Paradicsomos-bazsalikomos padlizsánleves
Hozzávalók:
- 30 dkg padlizsán
- 4 evőkanál olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 60 dkg paradicsom
- 1 nagy csokor bazsalikom
- zöldséglé
- 4 szelet pirítós
Elkészítés:
- Az apróra kockázott padlizsánt olajon megdinszteljük, és itt-ott ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, megsózzuk, megborsozzuk, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot és a finomra vágott bazsalikomot.
- A paradicsomot is megfonnyasztjuk, a levesalapot így főzzük 10 percig, majd felöntjük 1 liter zöldséglével vagy vízzel. Összeforraljuk, majd fokhagymával bedörzsölt, olívaolajjal megcsepegtetett pirítóssal kínáljuk a levest.
Sonkás-sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók:
- 50 dkg padlizsán
- 15 dkg szeletelt főtt sonka
- 3 dl paradicsom-püré
- 10 dkg mozza-rella (1 zacskó)
- só, frissen őrölt bors
- olaj
- 10 dkg koktélparadicsom
- bazsalikom-levelek
Elkészítés:
- A sütőt 230 fokra előmelegítjük. A padlizsánokat hosszában szeletekre vágjuk, majd olajjal vékonyan megkent kontaktgrillen megpirítjuk, és félretesszük őket.
- Tűzálló tálba kezdjük rétegezni a rakottast: padlizsánszeletekkel kibéleljük az alját, megkenjük paradicsompürével, sózzuk, borsozzuk, sonkacsíkokat helyezünk rá, majd kevés, lecsöpögtetett mozzarellát is tépkedünk mellé.
- Három-négy réteget készítünk így. A tetejére csak paradicsompüré és sajt kerüljön. Rátesszük a felezett koktélparadicsomokat, majd 25 perc alatt az előmelegített sütőben összesütjük. Bazsalikomlevelekkel, szeletelve tálaljuk.
Padlizsános marharagu krumpli alatt sütve
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- olaj
- 50 dkg marhalábszár
- 2 evőkanál szárított oregánó vagy kis csokor friss oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 80 dkg paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 30 dkg padlizsán
- 1 kg krumpli
- 5 dkg vaj
- kb. 2 dl tej
- 1 db tojás
Elkészítés:
- Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és kevergetve lepirítjuk. Beletesszük az oregánót, a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot. Megsózzuk, megborsozzuk, és takaréklángon kb. 2,5 óra alatt puhára főzzük a ragut.
- A padlizsánt kis kockákra vágjuk, serpenyőben, forró olajban a kockákat ropogósra sütjük, papírtörlőre szedjük. A főzési idő kb. utolsó 15 percében a húsraguhoz adjuk.
- A krumplipürét hagyományosan elkészítjük: a meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és villával alaposan áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, és ha kihűlt, elkeverjük benne az egész tojást.
- A ragut tűzálló tálba szedjük, rákanalazzuk a krumplipürét, villával formázzuk, majd 230 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Fotók: Vrábel Kriszta