Konyha

A tojásnak árt a gyors hűtés, a paradicsom szereti a kamrát: így marad tovább friss az étel

Bár azt mindenki tudja, hogy a legdrágább mindig a kidobott étel, mégis előfordul, hogy valamiért nem fogy el időben. Az alábbi trükkjeinkkel tartósítva, hosszabb ideig őrzik meg a minőségüket, és tovább fogyaszthatjuk őket.

Zöldségek, gyümölcsök

  • Hosszabb ideig felhasználhatjuk a citromot, ha egy fogvájóval lyukat szúrunk bele, ezen át csorgatjuk ki belőle a szükséges levet, majd a fogvájót visszadugjuk, és a citromot hűtőszekrényben tartjuk. Még jobb, ha alufóliába is becsomagoljuk.
  • A paradicsomot a hűtő helyett a kamrában, kb. 15 fokon tároljuk. A hűtőben tárolt paradicsom íze ugyanis jelentősen romlik. Ha nincs kamránk, akkor még a konyhapulton is jobb helye van a paradicsomnak, mint a frigóban.
  • A sárgarépáról és a retekről mindig vágjuk le a zöldjét, mielőtt a hűtőszekrénybe tesszük. A zöld levél a gyökérből kapja a nedvességpótlást, ezért hamarabb megfonnyadhat a répa és a retek.
  • A trópusi gyümölcsöknek – mint a banán vagy az ananász – nincs helyük a hű­tőben. A banán később barnul meg, ha a száránál fogva felakasztjuk egy kampóra. Illetve jó megoldás lehet még, ha folpackkal vagy alufóliával betekerjük a szárát.
  • Minden zöldfűszer tovább marad friss, ha 2-3 réteg nedves papírtörlőbe tekerjük, majd így tesszük a hűtőbe. A fonnyadt petrezselymet könnyen felfrissíthetjük, ha félórára hideg vízbe állítjuk. A petrezselyemzöldet, a zeller levelét mossuk meg, majd hagyjuk kissé megszáradni, ezután zacskókba csomagolva tegyük a mélyhűtőbe, így bármikor felhasználhatjuk.
  • A nyers gombát ne tegyük becsomagolva a hűtőbe! A legjobb papíron szétteregetni, hogy a darabok ne érjenek egymáshoz. Ha lehet, tároljuk megfőzve, mert nyersen csak rövid ideig őrzi meg az aromáját. A csiperkegombáról úgy állapíthatjuk meg, hogy friss‑e még, hogy megnézzük az alsó kis le­mezkéket. Ha kinyíltak, nem friss.
  • Tovább marad friss a hagyma, ha egyenként fóliába csomagolva tartjuk őket. A fél fej hagyma vágott felületét kenjük be egy kicsit vajjal, majd szorosan alufóliába tekerve tegyük a hűtőbe.
  • A salátát nem szabad légmentesen becsomagolni. Vásároljunk inkább speciális, kilyuggatott, ún. lélegzőtasakot, vagy tegyük a hűtőben lévő zöldségesdobozba, amely fölött üveg- vagy műanyag lap van, így a többi élelmiszertől is elválaszthatjuk.
  • Az alma sokáig friss marad, ha 0-5 fok között, sötét helyen tároljuk. Ha egy mód van rá, célszerű a többi gyümölcstől távol tartani, az alma ugyanis etiléngázt termel, amely miatt a más gyümölcsök könnyebben megrohadhatnak.

+1 tipp:

A zöldségeket, gyümölcsöket mindig mosatlanul tároljuk, a túl sok nedvesség miatt ugyanis könnyebben elrohadhatnak.

Húsfélék

  • A friss, nyers húst 1-2 napnál tovább ne tároljuk a hűtőben. Mielőtt azonban a hidegre tesszük, vegyük le róla a csomagolópapírt, illetve a celofánt, helyezzük kerámia- vagy zománcozott tálba, és fedjük le papírral vagy gézzel, majd így tegyük a hűtőbe. Ha tudjuk, hogy csak jóval később fogjuk feldolgozni, helyezzük inkább a fagyasztóba.
  • A sült hús fóliával letakarva 2-3 napig eltartható.
  • A virsli és a sonka műanyag dobozba zárva 4 napig friss marad.

Nincs pazarlás: Mi fogyasztható a szavatossági időn túl is?

Pékáruk

  • A kenyereket általában papír- vagy nejlonzacskóban kínálják az üzletekben. Ezek azonban nem ideálisak a tárolásra: a papírban kiszárad a kenyér, a műanyag pedig a gombák melegágya lehet, így a pékáru könnyen megpenészedhet. A legjobb, ha vászonkendőbe csomagoljuk, és így tesszük a kenyértartóba.
  • Egy hétnél tovább pedig a fagyasztóban tárolhatjuk a kenyeret.

Tejtermékek

  • Az állott vajban keverjünk el egy csipetnyi szóbikarbónát. Hagyjuk félórát állni, majd hideg vízzel többször mossuk, át és már fogyaszthatjuk is.
  • Tejbe áztatva a kiszáradt sajt is újra megpuhul.
  • Ne feledjük, a tartós tej csak bontatlan csomagolásban áll el sokáig – még akár a dobozon feltüntetett lejárati dátum után néhány hétig is –, ám felnyitva egy-két nap alatt el kell fogyasztanunk.

Konzervek

  • A felbontott konzerv tartalmát ne hagyjuk állni a fémdobozban, mert az étel könnyen átveszi a fém ízét. Töltsük inkább egy tálba, és lefedve tegyük a hűtőszekrénybe.

Olajok, olajos magvak

  • Olívaolajat ne tegyünk a hűtőbe, mert zavarossá válhat. A szobahőmérséklet épp megfelelő neki.
  • A dió és a mogyoró szobahőmérsékleten két hétig áll el, míg a hűtőben 9 hónapig, a fagyasztóban pedig 2 évig is megőrzi az aromáját.

Tojás

  • A nyers tojást mindig hűtőben tároljuk. A frissességét egy egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük: tegyük egy pohár hideg vízbe. Ha lesüllyed a pohár aljára, friss, amennyiben azonban lebeg a vízben, akkor nem árt gyorsan felhasználni.
  • A főtt tojás tovább eltartható, ha a főzés után nem hűtjük le gyorsan. A hirtelen hőmérsékletváltozás miatt ugyanis – ha például hideg vízbe tesszük – könnyen megrepedhet a héja, ami lehetővé teszi, hogy a mikroorganizmusok bejussanak a belsejébe.
  • Bár a legtöbb hűtőszekrény ajtajában található tojástartó, szakértők szerint ez a hely nem igazán ideális, az állandó ajtónyitogatás és az ezzel járó hőmérséklet­ingadozás ugyanis nem tesz jót a tojásnak.

Kiemelt kép: AdobeStock

Szöveg: Kovács Vera