Hagymás-zöldfűszeres pástétom
Hozzávalók:
• 10 dkg kacsa- vagy libazsír
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 20 dkg csirkemáj
• 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
• 1 dl tejszín
• ízlés szerint egy kevés mustár
• só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben, a zsíron puhára dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított csirkemájat, a fűszerkeveréket, és 15 perc alatt készre sütjük.
2. Beletesszük a tejszínt, a mustárt, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd botmixerrel krémesítjük. Lehet villával is szétnyomkodni, ha darabosabban szeretjük.
3. Üvegekbe kanalazzuk, zsírt öntünk a tetejére, hogy tovább eltartható legyen.
Májpástétom sütőtöksalátával
Hozzávalók a pástétomhoz:
• 30 dkg csirkemáj
• 10 dkg kacsazsír
• 1 fej vöröshagyma
• 3 dkg mazsola
• 1 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors
a salátához:
• 40 dkg pucolt sütőtök
• 2-3 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál balzsamecet
• 10 dkg rukola vagy madársaláta
• 1 nagy fej lila hagyma
Elkészítés
1. A megtisztított májat feldaraboljuk. Az apróra kockázott vöröshagymával és a mazsolával együtt kacsazsíron, takaréklángon 15 percig dinszteljük. Hozzákeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, botmixerrel pürésítjük. Négy tálkába szétszedjük, hűtőbe tesszük.
2. Az apóra kockázott sütőtököt tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon, nagy lángon, rázogatva ropogósra sütjük. Elkeverjük a balzsamecettel, összeforgatjuk, félretesszük.
3. Amikor kihűlt, elkeverjük a rukolával, a finomra vágott lila hagymával. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, pirítóssal és a salátával tálaljuk.