Konyha

Kovászos uborka télire: üvegbe zárt nyár, a legjobb savanyúságok receptje egy helyen

Csalamádé, káposztával töltött paprika, kovászos uborka... már az említésüktől is összefit a nyál a szánkban. Eljött az ideje, hogy eltegyük a nyáron megtermelt finomságokat télre. Ehhez mutatunk most recepteket.

Vitaminsaláta

Hozzávalók:
■ 1,5-1,5 kg zöldpaprika, káposzta és gyöngyhagyma
■ 1 kg fürtös uborka
■ 50 dkg cukor
■ 7 dkg só
■ 3 dl 10%-os ecet
■ 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
■ 1 teáskanál borkősav

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és valamennyit vékonyra szeleteljük, kivéve a gyöngyhagymákat, azokat egészben hagyjuk. Az összes zöldséget edénybe tesszük, és sóval, ecettel, cukorral, borkősavval, nátrium-benzáoáttal összekeverjük. Egy napig állni hagyjuk, másnap üvegekben töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Káposztával töltött paprika

Hozzávalók:
■ 1 nagy fejes káposzta
■ 2 kg piros színű paprika
■ csokor kapor és csombor
■ 1 szál torma, só
■ mustármag, majoránna,
Tartósítólé: minden liter vízhez
■ 3 dl 10%-os ecet
■ 10 dkg cukor
■ 1 evőkanál só

A káposzta torzsáját kivágjuk, majd vékonyan legyaluljuk. Egy evőkanál sóval átgyúrjuk, és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap a paprikákat kicsumázzuk, és teletömködjük a kifacsart káposztával. A megtöltött paprikákat nagy befőttesüvegekbe állítjuk, közéjük kaprot, csombort, tormadarabkát teszünk. A felöntéshez szükséges vizet visszamérjük, és minden literjéhez hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a sót. A levet felforraljuk, az paprikák tetejére kevés majoránnát és mustármagot szórunk. A forró tartósítólevet a paprikákra öntjük, hogy ellepje őket, és légmentesen lezárjuk.

Csalamádé

Hozzávalók:
■ 1 kg uborka
■ 1 nagy fejes káposzta
■ 2 kg zöld paradicsom
■ 1 kg zöld és piros színű paprika
■ 50-50 dkg hagyma és sárgarépa
■ mustármag, köménymag, szemes bors, babérlevél
■ 2 evőkanál nátrium-benzoát
■ 10-10 púpozott evőkanál cukor és só
■ 2 dl 20%-os ecet

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát legyaluljuk, a többit felkarikázzuk. Nagy edényben az egészet összekeverjük, megsózzuk, és 1 órán át állni hagyjuk. Befőttesüvegek aljára ízlés szerint fűszereket szórunk, arra lazán rátesszük a felvágott zöldségeket. A sót, az ecetet, a cukrot és a nátrium-benzoátot 3 liter hideg vízben elkeverjük, és az üvegekbe öntjük. Folpackot teszünk rájuk, és csavaros tetővel lezárjuk.

Fokhagymával töltött ecetes szilva

Hozzávalók:
■ 2 kg szilva
■ fokhagyma
■ 40 dkg cukor
■ 1 dl borecet
■ citromhéj
■ 1 csapott mokkáskanál nátrium-benzoát

A megmosott szilvákat a végükön kissé megvágjuk, és kinyomjuk belőlük a magokat. Ahány szem szilvánk van, annyi gerezd fokhagymát megtisztítunk, és a magok helyére dugjuk. A szilvákat befőttesüvegekbe rakjuk. Fél liter vizet felforralunk borecettel, egy kis darabka citromhéjjal, és a cukorral együtt addig főzzük, amíg az teljesen feloldódik. A szilvákra öntjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Leöntjük a levet, újra felforraljuk, belekeverjük a nátrium-benzoátot, és forrón a szilvákra öntjük. Légmentesen lekötjük, és 15 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

Lisztes kovászos uborka

Hozzávalók:
■ 3 kg fürtös uborka
■ 4-4 evőkanál liszt és só
■ kapor

Az uborkákat jól megmossuk, a végeikből keveset levágunk, és az uborkákat hosszanti irányban bevagdossuk. Egy ötliteres üveg aljára leszórjuk a lisztet, a sót, és beleállítjuk az üvegbe az előkészített uborkákat. Néhány szál kaprot teszünk közé és a tetejére. Felöntjük hideg vízzel, és egy kistányérral letakarva három napra napos helyre állítjuk. Utána légmentesen lezárjuk. A leve a liszttől kissé zavaros lesz, de az uborka ropogós, és finom.

Hagymás gombasaláta

Hozzávalók:
■ 3 kg gomba
■ 20 dkg cukor
■ 50 dkg vöröshagyma
■ 3 dl 10%-os ecet
■ 1 dkg nátrium-benzoát
■ köménymag, mustármag

A megtisztított gombát felszeleteljük, enyhén sós vízben 5-7 perc alatt előfőzzük. A hagymát felkarikázzuk, és összekeverjük a leszűrt gombával. Nátrium-benzoátos vízzel kiöblített üvegekbe lazán belerakjuk. Két liter vízben elkeverünk 1 dkg sót, a cukrot, az ecetet, kevés szemes borsot, kömény- és mustármagot ízlés szerint, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a nátrium-benzoátot, és még forrón a hagymás gombára öntjük. Megvárjuk, amíg kihűl, és csak utána zárjuk le az üveget.

Mézes cékla

Hozzávalók:
■ 3 kg cékla
■ 2 közepes torma
■ 10 dkg méz
■ 1 dl 10%-os ecet
■ 2 teáskanál köménymag
■ nátrium-benzoát

A céklákat kefével jól megsúroljuk, és héjastól puhára főzzük. Mikor langyosra hűlt, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd nátrium-benzoátos vízzel kiöblített üvegekbe rakjuk. Közé teszünk egy-egy tormadarabkát is. Két liter vizet köménymaggal felforralunk, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet, a mézet, egy mokkáskanál nátrium-benzoátot, és ráöntjük az üvegekbe rakott céklára. 24 órára száraz dunsztba tesszük.

Fotó: shutterstock