Konyha

Csak 320 forint egy szelet! Laktató újkrumplis-brokkolis pite – Recept

Ropogósabb, frissebb ízű, mint a klasszikus változat – ezért is szeretjük annyira az újburgonyát. És persze azért is, mert remekül lehet vele kísérletezni.

Újkrumplis-brokkolis pite

Hozzávalók 8 szelethez:
• 25 dkg finomliszt
• 1 egész tojás
• 12,5 dkg hideg vaj vagy margarin
• egy csipet só
A töltelékhez:
• 10 dkg leveles spenót
• 20 dkg brokkoli
• 40 dkg újburgonya
• 5 dkg füstölt sajt
• 3 dl tejszín
• 3 db tojás
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma

1. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a hideg vajdarabokkal, majd a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, egészen kevés vizet adunk hozzá. Hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
2. A töltelékhez a megtisztított újburgonyát vékony szeletekre vágjuk, vagy uborkareszelőn lereszeljük. Forró serpenyőben, olívaolajon kb. 5-6 perc alatt dinsztelve előpuhítjuk a zúzott fokhagymával és a kis rózsákra szedett brokkolival együtt. Megsózzuk, megborsozzuk. Mielőtt levennénk a tűzről, hozzáadjuk a felcsíkozott spenótot.
3. A 3 db, enyhén felvert tojást és a tejszínt összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
4. Lisztezett felületen egy 22-24 cm-es piteformához kinyújtjuk a tésztát. Az alját villával megszurkáljuk. Rászedjük a tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, és ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük a pitét. Zöldsalátával kínáljuk. Langyosan vagy hidegen is nagyon finom.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete