Ezotéria

Otthonvédő borostyán, szegfűszeg a gyerekekért: mágikus növények varázsláshoz, bájitalokhoz

Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb, ám a háztartásban vagy kertünkben is megtalálható növényeket.

Szerencsehozó lóhere

A lóherét évszázadok óta a szerencsével hozzák összefüggésbe. Mifelénk az jelent szerencsét, ha négylevelűt találunk, talán éppen azért, mert ez a ritkább. Ezer lóheréből ugyanis csupán egyen nő négy levél. A hagyomány szerint a négylevelű lóhere minden levele szimbolizál valamit. Az első a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik pedig a szerencsét. A druidák szent növényként tartották számon, bár ők beérték a háromlevelű változattal is. Kedves szokás, hogy amikor leszakítottak egy lóherét, a helyére egy pénzérmét tettek, vagy tejet öntöttek a földre, hogy kiengeszteljék a dühös manókat és tündéreket, hiszen a lóhere az ő kedvenc növényük is.

Szegfűszeg a gyerekek védője

A régiek úgy tartották, hogy a szegfűszeg elűzi a negatív energiákat, ártó szellemeket, ezért szegfűszegből fűztek nyakláncot a gyerekek nyakába, hogy megvédjék őket minden rossztól, például a szemmel veréstől vagy a betegségektől. Indonéziában, ahol őshonos a szegfűszeg, ezt a fát ültették, amikor gyermek érkezett a családba, hogy kísérje és védelmezze őt földi útján.

Koriander a halhatatlanságért

A kínaiak úgy tartották, hogy a koriander a halhatatlanság kulcsa. Vágykeltőnek is használják, így a bájitalokba mindig kevertek egy kevéskét belőle. Az ókorban a hűség szimbóluma volt, ezért a friss házasoknak egy kis szütyőbe tegyünk koriandermagot, hogy ne tekintgessenek ki a kapcsolatból.

Boszorkányűző angyalfű

Hogyan is ne segítene az embereknek egy olyan növény, amit angyalfűnek neveztek el? Meglepő módon a világ számos pontján is azonos betegségek gyógyítására alkalmazták, már évezredekkel ezelőtt. Például Ázsiában és az indiánok földjén is nőgyógyászati problémákat kezeltek vele. A középkorban a gyerekeknek ebből a növényből fontak nyakláncot, így védték meg őket minden bajtól, leginkább a szemmel veréstől. Mivel az angyalfüvet a boszorkányok is tisztelték, a kertbe ültetett vagy szekrénybe tett növény óvta a ház népét a rossz mágiáktól. A mérgek ellen is hatásosnak gondolták; a híres karmelita víz egyik alkotóeleme volt.

Otthonvédő borostyán

A borostyán sokoldalú mágikus növény. Mézzel lecsepegtetve szerelmi varázslatokra alkalmazzák – hiszen az alakja emlékeztet a szívre –, de védelmi erővel is felruházták. Nem véletlen, hogy a házak elejére gyakran futtattak fel borostyánt, ugyanis úgy hitték, hogy ez megvédi a lakókat a rossz energiáktól. Ha nem szeretnénk az egész homlokzatot befuttatni, elég egy kaspónyit tenni a bejárati ajtóhoz. A feng shuiban is alkalmazzák a borostyánt, leginkább a vizes területek megerősítésére, amelyek az anyagi és munkahelyi sikerekért felelnek.

Fotó: shutterstock