Sok kicsi sokra megy
A tapasokat a jellegzetes spanyol vendéglátóhelyeken, a tapasbárokban lehet fogyasztani. Feladatuk az, hogy kedvet csináljanak az iváshoz, akárcsak a magyar sör- vagy borkorcsolyák vagy az orosz zakuszkik és a török mezék. A név állítólag onnan származik, hogy a megtöltött borospoharakat kistányérral vagy egy szelet kenyérrel fedték le hogy ne szálljanak bele a bogarak. Ez volt a tapa, amelyre rendszerint ráhelyeztek egy-két falatkát is a bor mellé. Elvben előételek, étvágycsinálók a későbbi étkezéshez, de az igazat megvallva, a „sok kicsi sokra megy” jegyében már önmagukban is nagyon jól lehet lakni velük.
Még jobb tulajdonságuk, hogy kellemesen, hosszan el lehet beszélgetni mellettük. Spanyol hagyomány, hogy egy este folyamán a társaság több tapasbárt is végigkóstol. De a turistáknak is remek ez a fajta étel: ha nem órákig tartó étkezésre akarjuk pazarolni az időnket és nehéz főfogásokkal megterhelni a gyomrunkat, megnehezítve a városnézést, akkor gyorsan, akár állva is elfogyaszthatunk pár laktató falatkát.
Végtelen változatosság
A tapasok elsősorban a spanyol gasztronómia ismert hozzávalóiból készülnek: olajbogyóból, tenger gyümölcseiből, felvágottakból, sajtokból, zöldségekből és gyümölcsökből. Általában spanyol sörökkel, fehér- és vörösborral vagy sangriával kísérik őket. Jó hír, hogy otthon sem bonyolult az elkészítésük.
Mik lehetnek az asztalon egy tapasra épülő étkezésnél? A világon minden: kis tálkákban például kockákra vágott sajtok, kolbászkák, főtt kagylók, gyöngyhagyma, csemege uborka, zöld és fekete olajbogyók, sültpaprika-darabok, Serrano sonkatekercsek. A tányéron szalámi, szőlő és sajtkockák, halszeletek. Kiflikarikák – ezeken megint csak szalámi, szardella, sajt és egy kis karika csilipaprika. Fasírt, fűszeres húsgolyók (albondigas), szardíniakarikák, közepükben paprikával és töltött olajbogyóval. Pácolt gombák, füstölt lazacos szendvicsek, sonkaszeletek egy-egy karika fügével.
Sült szardíniadarabok, bepanírozott, megsütött tintahalkarikák, mozzarellagolyók és sült vagy borban főtt chorizo kolbász, felkarikázva. Természetesen külön kosárban mindig érkezik hozzájuk friss, ropogós kenyér is.
Különleges tintahal
A fagyasztóból kivett, felengedett vagy friss tintahalat karikákra vágjuk, megtisztítjuk, puhítás céljából fél órára citromos tejbe áztatjuk. Lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, majd lisztbe forgatjuk, és sűrű palacsintatésztába mártva, forró olajban kisütjük. Tálalásig meleg helyen tároljuk.
Patatas bravas
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 3 db hámozott paradicsom, késhegynyi porcukor, 1 dl száraz fehérbor, 1 babérlevél, olívaolaj, só, bors, 1 lila hagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál petrezselyem, néhány csepp Tabasco szósz (csípős, elhagyható), fél espelette paprika (kevésbé erős, kissé füstös ízű paprika, késhegynyi füstölt paprikával is helyettesíthetjük).
A krumplit megmossuk, kis kockákra vágjuk, és forró olívaolajban megpirítjuk. Ha megsült, kiszedjük a serpenyőből, leitatjuk róla az olajat, és félretesszük. Egy másik serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikát, a cukrot, a morzsolt babérlevelet, és jól összekeverjük. Mellétesszük a felkockázott, hámozott paradicsomot, a fehérbort, a mustárt, a Tabasco szószt, a petrezselymet, a sót és a borsot, és kis lángon addig főzzük, amíg sűrű mártást nem kapunk. Amikor a krumpli megsült, a szósszal leöntve kis tálkákban kínáljuk. Másik változatában nem paradicsomos-paprikás, hanem fokhagymás mártással – a Dél-Franciaországból is ismert aiolival – locsolják meg.
Tortilla de patatas
A spanyol tortilla inkább egy krumplis omlett. Nem kell hozzá más, mint krumpli, hagyma és tojás – esetleg gazdagítható sonkával, gombával, szardíniával is. 50 dkg krumplit vékony karikákra vagy kis kockákra vágunk, 1 vöröshagymát felkarikázunk. Bő, forró olajban dinszteljük egy kicsit a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit, és kb. 15 percig sütjük. Ne várjuk meg, amíg teljesen megpirul, szedjük ki kicsit előbb egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a felesleges olajat leitassuk róla. 4-5 tojást felverünk, serpenyőbe öntjük, és belekeverjük a krumplis keveréket. Sózzuk, borsozzuk, 4-5 percig sütjük, majd egy tányér segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Néhány percig pihenni hagyjuk, majd szeletelhetjük, mint egy tortát, és salátával kínálhatjuk.
Pan con tomate
Nagyon hasonlít az olasz bruschettára, de a mediterrán térségben ezeken a hasonlóságokon nem nagyon lehet csodálkozni. Hozzávalók: kenyérszeletek, 2 gerezd fokhagyma, 2 érett paradicsom, olívaolaj, só, bors. A kenyérszeleteket megpirítjuk. A meghámozott paradicsomokat felaprítjuk, és összekeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy kevés olívaolajjal. A keveréket a kihűlt kenyérszeletekre halmozzuk.
Empanadas, azaz töltött batyu
Szintén hagyományos spanyol falatka, lényegében változatos ragukkal töltött tésztabatyuk sokasága. A tésztája egyszerű omlós tészta, amit magunk is elkészíthetünk lisztből, sok vajból, vízből és tojásból. Kis pihentetés után nagyobb köröket szaggatunk belőle, megtöltjük tetszés szerinti húsos-zöldséges raguval, majd összehajtjuk, és villával recéssé nyomkodjuk a szélét. Tojással lekenjük a darabokat, és 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Fotó: Adobestock, getty images