Konyha

Sós, csípős lekvárok: a legjobb olcsó csatni receptek egy helyen

Tele zöldséggel-gyümölccsel a piac, egyre többször jut eszünkbe, milyen jó lenne ezt a gazdagságot télen is élvezni. Ilyenkor kerülnek elő a befőttesüvegek.

Indiai hatás: csatni

Az édes, a sós és a savanyú ízeket is egyesíti magában. Mártásként és köretként is helyet kaphat húsok mellett vagy akár pirítósokon. Csak a fantáziánkon múlik, milyen gyümölcsből és zöldségből készítjük, de általában van benne ecet, cukor vagy méz, hagyma, fokhagyma, és a friss gyömbér is gyakori alkotóeleme. Csípős fűszerek segíthetik az ízek hangsúlyozását. Érdekes változat a szilva-alma csatni, a rebarbaracsatni gyömbérrel, vagy a sütőben sült szőlőcsatni kakukkfűvel. Rajtunk múlik, hogy turmixolva simára készítjük-e, vagy darabokat hagyunk benne. Díszes üvegben ajándék is lehet!

Fűszeres gyümölcscsatni

Hozzávalók:
■ 1 kg alma
■ 1 kg paradicsom
■ 20 dkg mazsola
■ 15 dkg leszemezett szőlő
■ 2 fej vöröshagyma
■ 2 dl fehérborecet
■ 15 dkg barna cukor
■ 1 narancs héja
■ 3-4 cm-es friss gyömbérdarabka
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 kávéskanál őrölt fahéj
■ csipet tengeri só

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, hogy lehúzhassuk a héjukat, és feldaraboljuk. Az almákat is meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, a gyümölcsöket apróra kockázzuk. A hagymát, a fokhagymát felaprítjuk. Az összes hozzávalót fazékba tesszük, és gyakran kevergetve melegítjük. Mikor a cukor felolvadt, a gyümölcsök pépesek, és elegendő levet engedtek, lefedjük, és lassan forralva főzzük, sűrítjük 1 órán keresztül. A végén levesszük a fedőt, és megsózzuk. A kész lekvárt forrón kisméretű üvegekbe töltjük, dunsztoljuk.

Szőlődzsem

Hozzávalók:
■ 1,5 kg csemegeszőlő
■ 1 citrom
■ 20 dkg cukor
■ 1 tasak dzsemfix

A szőlőt megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Nagyobb lábosba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük a dzsemfixet a cukorral, majd a szőlőhöz adjuk. Felforraljuk a szőlőt, és főzzük, amíg levet nem enged, a szőlő összerottyan, de darabos marad. A kész lekvárt forrón kisméretű üvegekbe töltjük, dunsztoljuk.

Vörösboros-fahéjas szilvalekvár

Hozzávalók:
■ 1 kg szilva
■ 1 rúd fahéj
■ 1 dl száraz vörösbor
■ 20 dkg cukor

Megmossuk, kimagozzuk a szilvát, nagy fazékba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot és a fahéjat. Olykor meg-megkeverve 1 órán keresztül főzzük. A kész lekvárt forrón kisméretű üvegekbe töltjük, és dunsztoljuk.

Kakukkfüves lila hagyma

Hozzávalók:
■ 40 dkg lila hagyma
■ 6 dl víz
■ 5 evőkanál méz
■ 6 evőkanál fehérborecet
■ csipetnyi só
■ 1 teáskanál frissen őrölt bors
■ 1 evőkanál kakukkfű

A mézet a vízhez keverjük, és egy magas falú lábosban kezdjük szirupnak felfőzni. Gyöngyözve forraljuk 10 percig, hozzáadjuk az ecetet, és további 10 percig forraljuk. Beletesszük a felkarikázott lila hagymát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Folytatjuk a forralva főzést, további 10, maximum 15 percig, hogy a hagyma puha, de még harapható legyen. Forrón kis üvegekbe töltjük az elkészült szirupos hagymát, és dunsztban hagyjuk kihűlni. 2 db 2,5 dl üveget tölt meg ez a mennyiség.

Fotó: archív