Egészség Konyha

A dinnye is lehet veszélyforrás, erősíti a kellemetlen tüneteket

Az allergiát okozó növények virágzási időszakának könnyezős, orrfolyós, tüsszögős megpróbáltatásai mellett még egy veszélyforrással kell számolniuk az allergiásoknak. Egyes élelmiszerek fogyasztása ugyanis felerősítheti a tüneteiket.

Több parlagfű-allergiás hitetlenkedve tapasztalja, hogy a parlagfűvirágzás egyébként is kellemetlen időszakában a görögdinnye, vagy más, ártalmatlannak gondolt gyümölcsök fogyasztása után felerősödnek a tünetei. A szokásos légúti tüneteken túl sok betegnek viszketni kezd a szájpadlása, emésztőrendszeri kellemetlenségei támadnak, vagy csalánkiütés jön ki a bőrén. A görögdinnye ugyanis képes a parlagfűre érzékenyeknél keresztallergiás reakciót kiváltani. De miről is van szó valójában?

Légúti és más tünetek

Dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész szakorvos, aki munkája során sok allergiás beteget is kezel, azzal magyarázza a keresztallergiás tünetek létrejöttét, hogy egyes ételek – legtöbbször zöldségek és gyümölcsök – bizonyos fehérjéi, szaknyelven fogalmazva alegységei kémiailag hasonlóak a pollenek azon komponenseihez, amelyek kiváltják az allergiás reakciót. A túlérzékeny szervezet így a pollenhez hasonlóan az ételre is allergiás reakcióval válaszol, hiszen az érintett molekulaszakaszokat nem tudja megkülönböztetni.

„Az úgynevezett orális allergia szindróma tünete lehet, hogy viszketni kezd a szájpad, kissé megduzzad a nyelv. Ez súlyos esetben akár az azonnali orvosi segítséget igénylő gégeödémáig és az anafilaxiás reakcióig is fokozódhat. Csalánkiütések is megjelenhetnek, és hasmenés is kialakulhat ilyenkor” – sorolja a fül-orr-gégész szakorvos.

Egyéni érzékenység kérdése

A tünetek megfigyelése már csak azért is fontos, mert jórészt egyéni érzékenység kérdése, hogy a potenciális keresztallergének közül melyik váltja ki az allergiás reakciót, és azok milyen súlyosságúak. Épp ezért egyénre szabottan kell meghatározni az esetleg kerülendő élelmiszerek listáját.

Szakértőnk szerint a hagyományos vizsgálatok mellett az úgynevezett molekuláris allergiateszttel, vérből is azonosíthatók a problémát okozó alegységek, így kiderül, hogy az adott betegnek mi(ke)t kell kihagynia az étrendjéből.
Persze ez az ajánlás sem örökre szól, hiszen az allergia folyamatosan változó állapot – aki ma csak egy dologra allergiás, az idővel akár több mindenre is érzékennyé válhat.

Nem csak pollenszezonban

Mindez különösen az allergiások számára legnehezebb időszakban, az allergén növény virágzásának idején okoz nehézséget. Dr. Halász Ágnes szerint a légutakon keresztül a szervezetbe jutó allergének ilyenkor már amúgy is megterhelik a szervezetet, ha pedig az emésztőrendszeren keresztül újabb allergéneknek van kitéve a beteg, az plusz igénybevételt jelent.

De a szezonon kívül is előfordulhat keresztallergiás reakció egy-egy étel fogyasztásánál. „A nem szezonális allergiáknál, például ételallergiák esetén is megjelenhet. És bár a tüneteket a legtöbbször gyümölcsök vagy zöldségek váltják ki, más ételek is allergénné válhatnak. A tejfehérjére érzékenyek például a marhahús, a tojásallergiások pedig a szárnyashús fogyasztása esetén tapasztalhatnak kellemetlenségeket. Vagyis nem csak az ismert allergéntől lehetnek tüneteink” – teszi hozzá a szakértő.

Érdemes felfigyelni arra, ha valamilyen étel után furcsa, allergiára emlékeztető reakciót tapasztalunk. Ilyenkor jegyezzük fel, mit ettünk, és ha a reakció súlyos vagy ismétlődik, kerüljük a tüneteket kiváltó élelmiszert, és mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Hozzászoktatni a szervezetet

Hosszú távon, bizonyos esetekben alkalmazható az úgynevezett hiposzenzibilizáló kezelés, más néven az allergén-immunterápia. Ilyenkor az allergiás beteg orvosi ellenőrzés alatt rendszeresen, hosszú ideig kezdetben kis, majd egyre növekvő adagban kapja az allergént szájon át beadva. Ez a kezelés képes hozzászoktatni a szervezetet az allergénhez és évekre, vagy akár évtizedekre is megszüntetheti a túlérzékenységet. Hatása azonban sokszor nem szól örökre, van, akinél visszatér az allergia – ez megint csak egyéni tényezőkön múlik.

Kinél milyen étel válthatja ki?

A leggyakoribb allergénekre érzékenyeknek a következő ennivalókat ­érdemes elkerülniük:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, gesztenye, avokádó, mangó, kivi
  • Fekete üröm: kömény, csili, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, napraforgó, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó (Érdekes tény, hogy a nyírfapollenre érzékenyek körében gyakoribb a keresztallergia.)
  • Fűfélék: paradicsom, burgonya, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyér
  • Földimogyoró: dió
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag, hüvelyesek
  • Kesudió: kakaó, kávé
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi, egzotikus gyümölcsök, tengeri rákfélék
  • Poratka: rákfélék
  • Tojás: más szárnyasok tojása, csirkehús, más szárnyasok húsa
  • Tehéntej-fehérje: marhahús

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete