Tojás helyett
- A liszt mellett az egyik fő összetevő, hiszen a tojás lazítja és összetartja a tésztát. Hasonló hatást érhetünk el, ha egy tojás helyett fél érett, pürésített banánt használunk.
- Jó megoldás lehet még az almapüré: 60-80 gramm almapürét vegyünk minden egyes tojás helyett. A legjobb, ha cukrozatlan almapürét használunk, vagy csökkentjük a hozzáadott cukor mennyiségét.
- A pikánsabb, fűszeresebb ételeknél lenmaggal és chiamaggal is helyettesíthetjük a tojást: egy evőkanál őrölt len- vagy chiamagot keverjünk össze 50 ml folyadékkal (vízzel vagy tejjel), és hagyjuk duzzadni 15 percig.
- Talán kicsit meglepő, de ecettel is pótolhatjuk a tojást: 2 evőkanál almaecetet keverjünk el kb. 1 teáskanál sütőporral, 1 evőkanál keményítővel és kevés liszttel, majd adjuk a tésztához.
Ha nincs otthon liszt
- Ha csak kevés liszt kell a recepthez, étkezési keményítőt is használhatunk, ez az alapanyag egyébként a pudingport is kiválóan helyettesítheti.
- Ötletes megoldás lehet, ha zabpelyhet darálunk finomra, és ezt használjuk.
- A teljes kiőrlésű lisztet gond nélkül alkalmazhatjuk a legtöbb esetben, arra azonban nem árt ügyelni, hogy a receptben használható folyadékmennyiséget (víz vagy tej) ebben az esetben meg kell emelni, hogy ne legyen nagyon száraz a tészta.
- Általánosságban elmondható, hogy minden 100 gramm teljes kiőrlésű liszt után 1-2 evőkanálnyival több folyadékra van szükség.
Nem elég a cukor?
- Egészségesebb és diétásabb lesz az édesség, ha cukor helyett a kalóriamentes változatokat használjuk: eritrit, sztívia, nyírfacukor, kókuszvirágcukor – arra azonban ügyeljünk, hogy a nyírfacukor például nem alkalmazható élesztős tésztánál.
- A méz, a juharszirup, az agáve és a gyümölcscukor szintén kiválthatja a cukrot. A mézből és a juharszirupból kevesebbre lesz szükségünk: 80 gramm felel meg 100 gramm cukor édesítőerejének.
- A gyümölcsök is segíthetnek az édesítésben: 100 gramm őrölt, asztalt gyümölccsel (érdemes a datolyát és a fügét rövid ideig vízben áztatni az őrölés előtt), illetve 4 db áttört banánnal is helyettesíthetjük a cukrot.
Diófélék helyettesítői
Dió helyett a mogyoró és a mandula éppen olyan jó. 100 gramm dió, mogyoró helyett 100 gramm kókuszolajon vagy vajon megpirított zabpelyhet is használhatunk.
Tejtermékek pótlása
- A tejet helyettesíthetjük növényi alternatívákkal, mint a szója-, zab-, rizs-, mandulatej.
- Ezeken kívül tej helyett a joghurt, a kefir és a tejföl is bevethető, akárcsak a tejszín.
- Ha írót, ivójoghurtot ír a recept, és az nincs otthon, akkor a tejet keverjük össze kevés citromlével, és ezt adjuk a tésztához.
- 100 gramm tejföl helyett pedig 80 gramm joghurt, 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál krémsajt elegyét használjuk.
Aszalványok nélkül
- A mazsolát kiválthatjuk fügével, datolyával vagy akár szilvával.
- Az aszalványok használatánál ügyeljünk az állagra: ha szükséges, áztassuk kevés ideig vízbe, tejbe vagy épp gyümölcslébe, majd öntsük le róla a folyadékot, illetve szükség esetén a nagyobb darabokat aprítsuk fel.
Ha elfogyott a vaj
- A legkézenfekvőbb megoldás, hogy a vajat margarinnal vagy olajjal helyettesítjük. Nem árt azonban tudni, hogy a tészták esetében működik a csere, ám, ha a sütemény krémjébe tesszük, akkor az nem lesz olyan selymes, lágy, mintha vajat használnánk, és akár ki is csapódhat a margarin.
- A tésztában jól helyettesíthető a vaj: kevert tészták esetén 100 gramm vaj 100 gramm margarinnal vagy 80 gramm olajjal cserélhető.
- A túró és az almapüré is működőképes alternatíva lehet abban az esetben, ha a zsiradék egy részét helyettesítenénk így.
- Az omlós tésztába a zsiradék kb. 1/3 része helyett dolgozzunk zsírszegény túrót. 100 gramm vajat helyettesíthetünk 100 gramm pürésített avokádóval vagy 80 gramm almaszósszal, amelybe 2 evőkanál olajat tettünk.
A túróhoz hasonlóan joghurt és tejszín is kerülhet a tésztába, ám itt az állag egy kicsit megváltozhat.
Amikor a sütőpor hiányzik
- Nincs otthon sütőpor vagy szódabikarbóna? A magas alkoholtartalmú röviditalok, mint például a rum és a borpárlat (brandy) tökéletes választás, hatásukra ugyanis szépen feljön a sütemény. A szénsavas ásványvíz pedig hasonlóan lazává teszi a tésztát, mint a sütőpor.
- A legtöbb receptben a sütőport helyettesíthetjük szódabikarbónával és egy kis tejjel, valamint citrommal. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a szódabikarbónából kevesebb (kb. 2/3) mennyiségre van szükség, ugyanazért a hatásért. 42 gramm friss élesztőt pedig 1 csomag porélesztőre cserélhetünk.
Keksz vagy piskóta híján
Müzliből is készíthetünk tortalapot. A magos tortalap kiváló pl. almás-túrós krémmel töltve. Rendkívül finom lesz, ha a müzlit előzetesen serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, és utána dolgozzuk össze a megolvasztott vajjal.
Szöveg: Kovács Vera
Fotó: Adobestock