Egészséges gabonák
Ma már egyre több helyen lehet kapni nem megszokott gabonákat. A kuszkuszból vagy quinoából készült köretek ma már szinte természetek, de itt az ideje, hogy felfedezzünk olyan fajtákat is, amelyek sokkal egészségesebbek a hagyományos gabonaféléknél. Ugyanis a legtöbbjükre jellemző, hogy gluténmentesek és tele vannak értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, vagyis a fogyókúrás menübe is könnyen beilleszthetőek. Már csak azt kell kitalálnunk, hogyan készítsük el ezeket a finomságokat!
Amaránt
Miért egészséges?: Ez a görög eredetű szó azt jelenti, hogy „örökkévalóság”, ami talán nem véletlen, mert annyi előnyös tulajdonsága van, ami tényleg segít megőrizni a fiatalságunkat! Ez tulajdonképpen egy „álgabona”, mert teljesen gluténmentes és mindemellett tele van fehérjével, magas a rosttartalma és gazdag egészséges olajokban.
Mit készítsünk belőle?: A többi gabonához hasonlóan az amaránt sem fő szét teljesen, ezért érdemes egészséges reggeliket, például kását készíteni belőle. De akár muffin vagy palacsintatészta alapanyagnak is kiváló, sőt különböző kencékhez is felhasználható.
Menü tipp: amarántos túrókrém
Hozzávalók: 15 deka túró, 1 evőkanál tejföl, 2 deci víz, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 csipet őrölt kömény, snidling, 1 csésze amaránt
Elkészítése: A vízben főzzük addig az amarántot, amíg puha lesz az állaga, majd várjuk meg, amíg kihűl. Amikor kész, keverjük össze a túróval, tejföllel és a fűszerekkel, majd adjunk hozzá ízlés szerint egy kevés apróra vágott snidlinget.
Köles
Miért egészséges?: Mielőtt a rizs elterjedt volna a világban ez az Ázsiából származó gabona volt a legismertebb. Ez apró, sárgás színű magocska rengeteg antioxidánst tartalmaz és teljesen gluténmentes. Emellett magas a vas-, magnézium és B-vitamin tartalma.
Mit készítsünk belőle?: Köretként igazi telitalálat, mert így a rizst tudjuk vele helyettesíteni, és salátákhoz is ajánlott. Vagy akár krémes állagú kását is főzhetünk belőle.
Menü tipp: cukkinis kölesfasírt
Hozzávalók: 1 bögre köles, 5 deci víz, 3 evőkanál kukoricakeményítő, 3 darab kisebb cukkini, ½ evőkanál majoranna, fehérbors, bazsalikom, só, olaj
Elkészítése: A kölest sós vízben megfőzzük, a cukkinit megpároljuk, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a kölest, a fűszereket és a kukoricakeményítőt. Végül kis lapocskákat készítünk belőlük, amit olajon kisütünk.
Kamut
Miért egészséges?: Ez az Egyiptomból származó tápláló gabona leginkább a durumbúzához hasonlítható. A sima búzához képest sokkal alacsonyabb a szénhidrát tartalma, viszont igen magas a fehérje-, zsír és az ásványianyag tartalma. Mivel a glikémiás indexe közepes, ezért tökéletesen beleillik egy diétába.
Mit készítsünk belőle?: Salátákba, levesekbe tökéletes alapanyag.
Menü tipp: sült zöldség saláta kamuttal és ricottával
Hozzávalók: 50 deka csiperkegomba, 1 lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kaliforniai paprika, 1 teáskanál kakukkfű és oregánó, 20 deka kamut, 20 deka ricotta, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés: A zöldségeket kockákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, majd olajon megpároljuk és fűszerezzük. A kamutot enyhén sós vízben puhára főzzük és összeforgatjuk a zöldségekkel és megöntözzük balzsamecettel, végül az egészet megszórjuk a ricottával.
Cirok
Miért egészséges?: Indiából származik ez a kissé édeskés ízű gabona. Gluténmentes, sok antioxidánst tartalmaz, tele van magnéziummal és foszforral.
Mit készítsünk belőle?: Daráljuk a liszthez, mert így egészséges pizzát vagy kenyeret süthetünk belőle. De ez a gyöngyházfényű finomság jól mutat a salátákban is.
Menü tipp: brownie ciroklisztből
Hozzávalók: 12 deka vaj, 15 deka étcsokoládé, 10 deka cukor, 2 darab tojás, 7 deka cirokliszt, 2 deka cukrozatlan kakaópor
Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az étcsokit és a cukrot, összeolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. Ha kész, hozzáadjuk a tojásokat, a ciroklisztet, a kakaóport és alaposan elkeverjük. Végül a masszát formába öntjük, és előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
Fotó: pexels