Konyha

Tésztaszósznak is tökéletesen alkalmas az ősz slágerzöldsége: Szélesmetélt tökkrémmel és zsályavajjal – Recept

A szem, a bőr és az immunrendszer számára is nagyon hasznos ez a narancssárgán ragyogó zöldség. Készítsünk belőle ízgazdag őszi-téli fogásokat!

Szélesmetélt tökkrémmel és zsályavajjal

Hozzávalók:
• 50 dkg szélesmetélt tészta
• 60 dkg megtisztított sütőtök
• 10 dkg tejszínes krémsajt
• 1 dl főzőtejszín
• 6 dkg vaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 10-12 db zsályalevél vagy 2 evőkanál szárított zsálya
• só, frissen őrölt bors
• reszelt sajt a tálaláshoz

1. A kockákra vágott sütőtököt sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és kis időre félretesszük.
2. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a zsályát és a zúzott fokhagymát. A keveréket bőségesen megsózzuk és enyhén megpirítjuk a fűszereket.
3. A zsályás vaj felét a tökhöz adjuk, belekeverjük a krémsajtot és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük, és összeforraljuk. Ha szükséges, még egy kicsit megsózzuk, és alaposan megborsozzuk.
4. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, de hagyunk alatta kb. 2-3 evőkanál főzővizet, majd elkeverjük a tökkrémmel. Azonnal, a maradék zsályavajjal megcsepegtetve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Ha visszaszilárdulna, még egy kicsit melegítjük.

Fotó: Vrábel Kriszta