Édesség, cukor nélkül
Többféle sütőtököt kaphatunk a piacon, a legkönnyebben a körte formájú sonkatökkel boldogulhatunk, mert jobban befér a sütőbe. Vágjuk darabokba, kaparjuk ki a magjait, és tegyük egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Így nem ragad le, ha levet ereszt. A tetejét bekenhetjük mézzel, istenien karamellizálódik, de megpirul a tök cukortartalmától is. Magas hőfokon, legalább 1-1,5 óráig süssük. Mértékkel fűszerezhetjük például vaníliával, ánizzsal, kardamommal, gyömbérrel, szegfűszeggel.
Ez is érdekelhet
Mákos sütőtöknudli
Hozzávalók:
- liszt szükség szerint
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 40 dkg pucolt sütőtök
- 2 evőkanál (nem darált) mák
- parmezán sajt
- só
- A felkockázott tököt puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Megsózzuk, adunk hozzá egy egész tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható, de lágy nudlitésztát kapjunk.
- Lisztezett felületen nudlikat formálunk a tésztából.
- Lobogó, sós vízbe tesszük, és készre főzzük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megsózzuk, és rászedjük a lecsöpögtetett nudlikat.
- Tálaláskor a vajas-sós nudlira egész mákot szórunk, esetleg reszelhetünk rá kemény parmezán sajtot is.
Sütőtökös kuglóf
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt + a kuglófforma szórásához
- 20 dkg cukor
- 1 tasak sütőpor
- 35 dkg sütőtök reszelve
- 2 tojás
- 2 dl natúr joghurt
- 1 dl olaj
- 12,5 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
- reszelt narancshéj
- őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbérpor
a cukormázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál víz
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát.
- Összekeverjük a sütemény száraz hozzávalóit, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtököt, a tojást, a joghurtot, a vajat, az olajat és a reszelt narancshéjat.
- A masszát a kuglófformába öntjük, és 55 perc alatt készre sütjük. A cukormázhoz átszitáljuk a porcukrot, elkeverjük a citromlével és a vízzel.
- A teljesen kihűlt kuglófra rácsorgatjuk a cukormázat, és hűvös helyre tesszük, hogy a máz megszilárduljon.
Kéksajtos sütőtökös lepény
Hozzávalók:
- 25 dkg leveles tészta
- 35 dkg sütőtök
- 15 dkg kékpenészes sajt
- 1 nagy fej lila hagyma
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- petrezselyem
- A megpucolt tököt kis hasábokra daraboljuk, és 220 fokos sütőben 30 perc alatt elősütjük. Közben a leveles tésztát kerek formájúra nyújtjuk.
- Rámorzsoljuk a kékpenészes sajtot, rászórjuk a vékonyra szelt lila hagymát, majd a megpuhult tököt.
- Kevés olívaolajat locsolunk rá, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal borsozzuk, és rászórjuk a kakukkfüvet.
- 25-30 percre sütőbe tesszük, és készre sütjük a lepényt. Langyosan tálaljuk.
Sütőtökkel sült csirkecombok
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 50 dkg sütőtök
- 1 póréhagyma
- olívaolaj
- frissen őrölt bors
- só
- Megtisztítjuk, szárazra törüljük a csirkecombokat, alaposan besózzuk, borsot őrölünk rá, és mindet egy nagy tepsibe tesszük. A megtisztított tököt felszeleteljük, és a combok köré helyezzük.
- A póréhagymát is felkarikázzuk, a felét a hús köré szórjuk, az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal.
- 220 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük, először kb. 30-40 percig fóliával letakarva, majd nélküle. A sütés utolsó 5 percében rászórjuk a maradék póréhagymát, hogy szép élénk színe maradjon.
Fotó: archív


