Békebeli vajas-tejes kifli
Hozzávalók 12 db normál kiflihez:
- 45 dkg fehér búzaliszt
- 1 teáskanál só
- 7 g szárított élesztő
- 5+5 dkg vaj
- 1 dl natúr joghurt
- kb. 2 dl langyos tej
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Adunk hozzá 5 dkg lágy vajat, a joghurtot, és foko-zatosan a langyos tejet.
- Kézzel vagy az elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen 1-1,5 cm vékonyra nyújtjuk, megkenjük 3 dkg vajjal. Feltekerjük, mint egy rétest, és 40 percig kelesztjük.
- Három részre osztjuk a tésztát, lisztezett felületen 1-1 körré kinyújtjuk, vékonyan megkenjük a maradék vajjal, mindhárom részt 8 cikkelyre vágjuk, és a hosszabbik végüknél fogva kifli alakúra feltekerjük.
- Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a kifliket, további 30 percig kelesztjük őket, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
- Megkenjük őket langyos tejjel, és 18–20 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
Piadina, a gyors, olasz lepénykenyér
Hozzávalók 6 db közepes lepényhez:
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 3 g szárított élesztő
- 8 dkg zsír
- langyos víz
Elkészítés:
- Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, a szárított élesztővel, hozzámorzsoljuk a zsírt, és annyi langyos vizet, hogy lágy kenyértészta állagú legyen.
- 10 perc alatt ruganyos tésztává gyúrjuk, majd 20 percig hagyjuk pihenni.
- 6 darab gombócot formázunk a kigyúrt tésztából, majd ezeket lisztezett felületen kb. 2 mm-nyi vékony, kerek lepényekké nyújtjuk.
- Felforrósított tapadásmentes serpenyőben (zsiradék nélkül!) 1-1 perc alatt egyenként mindkét oldalukat kisütjük.
Tipp
A lepény a zsírtartalma miatt nem szárad ki. Olaszországban a piadina a kedvelt, kontaktgrillben összesütött szendvicsek alapja.
Rozskovászos, lenmagos kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg búzakenyérliszt
- 10 dkg rozsliszt
- 15 g szárított rozskovász
- 3 evőkanál lenmag
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál méz
- 2,5 dkg friss élesztő
- langyos víz
Elkészítés:
- A kétfajta lisztet összekeverjük a szárított rozskovásszal, a lenmaggal és a sóval.
- A mézet és a friss élesztőt simára keverjük 2,5 dl langyos vízzel, majd a liszthez adjuk, elkezdjük dagasztani a tésztát, és adagolunk hozzá még annyi langyos vizet (kb. 1-1,5 dl), hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk.
- Gyors mozdulatokkal ruganyosra dagasztjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen tetszés szerint megformázzuk a kenyeret, belisztezzük, majd éles késsel bevágjuk a tetejét. További 45–50 percig kelesztjük.
- Közben a sütőt 250 fokra előmelegítjük. A sütő aljára tálkában vizet helyezünk. Mielőtt a kenyeret betennénk a sütőbe, megspricceljük vízzel, és 15 percig 250 fokon, majd kb. 30 percig 200 fokon sütjük.
Vanília az őszibarackhoz, bazsalikom a málnadzsembe: itt vannak a legfinomabb fűszeres lekvárok
Szezámos hamburgerzsemle
Hozzávalók 8 db hamburger-zsemléhez:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál porcukor
- 1 zacskó szárított élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 db tojás (egyik a kenéshez)
- 1 evőkanál natúr joghurt
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
- Az átszitált lisztet jól elkeverjük a sóval, a cukorral, az élesztővel. Hozzáadjuk a lágy vajat, 1 db egész tojást, a joghurtot, és annyi tejet, hogy jól gyúrható, lágy kenyértésztát kapjunk a végén.
- Simára dagasztjuk a tésztát, majd a duplájára kelesztjük. 8darabra osztjuk, könnyedén átgyúrva megformázzuk a hamburgerbucikat. Újra sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és megkenjük a felvert tojással.
- Megint 30 percig kelesztjük, ismét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Képek: Vrábel Kriszta