A gyümölcsök fogyasztása a leghatékonyabb módja a magnéziumbevitelnek, különösen, ha a nap folyamán más tápanyagban gazdag étellel kombináljuk őket. Íme 9 gyümölcs, amely a legmagasabb magnéziumtartalommal rendelkezik!
1. Maracuja
Egy csésze nyers maracuja 68 gramm magnéziumot tartalmaz, ezen kívül C-vitamint, élelmi rostot, B-vitaminokat, vasat és foszfort is. Sőt, az aromás maracuja a legtöbb fehérjét tartalmazó gyümölcsök listájának az élén áll! Pépjét nyersen, joghurtba keverve, vagy gyümölcslevekhez is adhatjuk.
2. Guava
Egy csésze nyers guava 36 milligramm magnéziumot tartalmaz. A dietetikusok szerint a trópusi gyümölcsben található tápanyagok, beleértve a sok C-vitamint és a rostot, hozzájárulhatnak a bélrendszer és a szív egészségének javításához, valamint az immunrendszerünk erősítéséhez. A gyümölcsöt édes és sós ételekhez, valamint turmixokhoz és salátákhoz is adhatjuk.
3. Banán
Egy közepes banánban 58 milligramm magnézium található. A finom déli gyümölcs magas magnéziumtartalma mellett sok rostot és szénhidrátot is tartalmaz, így kellő energiát biztosít a testmozgáshoz és a mindennapi hajtáshoz. Sőt a banán a káliumban leggazdagabb gyümölcsök közé tartozik.
4. Papaja
Egy csésze nyers papaja 30 milligramm magnéziumot tartalmaz.
- A trópusi gyümölcs emellett tele van káliummal, folsavval, valamint A-, C-, E- és K-vitaminnal.
- A papaya élénk narancssárga színét a karotinoidok (természetes növényi pigmentek adják), amelyek antioxidáns hatásúak, és segíthetnek bizonyos típusú rákos betegségek megelőzésében.
- A gyümölcsöt a diétázók is bátran fogyaszthatják, ugyanis a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök közé tatozik.
Ez is érdekelhet:
5. Szeder
Egy csésze nyers szederben 30 milligramm magnézium található. A bogyós gyümölcs mély, sötét színét az antocianinok, vagyis az egészségjavító hatású természetes növényi pigmentek adják. A szeder antioxidánsokban gazdag, jótékony hatással van a bélrendszerre, valamint a szív- és érrendszerre.
Tanulmányok bizonyítják, hogy mindenféle bogyós gyümölcs fogyasztása hasznos a rák kockázatának csökkentésére.
6. Kivi
Egy csésze nyers kivi 29 milligramm magnéziumot tartalmaz. Az élénkzöld, apró, ropogós magokkal rendelkező, édes-savanykás gyümölcs tápláló és kivételesen magas C-vitamin-tartalmú. Emellett rengeteg rostot, káliumot és antioxidánst is tartalmaz. A friss kivi fogyasztása javítja a székrekedést és a hasunk komfortérzetet.
7. Szárított füge
Három-öt szem szárított fügében 27 milligramm magnéziumot található. A szárított gyümölcs alacsonyabb víztartalma miatt koncentráltabb formában tartalmazza a magnéziumot. A magas rosttartalmú szárított füge a legtöbb cukrot tartalmazó gyümölcsök közé tartozik, így tápláló, sok energiát biztosít és ha egészséges nassolnivalóra vágyunk, tökéletes alternatívája a desszerteknek.

8. Avokádó
- Egy avokádó 57 milligramm magnéziumot tartalmaz.
- Ez a finom, krémes gyümölcs az egyik legegészségesebb is.
- Az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a benne lévő E-vitaminok pedig az egészséges bőrért, a rostok a bélrendszer egészségéért felelnek.
- Az avokádó kifejezetten gazdag vasban is, zsírtartalma pedig segít abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.
9. Aszalt szilva
Öt szem aszalt szilvában 18 milligramm magnézium van. A szárított gyümölcs az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök közé tartozik, amely sok rostot is tartalmaz. 100 százalékos gyümölcslé formájában is fogyaszthatjuk, vagy smoothe-ként, más gyümölcsökkel, zöldségekkel együtt kiváló magnéziumforrás.
Miért fontos a magnézium?
A magnézium létfontosságú tápanyag, amely a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges: támogatja az immunrendszert, segít fenntartani az egészséges ideg- és izomműködést, segít szabályozni a vérnyomást és a vércukorszintet, valamint szerepet játszik a csontok erősítésében, az energiatermelésben, és a hangulatunkra is jó hatással van.
„Fontossága ellenére a felnőttek körülbelül fele nem jut elegendő magnéziumhoz az élelmiszerekből. Az alacsony magnéziumszint izomgörcsöket, fáradtságot, ingerlékenységet, szabálytalan szívverést okozhat, és összefüggésbe hozható a csontritkulás és a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával” – olvashatjuk a today.com-on.
Bár a gyümölcsök nem számítanak a legmagasabb magnéziumforrásnak a leveles zöldségekhez, diófélékhez, magvakhoz, hüvelyesekhez és teljes kiőrlésű gabonákhoz képest, mégis minden szem gyümölcs számít a napi ajánlott mennyiség eléréséhez. (A felnőtt férfiaknak legalább 400 milligramm magnéziumot kell fogyasztaniuk naponta, míg a nőknek legalább 310 milligramm az ajánlott mennyiség.)
Fotó: pexels.com