A zöld teát, szűzteát, oolong teát sokan ismerik és szinte minden diétához javasolják is a szakemberek, hiszen hatékonyan pörgeti az anyagcserét. A gyömbért kevesebben használják, pedig ugyanilyen jótékony hatása van, sőt, még sokoldalúbb, tele van antioxidánsokkal és ami szintén nem mellékes, hogy olcsóbb is. A gyömbér íze ugyan markáns, csípős, de mézzel, citrommal ízesítve – hidegen és melegen is – könnyen rászokhatunk. A gyömbért a gasztronómiában is használják, csípős, citrusos íze miatt jól párosítható a sós és savanyú ízekhez, ezért találkozhatunk vele az ázsiai levesekben, currykben, süteményekben és italokban is.
Mire jó a gyömbér?
- Serkenti az anyagcserét
A gyömbérnek komoly zsírégető hatása van. Termogén hatású, vagyis megemeli a testhőmérsékletet és ezzel serkenti a kalória elégetését, rendszeres fogyasztása segíthet a testsúlycsökkentésben, különösen, ha egészséges étrenddel és mozgással is kiegészítjük.
- Segíti az emésztést
A gyömbér és az abból készült tea támogatja az emésztést, enyhíti a puffadást, csillapítja a hányingert és gyorsítja a gyomor kiürülését is: ha evés előtt fogyasztjuk, kevésbé terheljük túl a gyomrunkat egy bőségesebb ebéddel, vagy vacsorával. A kismamák is ihatják – orvosukkal egyeztetve – a reggeli rosszulléteket is enyhítheti.
- Védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségek ellen
A gyömbér csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint serkenti a vérkeringést. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig hozzájárulhat az érfalak egészségéhez.
Ez is érdekelhet:
- Erősíti az immunrendszert
Mivel a gyömbér tele van antioxidánsokkal, rendszeres fogyasztásával támogatjuk immunrendszerünket, különösen a téli, megfázásos időszakban. Csípőssége miatt melegítő hatású is, így különösen jól is tud esni a hideg őszi és téli napokon.
- Csökkenti a görcsöket és az izomfájdalmat
A gyömbér természetes fájdalomcsillapítóként is használható, hatásos akár a menstruációs fájdalmak enyhítésében és csökkenti az edzések után jelentkező izomfájdalmat is.
Nem árt ha orvossal is konzultálunk!
A gyömbérteát alapvetően mindenki nagy biztonsággal fogyaszthatja, de nem árt óvatosnak lenni, ha valaki vérhígítót szed, a gyömbér ugyanis enyhe vérhígító hatású. Terhesség alatt is fogyasztható, de csak kis mennyiségben. Akinek érzékenyebb a gyomra, szintén figyeljen oda, éhgyomorra ne fogyassza a teát, mert felerősítheti a refluxos tüneteket. Fogyasztás előtt így érdemes az orvos véleményét kikérni.

Hogyan készítsük el a házi gyömbérteát?
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 3-4 cm friss gyömbérgyökér
- 3 dl víz
- 1 evőkanál méz (opcionális)
- 1 evőkanál friss citromlé vagy citromkarika (opcionális)
Hámozd meg a gyömbért, majd vágd vékony szeletekre vagy reszeld le. Tedd egy kis lábasba, öntsd fel vízzel, és forrald fel. Miután felforrt, tedd takarékra és főzd még 10 percig. Utána szűrd le és ízlés szerint mézzel, citrommal ízesítsd. Ha erősebb teát szeretnél készíteni, hagyd még állni 5-10 percet a tűzről levéve, mielőtt leszűröd.
Mit tudhatunk a gyömbérről?
A gyömbér Délkelet-Ázsiából származik, Indiában, Kínában és a Közel-Keleten már több ezer éve használják a hagyományos orvoslásban. A gyömbér a föld alatt nő, ha egy darabkáit elültetünk, 8-10 hónap után már a saját kertünkből is „szüretelhetjük”. A növény gyökértörzse, amit gyömbérként ismerünk több mint 100 bioaktív vegyületet tartalmaz.
Fotó: pexels.com, gettyimages