Fogyni jéggel?
Nyáron szinte folyamatosan a szemünk előtt lebegnek a jégkockák, amik villámgyors enyhülést hoznak, és egy-egy pohár ital ilyenkor elképzelhetetlen nélkülük. De könnyen lehet, hogy ezentúl egy fogyókúrát sem tudunk elképzelni a hűsítők nélkül! Ugyanis egy amerikai gasztroenterológus kifejlesztette a jégdiétát, ami egy speciális módszer arra, hogy felpörgesse a szervezet anyagcseréjét, és így megszabadulhassunk a felesleges kalóriáktól.
Elmélete szerint a jég emésztéséhez a szervezetnek megfelelő hőmérsékletre kell melegíteni a fagyott vizet, ehhez pedig pluszenergiára van szükség. Vagyis az anyagcsere felgyorsul, és több kalóriát égetünk el.
Honnan jött az ötlet?
Az orvos nagyon kedvelte a különböző fagylaltokat, ám a tejes, hizlaló finomságok helyett inkább az olyan sorbetekre váltott, amelyek gyümölcsből és vízből készültek. De felfigyelt arra, hogy hiába van a címkéjükön az feltüntetve, hogy 100 kalóriát tartalmaznak, azt senki nem vette figyelembe, hogy a szervezetnek extra energiára van szüksége a jég felolvasztásához, így csak 72 kalóriát tartalmaz.
Ekkor találta ki, hogy ha hasonló jeges nyalánkságokat eszünk, akár a diétánk is hatékonyabb lehet.
Fél kiló mínusz havonta
Nem kell megijedni, nem jeget kell rágcsálni a diéta alatt, hanem cukormentes jégkását vagy sorbetet. Az orvos számításai szerint, ha valaki minden nap egy liternyit elszürcsöl, akkor azzal 160 kalóriát éget el, ami egy húszperces edzésnek is megfelel. Vagyis egy hónap alatt akár havonta fél kilót is lehet tőle fogyni, ha az étkezésünkön más téren nem változtatunk.
Hűs veszélyek
Azért arra az orvos is felhívja a figyelmet, hogy ezt a módszert csak kellő odafigyeléssel szabad követni. Például egy hűvösebb napon vagy edzés után nem szabad túl sok jeget bevinni a szervezetbe. De hosszú távon sem tesz jót a fogaknak és az ínynek, ezért ha jégkását készítünk, szívószállal igyuk meg.
Granita vagy sorbet?
Ugyan sokan kételkednek a diéta sikerében, de több szakértő szerint az igazi titka abban rejlik, hogy ezek a jeges frissítők könnyen eltelítenek, különösen akkor, ha gyümölcsös változatban készítjük el. Például érdemes kísérletezni a különböző granita- vagy sorbetreceptekkel.
A granita jégkristályait nem törik össze, így kásás jellegű marad, míg a sorbet szinte fagylalt állagú.
Jeges receptek
Ananászos-kókuszos sorbet
Hozzávalók:
- ½ csésze kókusztej
- ½ csésze nádcukor
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 ananász kockákra vágva
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
Elkészítése: A kókusztejet, a cukorral és a gyömbérrel keverjük össze, majd közepes lángon és lassú tűzön melegítsük másfél percig, majd hagyjuk állni és szűrjük le. Az ananászt turmixoljuk pépesre, adjuk hozzá a kókusztejes levet, keverjük el simára, és adjuk hozzá a citromlevet. Oszlassuk el egy műanyag edényben, és tegyük be a fagyasztóba, óránként keverjük át, és újra fagyasszuk le. Kis tálkákban szolgáljuk fel egy-egy ananászdarabkával díszítve.
Barackos jégkása
Hozzávalók:
- 70 deka őszibarack
- 15 deka nádcukor vagy más édesítő
- 3 deci víz
Elkészítése: A barackot vágjuk apró kockákra, majd turmixoljuk össze, amíg pépes állagú nem lesz. A vizet és a cukrot forraljuk sziruppá, majd amikor már langyis keverjük hozzá a barackpürét. Simítsuk el egy műanyag edényben, tegyük mélyhűtőbe, hagyjuk néhány órát bent, végül vágjuk kockákra, és a turmixoljuk jégkásává.
Zöldalmás granita
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 db lime leve
- 8 deci víz
- 5 db zöldalma
Elkészítése: Vízben kezdjük el felolvasztani a cukrot, tegyük hozzá a lime levét, majd hagyjuk kihűlni. A zöldalmát magozzuk ki, kockázzuk fel, majd tegyük a turmixgépbe és pépesítsük, végül adjuk a cukros keverékhez. Fagyasszuk le, és fél óránként keverjük át, hogy egész biztos mindenhol kásás legyen. Hosszú poharakba töltve kínáljuk, egy-egy gerezd zöldalmával.
Dinnyés granita
Hozzávalók:
- 8 csésze kimagozott, kockákra vágott görögdinnye
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál lime-lé
- ¼ csésze friss mentalevél
Elkészítése: Turmixoljuk össze a görögdinnyét a mézzel és a lime levével, majd amikor már elég pürés állagú, oszlassuk el egy műanyag edényben, és tegyük a fagyasztóba. Néhány órát hagyjuk fagyni, majd vágjuk kockákra, és a turmixgépben keverjük kásásra. Kis tálkákba oszlassuk el, és mentalevéllel díszítsük.
fotó: fotolia