Füstölt sajtos-snidlinges omlett
Hozzávalók:
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál tejföl
só, bors
1 csokor snidling
20 dkg szeletelt füstölt sajt
3 evőkanál napraforgóolaj
A tojásokat enyhén felverjük, elkeverjük a masszában a lisztet és a tejfölt. A keveréket sózzuk, borsozzuk, belevágjuk a snidlinget. Egy nagyméretű teflonserpenyőben felmelegítjük az olajat (ha kisebb a serpenyőnk, két részletben süssük az omlettet), majd beleöntjük a tojásmasszát. Takarékra vesszük a hőt alatta, lefedjük, és keverés nélkül sütjük, amíg az omlett teteje is megszilárdul. Óvatosan kifordítjuk a serpenyőből, ráhelyezzük a vékonyan felszeletelt sajtot, majd azonnal feltekerjük, hogy a sajt megolvadjon. Kicsit várunk, míg meghűl, azután szeleteljük.
Túrós-szalonnás fóliás burgonya
Hozzávalók:
16 szem kisebb krumpli
25 dkg túró
20 dkg bacon
1,5 dl tejföl
10 dkg vaj
nagy szemcsés tengeri só
1 csapott evőkanál római kömény
snidling
A krumplik héját folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, és egyenként alufóliába csomagoljuk őket. Sütőbe tesszük, és 250 fokon 40-45 perc alatt puhára sütjük. Közben
a túrót elkeverjük a tejföllel, sóval, a mozsárban megőrölt római köménnyel, aprított snidlinggel.
A szalonnát vékony csíkokra, majd kis kockákra vágjuk, zsírjára sütjük. A megsült krumplit kettévágjuk, sózzuk, ráhelyezünk egy darab vajat, egy nagy kanál túrót, és megszórjuk a sült szalonnával.
Töltött rizsgolyó
Hozzávalók:
20 dkg rövid szemű rizs
1 +1 tojás
15 dkg darált sertéshús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál sűrített paradicsom
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál majoránna
só, bors
zsemlemorzsa
napraforgóolaj
Egy közepes fazékban vizet forralunk, sózzuk, beleöntjük a rizst, és főzzük, amíg megpuhul. Leszűrjük, félretesszük, megvárjuk, amíg kihűl. Elkészítjük a ragut: a hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és a majoránnát, majd valamivel később a paradicsomot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst éppen ellepi. Sóval, borssal, aprított fokhagymával ízesítjük, 40-45 percig főzzük a ragut.
A kihűlt rizsbe 1 egész tojást keverünk, és megformázzuk a gombócokat: vizes kézzel kiveszünk egy adagnyi rizst, nagyjából formázunk belőle egy kerek labdát, majd ezt kicsit szétlapítjuk, beleteszünk egy kanálnyit a raguból, majd visszaformázzuk szép, szabályos gombócnak. A labdákat a felvert tojásban, majd a morzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük. Csípős paradicsommártással vagy ketchuppel kínáljuk.
Mexikói tésztatorta
Hozzávalók:
30 dkg rövid csőtészta
40 dkg mexikói zöldségkeverék (fagyasztott)
1 fej vöröshagyma
20 dkg csípős szárazkolbász
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1,5 dl tej
2 tojás
só, bors, olívaolaj
A hagymát szeleteljük, egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a zöldségek kiolvadnak. Ekkor beletesszük az apróra vágott kolbászt, a keveréket 4-5 percig pároljuk. A vajból, lisztből és vízből besamelmártást készítünk. Sózzuk, borsozzuk. Mikor kihűlt, elkeverjük benne a két egész tojást. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a zöldségekkel és a besamellel. Az egészet kerek jénai tálba szedjük, majd 200-220 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük. Mikor enyhén meghűlt, kifordítjuk a formából.
Fotó: Vrábel Kriszta