Sült pisztráng narancsos kelbimbóval
Hozzávalók:
1 kg édesvízi
pisztráng
50 dkg zsenge
kelbimbó
1 narancs
6 evőkanál olívaolaj
só, bors
A kelbimbót 5-6 percig forrásban lévő sós vízben főzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben felmelegítünk
3 evőkanál olívaolajat. Rátesszük a zsenge kelbimbót, itt-ott lepirítjuk. Hozzáadjuk fél narancs frissen facsart levét és egy kevés reszelt héjat. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, és 4-5 percig pároljuk. A maradék olívaolajat elkeverjük a másik fél narancs levével, 1 csapott teáskanál sóval, frissen őrölt borssal. A megmosott, szárazra törölt halak egyik oldalát beirdaljuk. Megkenjük a narancsos-olajos páccal a bőrüket és a hasüregüket, majd 230 fokra melegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Korhely halászlé
Hozzávalók:
4 nagy pontyszelet, 2 pontyfarok
1 pontyfej
2 sárgarépa, 1 fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4-5 babérlevél
1 csapott evőkanál szárított tárkony
2,5 dl száraz fehérbor
3 dl tejföl, negyed citrom
só, frissen őrölt bors
napraforgóolaj
Egy nagy fazékban az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a halfarkakat, a fejet, a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát. 5-6 per-cig pirítjuk, majd ráöntjük a bort. 2-3 percig forraljuk. Felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a tárkonyt és a darabolt fokhagymát. Az alaplevet 35-40 percig lefedve forraljuk. Kivesszük a halfejet, kidobjuk, a farokhúst átpasszírozzuk, ezt visszatesszük a levesbe a pontypatkókkal együtt. A halszeleteket 15 percig főzzük. A tejfölt fokozatosan elkeverjük egy kevés forró levessel, majd a halászléhez öntjük. Frissen facsart citromlével ízesítjük.
Céklasaláta makrélával
Hozzávalók:
60 dkg pucolt cékla
1 dl fehérborecet
4 evőkanál méz, 2 babérlevél
1 kis darab friss torma
20 dkg füstölt makréla
5 dkg zöldsaláta
a majonézhez: 1 tojás sárgája
1-1,5 dl napraforgóolaj
1 dl tejföl, só, frissen őrölt bors
1 teáskanál mustár
1 evőkanál cukor
A céklákat apró kockákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi bőven ellepi. A főzőlevet fehérborecettel, 4 evőkanál mézzel, sóval, babérlevéllel, a friss torma felével ízesítjük. A megpuhult céklát a főzőlében hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a majonézt: a tojás sárgájához először cseppenként adagoljuk az olajat, miközben habverővel verjük, majd mikor már kezdi a tojás felvenni az olajat, nagyon vékony sugárban önthetjük hozzá a maradékot, miközben tovább verjük a habverővel. A majonézt sóval, borssal, kevés mustárral, cukorral ízesítjük, hozzákeverjük a tejfölt, és hozzáreszeljük a maradék friss tormát. A céklát lecsepegtetjük, elkeverjük a majonézzel.
Lisztmentes máktortácskák
Hozzávalók
6 db 1,5 dl-es szufléformához:
3 egész tojás
10 dkg cukor
10 dkg darált mák
15 dkg szirupban eltett narancshéj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cukrot elektromos habverővel 4-5 perc alatt habosra keverjük az egész tojásokkal, míg kifehéredik, és a sokszorosára nem nő a massza térfogata. Hozzákeverjük a mákot és a felkockázott narancshéjat, jól elkeverjük. A tésztát kivajazott, lisztezett formákba öntjük, és 15–17 percig tartjuk a sütőben, amíg a tetejére egy vékony ropogós réteg nem sül, belül pedig pudingszerűen lágy marad a tészta. Melegen tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta