk kiéheztetni magunkat, majd délután kifosztjuk az irodai csokiautomatát, vagy a közeli kávézóban esszük degeszre magunkat sütivel. Ehelyett minden hétfőn vigyünk be magunknak egy tál gyümölcsöt, és tegyük az asztalunkra. Ha megéhezünk, egész biztos ezeket rágcsáljuk, már csak azért is, mert senki nem szereti, ha a szeme láttára megy tönkre egy csomó finomság. Ráadásul kutatások szerint, ha gyümölcs illatát érezzük, akkor hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, és az agyunkat arra biztatja, hogy inkább egészséges ételeket válasszunk.

Tartsuk a „Csak egy italra!”.szabályt!

Egy nagyon hajtós és fárasztó nap után igazán jólesik meginni egy pohár sört vagy bort. Csakhogy ilyenkor következik az be, hogy nagyon megéhezünk, és evés közben lecsúszik még egy ital. Ördögi körbe kerülünk, ami ellen csak az segíthet, ha megpróbálunk megállni egyetlen pohárnál. Válasszunk fehérbort vagy kesernyésebb italt, mert így biztos, hogy
lassabban kortyolgatunk, utána kevésbé éhezünk meg.

Fotó: istock