Konyha

Három kihagyhatatlan sütőtökös recept: desszert is készülhet az ősz kedvenc zöldségéből

A szem, a bőr és az immunrendszer számára is nagyon hasznos ez a narancssárgán ragyogó zöldség. Készítsünk belőle ízgazdag őszi-téli fogásokat!

Szélesmetélt tökkrémmel és zsályavajjal

Hozzávalók:
• 50 dkg szélesmetélt tészta
• 60 dkg megtisztított sütőtök
• 10 dkg tejszínes krémsajt
• 1 dl főzőtejszín
• 6 dkg vaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 10-12 db zsályalevél vagy 2 evőkanál szárított zsálya
• só, frissen őrölt bors
• reszelt sajt a tálaláshoz

1. A kockákra vágott sütőtököt sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és kis időre félretesszük.
2. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a zsályát és a zúzott fokhagymát. A keveréket bőségesen megsózzuk és enyhén megpirítjuk a fűszereket.
3. A zsályás vaj felét a tökhöz adjuk, belekeverjük a krémsajtot és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük, és összeforraljuk. Ha szükséges, még egy kicsit megsózzuk, és alaposan megborsozzuk.
4. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, de hagyunk alatta kb. 2-3 evőkanál főzővizet, majd elkeverjük a tökkrémmel. Azonnal, a maradék zsályavajjal megcsepegtetve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Ha visszaszilárdulna, még egy kicsit melegítjük.

Sütőtökös-narancsos muffin

Meglepetés, 2023/45. szám – sütőtök, Image: 814942714, Fotó: Vrábe Krisztina

Hozzávalók 16 darabhoz:
• 25 dkg liszt
• 25 dkg főtt sütőtök
• 1 db kezeletlen héjú narancs
• 10 dkg kristálycukor vagy barna cukor
• 1 dl napraforgóolaj
• 3 db közepes tojás
• ½ tasak sütőpor
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• 1 evőkanál őrölt gyömbér

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A narancs héját lereszeljük, és félretesszük. A narancshúst a főtt tökkel együtt botmixerrel pépesre turmixoljuk.
3. A tojássárgákat elektromos habverővel habosra keverjük a kristálycukorral vagy barna cukorral, majd az olajat és a narancsos tököt is elvegyítjük benne. A masszához hozzáadjuk a fűszerekkel, a narancs reszelt héjával és sütőporral elkevert lisztet.
4. A tésztát simára keverjük, és legvégül a habnak felvert tojásfehérjét is hozzá­forgatjuk. Szétosztjuk a muffinpapírral bélelt sütőformákban, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Spenótos húsraguval töltött sült tök

Hozzávalók:
• 1 db sütőtök (kb. 80 dkg)
• 30 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
• 25 dkg leveles spenót
• 10 dkg félkemény sajt
• 1 fej vöröshagyma
• 2 dl paradicsomszósz
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál római kömény
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

1. A sütőtök héját nagyon alaposan megmossuk. Hosszában kettévágjuk, és kikanalazzuk belőle a magokat. 220 Celsius-fokos sütőben 30-35 perc alatt elősütjük.
2. Amíg sül, elkészítjük a tölteléket. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, és gyorsan körbepirítjuk. Sóval, borssal, pirospaprikával, római köménnyel és gyömbérrel fűszerezzük. Felöntjük a paradicsompürével és fedő alatt 25 percig főzzük.
3. A megtisztított spenótot kevés olívaolajon 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt 1 perc alatt megfonnyasztjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a húsraguhoz adjuk. (Intenzívebb lesz az íze, ha először külön megpároljuk.) A ragut összeforraljuk, sóval, borssal ízesíthetjük még.
4. Az elősütött tököt kivesszük a sütőből. A szár felőli részéről is kikapargatjuk a tökhúst, úgy, hogy a szélén hagyunk egy kis peremet. A vájatba kanalazzuk a spenótos, húsos tölteléket. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 10-12 percre visszatesszük a forró sütőbe.

Fotó: Vrábel Kriszta