Konyha

Most menjünk piacra! A szezon sztárjai várnak a zöldségespultnál – extra tapenád recept

A nyárnak ugyan vége, de a piac ilyenkor a legtarkább. Minden van, ami szem-szájnak ingere. Használjuk ki, és együnk minél több zöldséget!

Paradicsom törökül

A padlizsán Indiából és Kínából származik, arabok és perzsák terjesztették el a Földközi-tenger körül, és kiderült, jól bírja a mérsékelt klímát is. A 15. században már jelen volt Itáliában, hozzánk a török hódoltság idején került: ezt jelzi másik ismert neve, a törökparadicsom. Első, kisebbre nőtt változatai még nagyon keserűek voltak, ezért csak díszítésre használták. A sorozatos keresztezések során aztán kialakult mai formája és enyhén kesernyés íze is. A keserűséget enyhíthetjük, ha kicsi, zsenge növényt veszünk, vagy a szeleteket besózzuk.

Brokkoli tippek

  • Főzés közben sem veszti el szép zöld színét, ha a forró vízből kivéve azonnal hideg vízbe állítjuk.
  • Lehetőleg ne főzzük túl, elég 8 percig párolni. Ha fagyasztottat használunk, az még gyorsabban elkészül.
  • A brokkolit salátákba, tésztákba, omlettbe, zöldséges ragukba keverhetjük, nagyon jó sajtos, besameles mártásokkal, és gyönyörű köret.

Recept: tapenád

Új íz, könnyen elkészíthető finomság az olívakrém. 3 szardellafilét és 5 dkg natúr konzerv tonhalat keverjünk össze 30 dkg magozott fekete olajbogyóval, 1 evőkanál kapribogyóval, fűszerezzük borssal, finomra vágott friss kakukkfűvel, tegyük kenhetővé olívaolajjal és 1 evőkanál konyakkal. Zúzhatjuk mozsárban vagy gépben is, darabosabbra vagy simábbra, tetszés szerint. A pasztát pirítós kenyérre kenve kínálhatjuk.

Fotó: Pexels