Talán hallottad már, hogy a burgonya mérgező lehet. Ez különösen igaz, ha éretlen (zöld), vagy ha öreg és csírázik. Van azonban egy másik zöldség is, amely éretlenül mérgező lehet. Ez a padlizsán, amelyet nagyon egészséges zöldségnek tartanak és remek ételek készíthetőek belőle.
A padlizsán nemcsak a Földközi-tenger térségében, hanem Ázsiában és a Közel-Keleten is népszerű zöldség. Mivel képes az aromákat és fűszereket maximálisan felszívni és magába zárni, ideális alapanyaggá teszi különféle ételekben. Íze finom, de elég speciális, így lehet, hogy nem mindenkinek ízlik.
Az éretlen padlizsán fogyasztása mérgező lehet
Előfordulhat, hogy éretlen padlizsánt eszel, és ez veszélyes. Éretlenül ugyanis ezek a zöldségek glikoalkaloidokat (pontosabban szolamarint) tartalmaznak. A növény ezeket az anyagokat a kártevők és kórokozók miatt tartalmazza – ez a védekező mechanizmusa. Ezért a padlizsán leggyakrabban éretlen állapotban mérgező, és az emberek így könnyen betegek lehetnek tőle, mert nem mindenki tudja megmondani, mikor érett a padlizsán. Például az idősek, akik úgy döntenek, hogy maguk termesztenek padlizsánt a saját kertjükben, csodálatos és nagyon egészséges zöldségnek tartják, de lehet, hogy nincsenek tisztában a toxicitás kockázataival
Ne vedd félvállról a glikoalkaloid-mérgezés tüneteit. Hányingert, hányást, emésztési zavarokat, hasmenést, néha torokfájást vagy kellemetlen fejfájást tapasztalhatsz. Ha a tünetek súlyosabbak, jelentős fáradtságot, rossz közérzetet, nyugtalanságot vagy légszomjat is érezhetsz.
Padlizsán: egy finom zöldség, tele tápanyagokkal
Ez is érdekelhet
- Padlizsánt vásárolhatsz a boltban, vagy termeszthetsz magadnak a kertben. Sötétlila színű, sima és fényes felületű, és különböző méretekben kapható. Lehet 20 centiméter hosszú, de több kilogrammos darabot is vásárolhatsz vagy termeszthetsz.
- Íz tekintetében a padlizsán nagyon különleges. Az íze nem túl hangsúlyos, lehet édes, földes és általában enyhe. Emlékeztethet a cukkini vagy néhány gomba ízére.
- Főzés után a padlizsán kellemes, puha vagy krémes állagú, amely szétesik a szádban. De a legjobb módja annak, hogy megtudd, ha magad készíted el.
- Ha kellően átsütöd a padlizsánt, nem kell aggódnod a veszély miatt. Kár lenne emiatt nem fogyazstani a padlizsánt. Nagyon finom, főleg grillezve és sütve, de különösen a tápértéke miatt lenyűgöző.
- Ez a zöldség körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz, amely támogatja az emésztést, szabályozza a vércukorszintet és jóllakottságérzetet biztosít.
- Emellett számos vitamint is tartalmaz: különösen A-vitamint, B-vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6 és folsav), valamint C- és K-vitamint.
- A padlizsán ásványi anyagokban is gazdag, beleértve a káliumot (több mint 200 mg), magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és mangánt.
A padlizsánt imádjuk nyáron, amikor javában tart a grillezési szezon, a padlizsánt grillen sütve igazán finom. De sütőben elkészítve sem lehet mellényúlni, sütve és párolva is finom. Vághatod karikákra vagy hosszában szeletelve. Töltheted hússal, sajttal vagy más zöldségekkel is.
Fotó: gettyimages