Svéd húsgolyók barnamártással
Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 60 dkg kétszer átdarált marha- és sertéshús vegyesen
• 1/2 dl tejszín
• 2 szelet toastkenyér
• 1 db tojás
• olaj a sütéshez
• só, frissen őrölt bors
• csipet szerecsendió
a barnamártáshoz:
• 1 fej vöröshagyma
• vaj
• 1 evőkanál liszt
• 3 dl marhahúslé
• 4 evőkanál Worcestershire-szósz
• 2 dl tejszín
• főtt burgonya a tálaláshoz
1. 1 fej finomra vágott vöröshagymát vajon megdinsztelünk. A darált húst összekeverjük a tejszínbe áztatott, kifacsart kenyérrel, a tojással, a pirított hagymával. Összedolgozzuk a masszát, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és 20 percig pihentetjük. Kisebb gombócokat formázunk a húsból, és forró serpenyőben, olívaolajon, nagy lángon hirtelen körbesütjük őket.
2. A barnamártáshoz a finomra vágott vöröshagymát vajon megdinszteljük, hozzáadjuk
a lisztet, átfuttatjuk a hagymán, majd fokozatosan felöntjük a húslevessel, és összeforraljuk.
3. Beletesszük a kisült húsgombócokat, hozzáadjuk a Worcestershire-szószt, és takaréklángon 15 percig főzzük a gombócokat. Hozzákeverjük a tejszínt, és további 5 percig főzzük. A húsgolyókat főtt krumplival tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta