Konyha

Ismerkedjünk vele bátran a tányéron: ősi gyógynövény és pikáns falat az édeskömény

Gyógynövényként indult, csak később fedezte fel a gasztronómia ezt a szép formájú gumót. Ánizsra emlékeztető aromájával nem mindennapi, mégis sokoldalú színfolt lehet a konyhánkban.

Ánizskapor, fennel, venkel…

Az édeskömény akkor friss, ha a gumója szinte áttetszően fehér. Májustól szeptemberig tart a szezonja, de télen is kapható. A gumó mellett a magjait és a leveleit is felhasználhatjuk. Levelei a kaporéra emlékeztetnek, jellegzetessége az enyhén ánizsos íze. Alacsony kalóriatartalmának (27 kcal/100 g) köszönhetően a diétás étrendnek is része lehet. Ma mindenki édesköményként emlegeti, a korábbi szakácskönyvekben viszont még változatos neveivel találkozhattunk. Hívták gumós köménynek, ánizskapornak, fennelnek és venkelnek is. Magja éppúgy néz ki, mint az általánosan ismert és használt fűszerköményé, de az ánizsos aroma azon is érződik.

Gyógyerejét évezredek óta ismerik

Az ókorban főként gyógyításra használták, a középkorban a kolostorkertek őrizték. Az édeskömény elősegíti az emésztést, nyugtathatja a bélrendszert. A puffadás egyik legjobb ellenszere, gyomorrontás esetén megkönnyebbülhetünk, ha a magjait elrágcsáljuk, vagy őrleményként fogyasztjuk. Vesekő esetén hatékony görcsoldó, vízhajtó hatása is ismert. Köhögéscsillapító, köptető és hörgőtágító tulajdonsága miatt felső légúti betegségek esetén is támogatja a gyógyulást.

B1-, B2-, B3-, B5 és C-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban bővelkedik, de jelentős mennyiségben tartalmaz vasat és cinket is. Teája csökkentheti a vérnyomást, tisztíthatja a vért, szoptató anyáknak a tejelválasztás fokozására ajánlják.

Fűszertől a salátáig

Őrölt magját a királyi udvarok konyháin pikáns aromája miatt kezdték fűszernövényként használni. Főzelékeket, salátákat, savanyúságokat, halételeket, mártásokat, sült húsokat és teasüteményeket ízesítettek vele. A kínai ötfűszer-keverékben is szerepel. Levelei zöldséglevesek, halételek, saláták és sajtok aromáját gazdagíthatják. Gumójából előétel, leves, főzelék, saláta is készülhet, feldarabolva, párolva, sütve vagy főzve. Paradicsommal, cukkinivel, brokkolival társítva lehet belőle húsok, halak mellé köret, de besamel mártással főételként is tálalható. Ha szétszedjük a gumót, csónak alakú darabokat kapunk, amelyeket sajttal, krémekkel tölthetünk meg. Ha apróra vágjuk vagy lereszeljük, salátákhoz keverhetjük ízesítőként.

Jól illenek hozzá a mediterrán fűszerek, a kakukkfű, a bazsalikom, és remekül társítható citrommal, naranccsal, olívaolajjal is. Emésztést könnyítő hatása miatt érdemes zsíros, nehéz húsok és szalonna mellé párolva köretként kínálni, de grillezve is nagyon finom lila hagymával és mozzarellával.

Óvatosan!

Az édesköményből illóolaj is készül, de epilepsziás betegeknél az illata görcsrohamot, érzékenyeknél pedig ritkán allergiás reakciót válthat ki, így vigyázni kell vele. Csak külsőleg használható, mert ha lenyeljük, mérgező lehet.