Konyha

Főzzünk jókat olcsón: spenót és sóska, ahogy a gyerekek is megeszik – 3 recept

A gyerekek általában nem lelkesednek ezekért a tápanyagban gazdag zöld levelekért, pedig rendkívül ízletes ételek készülhetnek belőlük. Kedveltessük meg velük az alábbi fogásokkal!

Spenótos túrós kenyérgombóc

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 40 dkg túró
• 2 db zsemle
• 10 dkg búzadara
• 20 dkg leveles spenót
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 db M-es tojás
• 15 dkg bacon
• só, frissen őrölt bors
• kevés frissen reszelt szerecsendió

1. A megtisztított spenótot serpenyőben, kevés olívaolajon 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt pár perc alatt megfonnyasztjuk. Hűlni hagyjuk, majd alaposan lecsöpögtetjük, és vékonyra felcsíkozzuk.
2. A túrót egy tálba mérjük, hozzáadjuk a csíkozott spenótot, a búzadarát, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket, a tojásokat és egy gerezd zúzott fokhagymát. Sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd egy órán át pihentetjük.
3. A bacont apróra kockázzuk, egy nagy serpenyőben ropogósra sütjük.
4. A spenótos masszából vizes kézzel kis gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízben készre főzzük őket. A megfőtt gombócokat a pirított bacon­re szedjük, majd az egészet összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Tejszínes sóskafőzelék halas krokettel

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 50 dkg sóska
• 2,5 dl főzőtejszín
• 2 evőkanál liszt
• 2,5 dkg vaj
• só
A halas kroketthez:
• 60 dkg burgonya
• 20 dkg füstölt makréla
• 1 gerezd fokhagyma
• fél citrom reszelt héja
• 1 púpozott evőkanál liszt
• 1 db tojás
• 1 teáskanál só
• egy kis csokor petrezselyem
• 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
• olaj a sütésehez

1. A megtisztított sóskát egy lábasba tesszük, és 4 dl vízzel felöntjük. Főzve, 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk, majd összeturmixoljuk.
2. Egy közepes lábosban megolvasztjuk a vajat, átfuttatjuk rajta a lisztet. Fokozatosan felöntjük a tejszínnel, és kevergetve, forrásig sűrítve főzzük. Felöntjük a leturmixolt sóskával, összeforraljuk, és ízlés szerint megsózzuk.
3. A füstölt halas kroketthez a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, enyhén sós vízben teljesen puhára főzzük, leszűrjük, és villával áttörjük. Hűlni hagyjuk, sóval ízesítjük.
4. Hozzákeverjük a tojást, a villával a gerincéről leszedegetett füstölt halhúst, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet és a citrom héját. Hozzáadjuk a lisztet, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Megsózzuk és megborsozzuk. Fél óráig pihentetjük, ezután 12 részre osztjuk. Az adagokból kis rudakat formázunk, ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Megforgatjuk őket a morzsában, és forró olajban készre sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk, majd a sóskamártással tálaljuk.

Juhtúrós-spenótos lasagne

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 25 dkg lasagnetészta
• 25 dkg leveles spenót
• 15 dkg juhtúró
• 3 gerezd fokhagyma
• 5 dkg vaj
• 5 dkg liszt
• 5 deciliter tej
• 3 evőkanál olívaolaj
• 10 dkg félkemény sajt
• só, frissen őrölt bors

1. A besamelhez egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat, átfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, és kevergetve, forrásig sűrítve főzzük. Elkeverjük benne a juhtúrót, ezután megsózzuk és megborsozzuk. 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük a mártást.
2. A megtisztított spenótot serpenyőben, kevés olívaolajon 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt pár perc alatt megfonnyasztjuk.
3. Egy tűzálló tál alját vékonyan kikenjük a besamellel. Ráhelyezünk egy sor lasagnetésztalapot, és ismét megkenjük besamellel. Rászedünk egy rétegnyit a spenótból, kevés reszelt sajttal megszórjuk. A tésztával és a töltelékkel váltva elkészítjük a rétegeket. A tetejére csak besamelt teszünk, és egy kevés reszelt sajttal szórjuk meg. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt összesütjük. A sütési idő felénél, amikor a sajt már szépen megpirult, alufóliával lefedjük, és így sütjük tovább.

Fotók. Vrábel Kriszta