Csirkehúsleves palacsintatésztával (Frittatensuppe) – 370 Ft
egy adag
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 1 db csontos csirkemell
• 25 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
• 1 kis fej karalábé
• 25 dkg sárgarépa
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
A palacsintához:
• 15 dkg finomliszt
• 1 tojás
• só, bors
• egy csokor petrezselyem
• 5 dkg fekete-erdei sonka
• 4 evőkanál olaj
1. A csirkemell húsát levágjuk a csontról és felkockázzuk. A csonttal együtt egy fazékba tesszük, felöntjük 1,5 liter vízzel, és hozzáadjuk a megtisztított, felezett vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Megsózzuk, megborsozzuk, lassan felforraljuk. Beletesszük a hámozott, felcsíkozott zöldséget és a borsót. Takaréklángon 25 perc alatt készre főzzük a levest.
3. Közben elkészítjük a palacsintatésztát: a lisztet egy mély tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, 2 evőkanál olajat, megsózzuk, majd annyi vizzel keverjük teljesen simára, hogy végeredményként közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet és az apróra kockázott sonkát.
4. Egy teflonserpenyőt felhevítünk, megkenjük olajjal. A tésztából 2-3 db, közepesen vastag palacsintát sütünk, vékony csíkokra vágjuk, és a levessel együtt tálaljuk.
Sonkás-sajtos tészta (Käsespätzle) – 570 Ft egy adag
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 50 dkg liszt
• 5 db tojás
• 2 dl tej
• só
• egy csipet frissen őrölt szerecsendió
• 20 dkg hegyi sajt (Bergkäse)
• 10 dkg fekete-erdei sonka
A tálaláshoz:
• 1 fej saláta
• olívaolaj
• 5 evőkanál fehérborecet
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál mustár
• frissen őrölt bors
1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval, a szerecsendióval és a tejjel. A sűrű nokedlitésztát 30 percig pihentetjük. Közben a sajtot lereszeljük, a sonkát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk.
2. Deszkáról, forró vízbe mártott késsel, adagonként, bő, forró vízbe szaggatjuk a tésztát. 4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. A sajttal együtt egy serpenyőbe vagy kerámiatálba rétegezzük. Az utolsó adag után megszórjuk a pirított sonkával. Frissen őrölt borssal ízesítjük, és azonnal tálaljuk, vagy később melegítve összesütjük.
3. Tálalás előtt a fejes salátát csíkokra vágjuk. 3 evőkanál olívaolajból, az ecetből, a zúzott fokhagymából és a mustárból dresszinget készítünk, elkeverjük a salátával, és bőven megszórjuk frissen őrölt borssal.
Csurgatott fánk ribizlivel és csokoládéval (Strauben) – 270 Ft
egy adag
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 3 db tojás
• 20 dkg liszt
• 2,5 dkg lágy vaj
• 4 evőkanál porcukor
• 2,5 dl tej
• ½ zacskó sütőpor
• egy csipet só
• olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
• 10 dkg étcsokoládé
• 1,5 dl tejszín
• 25 dkg ribizli (fagyasztott)
1. A lisztet egy mély tálba mérjük, elvegyítjük 2 evőkanál porcukorral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a tojásokat, a lágy vajat, majd csomómentesre keverjük a tejjel. Sűrű palacsintatésztát kapunk, amelyet egy kis ideig pihentetünk.
2. A sűrű tésztát körkörös mozdulatokkal forró olajba csurgatjuk egy szűrőn keresztül, vagy habzsákból kinyomva. Ha megsült, papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róla a felesleges olajat.
3. Tálaláskor porcukorral megszórjuk, a tejszínnel együtt felolvasztott csokoládéba mártogatjuk, vagy megcsorgatjuk vele. Ribizlivel kínáljuk.
Fotók: Vrábel Kriszta