Konyha

Zöldborsókrokett paradicsommártással és sonkával – Recept

A friss, zsenge zöldborsó sokkal ízletesebb és gazdagabb alapanyag annál, mintsem egyszerű levesbetétként gondoljunk rá. Próbáljuk ki krokettként is.

Zöldborsókrokett paradicsommártással

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg krumpli
25 dkg zöldborsó (pucolt mennyiség)
1 db tojás
5 dkg liszt
7 dkg zsemlemorzsa
10 dkg füstölt sonka
só, frissen őrölt bors
fél citrom reszelt héja
1 nagy gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
2 dl paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál méz
1 mokkáskanál csilikrém
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

1. A hámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit a zöldborsóval együtt sós vízben egészen puhára főzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Amint kihűlt, villával összetörjük.
2. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet, az apró kockákra vágott sonkát, a citromhéjat, a reszelt fokhagymát. Megsózzuk és megborsozzuk. Kis hengereket formázunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket. A sü­tésig hűtőszekrénybe tesszük.
3. A paradicsompürét tálba szedjük, hozzákeverjük a reszelt fokhagymát. Sóval, borssal, mézzel, csilivel, római köménnyel ízesítjük.
4. Bő olajban készre sütjük a kroketteket. Papírtörlőre szedjük, majd a fűszeres paradicsomos mártogatóssal együtt tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta