Konyha

A házi mindig a legfinomabb: békebeli vajas kifli, szezámos hamburgerzsemle és görög szuperlepény a hét sztárja

Nincs is annál jobb, mint amikor a sülő pékáruk finom illata lengi be a konyhát.

Békebeli vajas-tejes kifli

Hozzávalók 12 db normál kiflihez:

  • 45 dkg fehér búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 7 g szárított élesztő
  • 5+5 dkg vaj
  • 1 dl natúr joghurt
  • kb. 2 dl langyos tej

Elkészítés:

  1. A lisztet elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Adunk hozzá 5 dkg lágy vajat, a joghurtot, és foko-zatosan a langyos tejet.
  2.  Kézzel vagy az elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett felületen 1-1,5 cm vékonyra nyújtjuk, megkenjük 3 dkg vajjal. Feltekerjük, mint egy rétest, és 40 percig kelesztjük.
  4. Három részre osztjuk a tésztát, lisztezett felületen 1-1 körré kinyújtjuk, vékonyan megkenjük a maradék vajjal, mindhárom részt 8 cikkelyre vágjuk, és a hosszabbik végüknél fogva kifli alakúra feltekerjük.
  5. Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a kifliket, további 30 percig kelesztjük őket, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
  6. Megkenjük őket langyos tejjel, és 18–20 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.

Piadina, a gyors, olasz lepénykenyér

Hozzávalók 6 db közepes lepényhez:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 g szárított élesztő
  • 8 dkg zsír
  • langyos víz
Meglepetés 2022/33.

Elkészítés:

  1. Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, a szárított élesztővel, hozzámorzsoljuk a zsírt, és annyi langyos vizet, hogy lágy kenyértészta állagú legyen.
  2.  10 perc alatt ruganyos tésztává gyúrjuk, majd 20 percig hagyjuk pihenni.
  3. 6 darab gombócot formázunk a kigyúrt tésztából, majd ezeket lisztezett felületen kb. 2 mm-nyi vékony, kerek lepényekké nyújtjuk.
  4. Felforrósított tapadásmentes serpenyőben (zsiradék nélkül!) 1-1 perc alatt egyenként mindkét oldalukat kisütjük.

Tipp

A lepény a zsírtartalma miatt nem szárad ki. Olaszországban a piadina a kedvelt, kontaktgrillben összesütött szendvicsek alapja.

Rozskovászos, lenmagos kenyér

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg búzakenyérliszt
  • 10 dkg rozsliszt
  • 15 g szárított rozskovász
  • 3 evőkanál lenmag
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál méz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • langyos víz
Meglepetés 2022/33.

Elkészítés:

  1. A kétfajta lisztet összekeverjük a szárított rozskovásszal, a lenmaggal és a sóval.
  2. A mézet és a friss élesztőt simára keverjük 2,5 dl langyos vízzel, majd a liszthez adjuk, elkezdjük dagasztani a tésztát, és adagolunk hozzá még annyi langyos vizet (kb. 1-1,5 dl), hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk.
  3. Gyors mozdulatokkal ruganyosra dagasztjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen tetszés szerint megformázzuk a kenyeret, belisztezzük, majd éles késsel bevágjuk a tetejét. További 45–50 percig kelesztjük.
  5. Közben a sütőt 250 fokra előmelegítjük. A sütő aljára tálkában vizet helyezünk. Mielőtt a kenyeret betennénk a sütőbe, megspricceljük vízzel, és 15 percig 250 fokon, majd kb. 30 percig 200 fokon sütjük.

Vanília az őszibarackhoz, bazsalikom a málnadzsembe: itt vannak a legfinomabb fűszeres lekvárok

Szezámos hamburgerzsemle

Hozzávalók 8 db hamburger-zsemléhez:

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás (egyik a kenéshez)
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál szezámmag
Meglepetés 2022/33.

Elkészítés:

  1. Az átszitált lisztet jól elkeverjük a sóval, a cukorral, az élesztővel. Hozzáadjuk a lágy vajat, 1 db egész tojást, a joghurtot, és annyi tejet, hogy jól gyúrható, lágy kenyértésztát kapjunk a végén.
  2. Simára dagasztjuk a tésztát, majd a duplájára kelesztjük. 8darabra osztjuk, könnyedén átgyúrva megformázzuk a hamburgerbucikat. Újra sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és megkenjük a felvert tojással.
  3. Megint 30 percig kelesztjük, ismét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Nincs pazarlás: Mi fogyasztható a szavatossági időn túl is?

Képek: Vrábel Kriszta