Konyha

Tízóraira tökéletes: Magos császárzsemle – Recept

Kezdődik a tanév, újra indul a mindennapos ételcsomagolás a gyerekeknek. Ezt a péksüteményt örömmel majszolják majd az iskolában.

Hozzávalók 10 zsemléhez:
• 30 dkg fehér búzaliszt
• 10 dkg tönkölyliszt
• 10 dkg lenmag, szezámmag, napraforgómag vegyesen
• 1 teáskanál só
• 1 zacskó (7 g) szárított élesztő
• 5 dkg vaj
• 1 dl natúr joghurt
• kb. 2 dl langyos víz
• mák és 1 tojás a kenéshez

1. A liszteket elkeverjük a magokkal, a sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a lágy vajat, a joghurtot, és fokozatosan a langyos vizet is. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát, majd letakarva 1,5 óráig kelesztjük.
2. Megformázzuk a zsemléket:
10 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen fokozatosan, időnként pihentetve, 25-30 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Csomót kötünk a közepükre, majd a csomó egyik szárát alulról a zsemle közepére hajtjuk, a zsemlét megfordítjuk, és a másik szárat is így hajtjuk be.
3. A zsemléket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, további 30 percig kelesztjük, közben 220 fokra előmelegítjük a  sütőt. A zsemléket megkenjük a felvert, vízzel elkevert tojással, megszórjuk mákkal, és 18-20 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta