Házi gyros pitával
Hozzávalók
8 db gyroshoz:
• 40 dkg csirkecombfilé
• 3 evőkanál gyros-fűszerkeverék
• 3 dl natúr görög joghurt
• 20 dkg kígyóuborka
• 4 evőkanál olívaolaj
• zöldsaláta
• paradicsom
• lila hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• kis csokor friss menta
• só, frissen őrölt bors
A pitához:
• 30 dkg liszt
+ a nyújtáshoz
• 1 dl natúr joghurt
• 0,3 dl olaj
• só
• fél csomag szárított élesztő
1. A csirkecombot megmossuk, megtöröljük. 1 dl joghurtot összekeverünk 2 evőkanál olívaolajjal és a fűszerkeverékkel, ebben pácoljuk a húst legalább egy óráig.
2. A tzatzikihez lereszeljük az uborkát, kinyomkodjuk a levét. Elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, a zúzott fokhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, elvegyítjük a maradék joghurttal és a finomra vágott mentával.
3. A hússzeleteket 180 Celsius-fokra melegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük, majd fólia alatt hagyjuk hűlni. Vékony csíkokra vágjuk.
4. A pitához a lisztet összekeverjük a szárított élesztővel, 1 teáskanál sóval, a joghurttal és az olajjal. Kb. 1-1,5 dl langyos vizet adunk hozzá, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt ruganyosra gyúrjuk, majd a duplájára kelesztjük.
A tésztából 8 gombócot formázunk,
és lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk.
5. A sütőt egy tepsivel együtt 230 Celsius-fokra előmelegítjük. A forró tepsit megszórjuk liszttel, majd ráhelyezzük a pitákat, és 8-10 perc alatt készre sütjük őket. A forró sütőlemezen azonnal felhólyagosodnak. A kész pitákat hússal, zöldségekkel, tzatzikivel töltjük meg.
Egyben sütött hot dog
Hozzávalók 12 db hot doghoz:
• 45 dkg liszt
• 1 kávéskanál só
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 2 tojás (egy a tésztához, egy a kenéshez)
• 2 dl langyos tej
• 10 dkg natúr joghurt
• 5 dkg vaj
• 6 pár virsli
1. A langyos tejet és a cukrot krémesre keverjük az élesztővel. A lisztbe szórjuk a sót, és hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a felolvasztott vajat és a joghurtot. A lágy tésztát kidagasztjuk, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
2. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, felcsíkozzuk. A csíkokat a virslik köré tekerjük és újabb 30 percig kelesztjük.
3. Közben a sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. Megkenjük a kifliket a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt készre sütjük őket.
Házi hamburger lenmagos buciban
Hozzávalók 4 db hamburgerhez:
• 40 dkg darált marhahús
• 10 dkg ledarált vagy apróra kockázott sózott zsírszalonna
• késhegynyi szódabikarbóna
• só, frissen őrölt bors
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál Worcestershire-mártás
• 1 fej lila hagyma
• zöldsalátalevél
• 4 szelet sajt
• 2 szem paradicsom
• majonéz, ketchup
A 4 db házi bucihoz:
• 25 dkg liszt
• 1 kávéskanál só
• fél tasak szárított élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 2 tojás (egy a tésztához, egy a kenéshez)
• 1 dl langyos tej
• 5 dkg natúr joghurt
• 2,5 dkg vaj
• 1,5 evőkanál lenmag
1. A darált húst összedolgozzuk a szalonnával, a Worcestershire-mártással, a zúzott fokhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, és legalább egy órát pihentetjük.
2. Pogácsákat formázunk belőle, és teflonserpenyőben, kontaktgrillben vagy vaslapon készre sütjük. Alufóliával lefedve pihentetjük.
3. A bucikhoz a langyos tejet és a cukrot kikeverjük az élesztővel. A liszthez adjuk a sót, majd az élesztős masszát, a tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá tejet, amíg gyúrható, lágy lesz.
4. Rugalmasra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Négy részre osztjuk, zsemléket formázunk belőle, és ismét kelni hagyjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk lenmaggal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
5. A zsemléket félbevágjuk, a vágott felüket kissé megpirítjuk. Zöldsalátát, húst, sajtszeletet, hagymát, paradicsomot helyezünk beléjük. Ízlés szerint ketchup és majonéz fűszerezheti a hamburgert.
Fotó: Vrábel Kriszta