Konyha

Hűsítő és finom: így készül az epres citromos pite

A tésztája omlós, hamar elkészül, nem lehet elrontani, és változatosan tölthető. Ráadásul megoldhatjuk takarékosan is.

Hozzávalók:

10 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás

a krémhez:

  • 2 db citrom
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg eper
  • 1 evőkanál porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzá morzsoljuk a felkockázott hideg margarint, és hozzáadjuk a tojást. A tésztát
    gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha kell, kevés hideg vizet adunk hozzá). 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát szögletes vagy kerek piteformába nyújtjuk, ráhelyezünk egy méretre vágott sütőpapírt, és nehezéknek
    szárazbabot szórunk rá. 15 percig sütjük, majd levesszük róla a babot, a sütőpapírt, és további 15 percig sütjük tovább a tésztát.
    A leeső tésztadarabokból virág alakú kiszúróval kekszeket készítünk a díszítéshez, ezeket 8-10 perc alatt készre sütjük.
  2. A krémhez a citromok héját lereszeljük, elkeverjük a cukorral és a vaníliás pudingporral. Hozzáfacsarjuk a citromok levét, fokozatosan adunk hozzá 2,5 dl vizet, miközben csomómentesre keverjük. Melegítve besűrítjük a krémet, majd elkeverjük benne a vajat. Lehűtjük, és amikor már csak langyos, a tésztára simítjuk (nem hagyjuk teljesen kihűlni, mert akkor nem simítható szépen). 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Eperrel és a porcukorral megszórt kis kekszekkel díszítjük.

Kiemelt kép: Vrábel Kriszta