Konyha

Főzzünk jókat, olcsón: konyhai jolly joker a kelkáposzta – 3 mennyei recept

A kelkáposzta az egyik legolcsóbb zöldség és többre képes, mint korábban gondoltuk.

Sütőbe is tehetjük

Könnyebben emészthető, mint a fejes káposzta, és több fehérje is van benne. Csontjainknak pedig különösen jót tesz. Főzve vagy párolva készíthető el, ám ha a kissé megpárolt és ízesített kelkáposztát vajjal kikent jénaiba terítjük, néhány tojást tejföllel és kevés liszttel elkeverve meglocsoljuk, közepes lángon sütőben is remek köretet vagy egytálételt készíthetünk belőle. Ha nem főzzük túl, állítólag nem illatozik annyira. Pikánsabb lesz az íze, ha a főzés végén egy kis mustárt keverünk hozzá.

Milánó és Frankfurt

A kelkáposzta a franciaországi Savoya tartományból származik, de az is lehet, hogy Milánóból. Az biztos, hogy régebben nálunk is olaszkáposzta néven volt ismeretes. A frankfurti leves pedig többek szerint a benne szereplő frankfurti virsliről kapta a nevét. Ez a leves remek téli étel, a fő hozzávalókon (kelkáposzta, krumpli) kívül gazdagíthatjuk sárgarépával és zellerrel, a kömény és a fokhagyma mellett a majoránna is nagyon jó bele, és ha nem a hagyományos paprikás rántással készítjük, hanem petrezselyemmel, nagyon jó „zöld” változatot hozhatunk létre.

A kömény

Jellegzetesen fanyar íze miatt más fűszerekkel együtt nem használjuk. Bizonyos ételekbe közvetlenül szórjuk bele (saláták, körözött), másokba belefőzzük (kelkáposzta-főzelék), a levesnél a rántásba tesszük. A köménymag saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás ételek, kolbászok, körözöttek, pogácsák ízesítője. Őrölt formában pörköltbe is tehetjük. Étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó hatású.

Egészben töltött kelkáposzta

Hozzávalók:
■ 1 kg körüli kelkáposzta
■ 35 dkg darált sertéshús
■ 10 dkg rizs
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ pirospaprika
■ szárított majoránna
■ napraforgóolaj

Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, és 1 evőkanál pirospaprikát. A húst megpirítjuk, majd beletesszük a majoránnát, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, 1,5 dl vizet öntünk hozzá, lefedjük, és puhára főzzük a húst. Közben a rizst lobogó, sós vízben megfőzzük, és amikor megpuhult, leszűrjük. Elkeverjük a húsraguval. A kelkáposztát 8-10 perc alatt sós vízben egészben megfőzzük. Lecsepegtetjük, tűzálló tálba helyezzük. Óvatosan kihajtjuk a külső leveleket, majd az apróbb leveleket és a torzsát kivágjuk. A helyére töltjük a tölteléket, visszahajtjuk a leveleket, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tejföllel tálaljuk.

Zöldséges raguval töltött kelkáposzta

Hozzávalók:
■ 50 dkg kelkáposzta
■ 30 dkg darált sertéshús
■ 20 dkg sárgarépa
■ 20 dkg csiperke
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ pirospaprika
■ szárított bazsalikom
■ napraforgóolaj
■ 2 dl tejföl
■ 5 dkg trappista sajt

A finomra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst és az apróra kockázott sárgarépát. Pirospaprikával fűszerezzük. Megpirítjuk a húst, majd rászórjuk a bazsalikomot, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel. Takarékon 40 perc alatt puhára pároljuk. 20 perc elteltével beletesszük az apróra vágott gombát. A kelkáposztát sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük. Óvatosan leszedjük a leveleket, majd megtöltjük a zöldséges húsraguval. A töltött káposztákat tűzálló tálba helyezzük, bőségesen megkenjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá, és 220 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Kelkáposztás minestrone

Hozzávalók:
■ 15 dkg sárgarépa
■ 20 dkg fagyasztott zöldborsó
■ 2-3 szál szárzeller
■ 10 dkg konzerv fehérbab
■ 10 dkg cukkini
■ 10 dkg kelkáposzta
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 nagy gerezd fokhagyma
■ 3 dl paradicsom­szósz
■ 1 csokor bazsalikom
■ só, frissen őrölt bors
■ 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

A felkarikázott répát és szárzellert az olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldborsót és a felkockázott cukkinit, az aprított fokhagymát és a paradicsomlevet. Felöntjük 8 dl vízzel, belerakjuk a félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét, sózzuk, borsozzuk, és takarékon forralva puhára főzzük a zöldségeket. Mikor a répa megpuhult, beletesszük a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. További 5-8 percig főzzük a levest, amíg a kelkáposzta is megpuhul. Tálaláskor friss, aprított bazsalikomot szórunk a levesbe.

Fotó: archív