Konyha

Ezt eszi most mindenki: olcsó és egyszerű dubai csoki alaprecept házilag

A közösségi médiában lépten-nyomon szembejön velünk az egyszerre krémes és ropogós, pisztáciával vastagon töltött egzotikus finomság. Ódákat zengenek róla, de méregdrága. Mi is ez pontosan?
dubai csoki recept otthon házilag

Dubaj az édességek terén is a luxus városa: az itteni cukrászmesterek alkották meg az ízlelőbimbókat és a szemet is gyönyörködtető, pisztáciás, krémes, ropogós édességet. Az újdonság híre villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában. Van, aki egyenesen úgy véli, hogy idén akár a bejglinél is többször kerülhet az ünnepi asztalokra. A karácsonyi vacsora után desszertként is kipróbálhatjuk, de ajándéknak is felülmúlhatatlan.

Nem lehet betelni vele!

A dubai csokoládét eredetileg „Can’t Get Knafeh of It” néven készítette el el a dubaji Fix Dessert Chocolatier. A név egy angol szójáték, lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy „nem tudok betelni a knafehhel” – a knafeh a kadayif tésztával készült keleti „sajttorta” neve. Innen terjedt el pillanatok alatt az egész világon a TikTok közösségi platformnak köszönhetően.

Tésztától lesz különleges

A dubai csoki lényege, hogy a töltelékéhez a pisztáciakrém mellett pirított, kadayif nevű török tésztát adnak. Ez a tésztaféle a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, de vékonyabb annál, általában szirupos keleti édességek alapanyaga. A harmadik fontos összetevő a tahini, vagyis a szezámpaszta, amely diós aromájával egészíti és emeli ki a keverék ízét.

A tölteléket tejcsokoládé-burok veszi körül, amelyet az igazán ötcsillagos helyeken még ehető arannyal is díszítenek. Aki már kóstolta, egészen egyedi íz- és textúraélményről számol be. Egyre több webshop, cukrászda és étterem kínálja ezt a különleges édességet, ám az ára egyelőre igen magas. Nem véletlenül terjednek a neten a receptek, amelyek alapján otthon is megalkothatjuk a látványos csokoládékreációt.

Dubai csoki otthon: alaprecept

dubai csoki recept otthon házilag
Otthon is elkészíthető a dubai csoki

Az interneten terjedő leírások között vannak kisebb eltérések, de az alap nagyjából ugyanaz. 10 dkg kész kadayif tésztát – amelyet török élelmiszerboltokban és egyes nagyobb szupermarketekben vásárolhatunk meg – éles késsel felaprítunk, és kevés vajon aranybarnára sütünk. A külső burokhoz a tej- vagy étcsokoládét egy kevés olajjal elkeverve mikróban vagy vízfürdőben megolvasztjuk, és a felével vastagon kikenjük egy csokoládékészítő szilikonforma alját és oldalait. Betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. A pirított tésztát alaposan összekeverjük néhány evőkanál pisztáciakrémmel és egy teáskanál tahinivel, azaz szezámpasztával. Egy pici sóval is hangsúlyozhatjuk az ízeket. A megdermedt csokoládéra kenjük a krémet, a tetején elosztjuk a maradék csokit, és néhány órára újra a hűtőbe tesszük. Amikor megszilárdult, kivesszük a formából, és tálalhatjuk.

A szakértők szerint a titok a minőségi alapanyagokban és abban rejlik, hogy a töltelék krémes maradjon, miközben a csokinak van egy tartása, hogy védje a desszertet a sérüléstől. Olyan leírásokat is találhatunk, amelyekben a tésztát cérnametélttel helyettesítik, a pisztáciakrémet pedig géppel krémesre aprított pisztáciából, cukorból, sűrített tejből és egy kevés olívaolajból szintén otthon keverik ki.

Fotó: Adobestock, Getty images, Profimedia