Konyha

Mindent bele egytálételek: csak összerakjuk és magától készül el a vacsora – 3 recept

Hogyan lesz a húsfélékből egyszerre zamatos, fűszeres és gazdaságos ebéd vagy vacsora? Párosítsuk őket össze a piaci standok legszebb zöldségeivel!

Fehérboros-cukkinis csirkeragu

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 30 dkg csirkemellfilé
• 40 dkg cukkini
• 1 fej vöröshagyma
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 3 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• egy nagy csokor bazsalikom
• 2,5 dl főzőtejszín
• 15 dkg félkemény sajt
• 50 dkg rövidcső tészta

1. A húst és a cukkinit felkockázzuk. Egy nagy serpenyőben olívaolajon puhára dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Körbepirítjuk a húst, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk, majd bőségesen megborsozzuk, és felöntjük a borral.
2. A húst 7-8 percig pároljuk a borral, majd hozzáadjuk a cukkinikockákat is. A ragut 10 percig dinszteljük, majd felöntjük a tejszínnel. A szaftban elkeverjük az aprított bazsalikomot, és összeforraljuk.
3. Közben a tésztát lobogó, sós, bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a cukkinis raguval, reszelt sajttal tálaljuk.

Zöldséges húsgombóc lecsószaftban

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 30 dkg darált sertéshús
• 2 db zsemle
• 1 egész tojás
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 20 dkg cukkini
• 20 dkg sárgarépa
• 10 dkg zeller vagy fehérrépa
• 1 csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 1 késhegynyi szódabikarbóna
• olaj a sütéshez
A lecsószafthoz:
• 50 dkg lecsópaprika
• 50 dkg paradicsom
• 2 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál őrölt piros paprika
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

1. Egy nagyobb lábosban, olajon dinszteljük a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, átforgatjuk a zsiradékon, majd hozzákeverjük a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Aláöntünk 1 dl vizet és a paradicsomlevet. Megsózzuk, megborsozzuk, lefedve készre főzzük a lecsót, majd darabosra turmixoljuk.
2. A darált húst összekeverjük a vízbe áztatott, kifacsart zsemlékkel, az egész tojással, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a felaprított petrezselyemmel és a szódabikarbónával.
3. Káposztareszelőn lereszeljük a cukkinit, a sárga- és a fehérrépát vagy zellert. A cukkini levét kinyomkodjuk, amennyire csak tudjuk. A reszelt zöldségeket a húshoz adjuk, és összedolgozzuk a húsmasszát.
4. Megsózzuk, megborsozzuk, 15 percig pihentetjük, majd olajos kézzel gombócokat formázunk belőle. Forró serpenyőben, kevés olajon körbesütjük a gombócokat, majd a lecsós szaftba szedjük, és lefedve kb. 20 perc alatt készre főzzük őket.

Padlizsános, currys marharagu

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 30 dkg marhahús (nyak vagy comb)
• 60 dkg padlizsán
• 20 dkg bulgur
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 dl paradicsompüré
• 1 rúd fahéj
• 2 evőkanál curry fűszerkeverék
• 1 evőkanál római kömény
• 3 evőkanál olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

1. Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon dinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst, a curryport és a tört római köményt. A fűszerekkel együtt lepirítjuk a húst, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymagerezdeket és a rúd fahéjat.
2. Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve 1,5 óráig pároljuk a húst. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, pótoljuk alatta az elfőtt vizet. Felöntjük a paradicsompürével.
3. Közben a padlizsánt kockára vágjuk, hozzáadjuk a kész raguhoz, és kb. 30 perc alatt krémesen puhára főzzük. Bő, sós vízben kifőtt, majd leszűrt bulgurral tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta