Konyha

Ringló, zöld dió és birsalma: a szezon legfinomabb befőttjei és kompótjai, ahogy a nagyi csinálná

Az igaz, hogy a nagymamák főzik a legjobb lekvárokat és teszik el télre a legfinomabb befőtteket, de azért próbálkozni szabad és nagyon is érdemes minden életkorban!

Ringlóbefőtt

Hozzávalók:
■ 3 kg ringló
■ 50 dkg befőzőcukor
■ 3 szegfűszeg
■ kis darab fahéj
Az átválogatott ringlót megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Másfél liter vízből a cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal szirupot főzünk, és feltöltjük a sziruppal az üvegeket. Légmentesen lezárjuk, majd egy nagyobb lábasba rakjuk. Kétharmadáig feltöltjük vízzel, és forrásig felmelegítjük. Öt percig forraljuk, majd a tüzet elzárjuk, és a fazékban hagyjuk kihűlni a letakart befőtteket.

Birsalmakompót

Hozzávalók:
■ 4 kg birsalma
■ 1 kg cukor
■ citromlé
A birsalmákat meghámozzuk, a magjaikat kivájjuk, a gyümölcsöt közepesen vékonyan felszeleteljük. Citromlével ízesített vízben 4-5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük, és hideg vízben kihűtjük. Lecsöpögtetjük, és üvegekbe rakjuk. A sziruphoz szükséges vizet visszamérjük, és literenként fél kg cukorral felforraljuk. A forró szirupot a birsalmákra merjük, légmentesen lezárjuk, és negyed óráig nedves dunsztban gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

Zöld dió

Hozzávalók:
■ 2 kg zöld dió
■ néhány szem szegfűszeg
■ egy darab fahéj
■ 70 dkg cukor
■ citromhéj
■ 1 tasak befőzőszer
A diókat hústűvel több helyen megszurkáljuk, majd hideg vízben letakarva áztatjuk két hétig. A vizet naponta kicseréljük rajta. Ez után a diókat 10 dkg cukorral ízesített vízben felfőzzük, majd a levében hagyjuk kihűlni. Másnap leszűrjük a diókat, és minden üveghez néhányba szegfűszeget szúrunk. Egy liter vízből 60 dkg cukorral és a befőzőszerrel a használati utasításnak megfelelően szirupot főzünk, fahéjjal, citromhéjjal ízesítjük. Beletesszük a diókat, és 5 percig főzzük. A szűrőkanállal kiszedett diókat üvegekbe rakjuk (lehetőleg kicsikbe), és felöntjük a forró sziruppal. Légmentesen lezárjuk, és 25 percig nedves dunsztban gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

Fotó: shutterstock