Zöldséges-paradicsomos marhagulyás
Hozzávalók:
- 50 dkg marhalábszár
- 1 fej vöröshagyma
- fél dl étolaj
- 4 dl paradicsompüré
- friss zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-3 sárgarépa és zellerszár
- 1-1 fehérrépa és cukkini
- 1-1 kis fej karalábé és zellergumó
- 2 szem krumpli
- negyed kelkáposzta
- pár brokkolirózsa
- 1 kis csokor zellerzöld
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A felaprított hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockázott húst, lepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedve 1 órán át pároljuk.
- Beleöntjük a paradicsompürét, a zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és további 30 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a felkockázott vagy karikázott répákat, zellereket, karalábét, cukkinit, krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, megsózzuk, megborsozzuk, és addig főzzük a levest, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.
- Az utolsó pár percben adjuk hozzá a brokkolit és a feldarabolt kelkáposztát. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
Libanoni marharagu bulgurral
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1-1 evőkanál olaj
- 80 dkg marhalapocka
- 15 dkg sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- csipet fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- csipet reszelt szerecsendió
- só, frissen őrölt bors
- 50 dkg paradicsom
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- 20 dkg bulgur
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
- A finomra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott marhahúst, a hámozott, lereszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
- Átpirítjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, és felöntjük kb. 3 dl vízzel. Lefedve, takaréklángon kb. 2 óra alatt puhára főzzük a ragut.
- Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a fagyasztott vagy konzervzöldborsót, és puhára főzzük.
- A bulgurt kb. 12 perc alatt lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és elkeverjük 1-1 evőkanál olajjal és citromlével. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk a marharagut, mellé a bulgurt.
Marharagu aszalt sárgabarackkal
Hozzávalók:
- 50 dkg marhacomb
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 3 dl paradicsom-szósz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- só, bors
- petrezselyem
- napraforgóolaj
Elkészítés:
- A felkockázott hagymát olajon megpároljuk. Rádobjuk a felkockázott marhahúst, fahéjjal és római köménnyel fűszerezzük. 5 percig pároljuk, majd felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takarékon főzzük a húst a szaftban.
- Félóra múlva hozzáadjuk a felezett aszalt barackokat, és az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben, ha szükséges, kevés vízzel felöntögetjük, hogy maradjon elég szaft.
- Tálalás előtt megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, és párolt rizzsel körítjük.
Képek: Vrábel Kriszta