Konyha

Négyféle étel is kijön egy nagyobb darabból: főzzünk jókat olcsón sütőtökből vacsorára

A cukrozott üdítők, mesterséges édesítők világában különösen hasznos, ha rátalálunk egy természetes édes ízre, mint a sütőtök.

Édesség, cukor nélkül

Többféle sütőtököt kaphatunk a piacon, a legkönnyebben a körte formájú sonkatökkel boldogulhatunk, mert jobban befér a sütőbe. Vágjuk darabokba, kaparjuk ki a magjait, és tegyük egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Így nem ragad le, ha levet ereszt. A tetejét bekenhetjük mézzel, istenien karamellizálódik, de megpirul a tök cukortartalmától is. Magas hőfokon, legalább 1-1,5 óráig süssük. Mértékkel fűszerezhetjük például vaníliával, ánizzsal, kardamommal, gyömbérrel, szegfűszeggel.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Mákos sütőtöknudli

Hozzávalók:

  • liszt szükség szerint
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg pucolt sütőtök
  •  2 evőkanál (nem darált) mák
  • parmezán sajt
  1. A felkockázott tököt puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Megsózzuk, adunk hozzá egy egész tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható, de lágy nudlitésztát kapjunk.
  2. Lisztezett felületen nudlikat formálunk a tésztából.
  3. Lobogó, sós vízbe tesszük, és készre főzzük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megsózzuk, és rászedjük a lecsöpögtetett nudlikat.
  4. Tálaláskor a vajas-sós nudlira egész mákot szórunk, esetleg reszelhetünk rá kemény parmezán sajtot is.

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt + a kuglófforma szórásához
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 35 dkg sütőtök reszelve
  • 2 tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl olaj
  • 12,5 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
  • reszelt narancshéj
  • őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbérpor

a cukormázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál víz
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát.
  2. Összekeverjük a sütemény száraz hozzávalóit, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtököt, a tojást, a joghurtot, a vajat, az olajat és a reszelt narancshéjat.
  3. A masszát a kuglófformába öntjük, és 55 perc alatt készre sütjük. A cukormázhoz átszitáljuk a porcukrot, elkeverjük a citromlével és a vízzel.
  4. A teljesen kihűlt kuglófra rácsorgatjuk a cukormázat, és hűvös helyre tesszük, hogy a máz megszilárduljon.

Kéksajtos sütőtökös lepény

Hozzávalók:

  • 25 dkg leveles tészta
  • 35 dkg sütőtök
  • 15 dkg kékpenészes sajt
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • petrezselyem
  1. A megpucolt tököt kis hasábokra daraboljuk, és 220 fokos sütőben 30 perc alatt elősütjük. Közben a leveles tésztát kerek formájúra nyújtjuk.
  2. Rámorzsoljuk a kékpenészes sajtot, rászórjuk a vékonyra szelt lila hagymát, majd a megpuhult tököt.
  3. Kevés olívaolajat locsolunk rá, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal borsozzuk, és rászórjuk a kakukkfüvet.
  4. 25-30 percre sütőbe tesszük, és készre sütjük a lepényt. Langyosan tálaljuk.

Sütőtökkel sült csirkecombok

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 póréhagyma
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  1. Megtisztítjuk, szárazra törüljük a csirkecombokat, alaposan besózzuk, borsot őrölünk rá, és mindet egy nagy tepsibe tesszük. A megtisztított tököt felszeleteljük, és a combok köré helyezzük.
  2. A póréhagymát is felkarikázzuk, a felét a hús köré szórjuk, az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal.
  3. 220 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük, először kb. 30-40 percig fóliával letakarva, majd nélküle. A sütés utolsó 5 percében rászórjuk a maradék póréhagymát, hogy szép élénk színe maradjon.

Fotó: archív