Az utóbbi időben egyre több európai ország fedezi fel és próbálja ki a szegfűszegrágó trendet. Ennek számos oka van: a magas vitamin és ásványi anyag tartalma mellett antioxidánsokban is gazdag. Ezek hatékonyan csökkentik az oxidatív stresszt, ami hosszú távon krónikus betegségekhez vezethet.
Frissíti a szájüreget
A szegfűszeg felfrissíti a leheletet és erősíti az ínyt, miközben javítja a szájüreg általános állapotát. Épp emiatt a szegfűszegolaj gyakori fogászati eszköz. Általában ideiglenes tömőanyagként hasznosítják. Fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő hatása miatt alkalmazzák még fogfájás csillapítására is.
Segíti az emésztést

Kutatások kimutatták, hogy a szegfűszegolaj serkenti az emésztéshez elengedhetetlen enzimek termelődését is. Már a szegfűszegrügyek rágása is enyhítheti az emésztési problémákat és a puffadást.
Egészségesebb máj
A szegfűszeg a májnak is nagyon jót tesz, ami bőven kifizetődik! Ez a szerv ugyanis az emberi test egyik fő szűrőkapuja. Főként a szabad gyökök veszélyes tevékenységét blokkolja, amik felgyorsítják az általános öregedést, illetve számos más kellemetlen tünetért is felelősek.
Ideális hányinger csillapító
Ha reggeli rosszulléttől szenvedsz, a szegfűszeg rágása mindössze 10-15 perc alatt megoldhatja a problémát. Akár az emésztőenzimekkel, akár a vércukorszinttel van gond, a fűszer azonnal megoldja. A szegfűszeg a tengeribetegség enyhítésére is remekül alkalmas, de fontos, hogy várandós nőknek nem szabad fogyasztaniuk.
Mikor jobb elkerülni?
A fenti pontok arra engednek következtetni, hogy a szegfűszeg mindig mindenkinek segít. Azonban néha több kárt okoz, mint hasznot. Aki véralvadásgátlót szed, cukorbeteg vagy terhes az mindenképp kerülje ezt az új rágcsálós trendet. Emellett fogyasztás esetén is legyünk óvatosak, mert allergiás tüneteket okozhat.
Más helyszínt keresel nyaraláshoz?
Rákmegelőzés
Érdekesség, hogy egyes kutatások szerint a szegfűszegben található összetevők megvédhetik a szervezetet a rák kialakulásától. Kivonata segíthet megállítani a daganatok növekedését, és előidézheti a rákos sejtek belső pusztulását. Egy tanulmány például egyértelműen kimondta, hogy vizsgálatok során a szegfűszegolaj nagy koncentrációja a nyelőcsőrákban szenvedő betegek rákos sejtjeinek 80 százalékát elpusztította.
Forrás: centrum
Fotó: archív, Getty Images


