Dubaj az édességek terén is a luxus városa: az itteni cukrászmesterek alkották meg az ízlelőbimbókat és a szemet is gyönyörködtető, pisztáciás, krémes, ropogós édességet. Az újdonság híre villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában. Van, aki egyenesen úgy véli, hogy idén akár a bejglinél is többször kerülhet az ünnepi asztalokra. A karácsonyi vacsora után desszertként is kipróbálhatjuk, de ajándéknak is felülmúlhatatlan.
Nem lehet betelni vele!
A dubai csokoládét eredetileg „Can’t Get Knafeh of It” néven készítette el el a dubaji Fix Dessert Chocolatier. A név egy angol szójáték, lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy „nem tudok betelni a knafehhel” – a knafeh a kadayif tésztával készült keleti „sajttorta” neve. Innen terjedt el pillanatok alatt az egész világon a TikTok közösségi platformnak köszönhetően.
Tésztától lesz különleges
A dubai csoki lényege, hogy a töltelékéhez a pisztáciakrém mellett pirított, kadayif nevű török tésztát adnak. Ez a tésztaféle a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, de vékonyabb annál, általában szirupos keleti édességek alapanyaga. A harmadik fontos összetevő a tahini, vagyis a szezámpaszta, amely diós aromájával egészíti és emeli ki a keverék ízét.
A tölteléket tejcsokoládé-burok veszi körül, amelyet az igazán ötcsillagos helyeken még ehető arannyal is díszítenek. Aki már kóstolta, egészen egyedi íz- és textúraélményről számol be. Egyre több webshop, cukrászda és étterem kínálja ezt a különleges édességet, ám az ára egyelőre igen magas. Nem véletlenül terjednek a neten a receptek, amelyek alapján otthon is megalkothatjuk a látványos csokoládékreációt.
Dubai csoki otthon: alaprecept
Az interneten terjedő leírások között vannak kisebb eltérések, de az alap nagyjából ugyanaz. 10 dkg kész kadayif tésztát – amelyet török élelmiszerboltokban és egyes nagyobb szupermarketekben vásárolhatunk meg – éles késsel felaprítunk, és kevés vajon aranybarnára sütünk. A külső burokhoz a tej- vagy étcsokoládét egy kevés olajjal elkeverve mikróban vagy vízfürdőben megolvasztjuk, és a felével vastagon kikenjük egy csokoládékészítő szilikonforma alját és oldalait. Betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. A pirított tésztát alaposan összekeverjük néhány evőkanál pisztáciakrémmel és egy teáskanál tahinivel, azaz szezámpasztával. Egy pici sóval is hangsúlyozhatjuk az ízeket. A megdermedt csokoládéra kenjük a krémet, a tetején elosztjuk a maradék csokit, és néhány órára újra a hűtőbe tesszük. Amikor megszilárdult, kivesszük a formából, és tálalhatjuk.
A szakértők szerint a titok a minőségi alapanyagokban és abban rejlik, hogy a töltelék krémes maradjon, miközben a csokinak van egy tartása, hogy védje a desszertet a sérüléstől. Olyan leírásokat is találhatunk, amelyekben a tésztát cérnametélttel helyettesítik, a pisztáciakrémet pedig géppel krémesre aprított pisztáciából, cukorból, sűrített tejből és egy kevés olívaolajból szintén otthon keverik ki.
Fotó: Adobestock, Getty images, Profimedia