Kurkumás csirkeraguleves csicseriborsóval
Hozzávalók
6 adaghoz:
30 dkg csirkemell-filé
1 konzerv főtt csicseriborsó
1 dl főzőtejszín
1 teáskanál mustár
1 teáskanál kurkuma
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
1 fej vörös-hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
egy csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1. A finomra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst, körbepirítjuk, majd a kurkumát és a hámozott, darabolt zöldségeket, valamint a lecsöpögtetett csicseriborsót is hozzátesszük.
2. 2-3 perc dinsztelés után felöntjük 1,5 l vízzel. Hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve 25 perc alatt készre főzzük.
3. A mustárt elkeverjük a főzőtejszínnel, majd fokozatosan a leveshez öntjük. Elkeverjük benne a finomra vágott petrezselymet.
Zöldséges-krumplis lencseleves
Hozzávalók
6 adaghoz:
20 dkg hagyományos lencse
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
40 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
2 db babérlevél
1,5 dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 evőkanál 10%-os ecet
egy kis csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1. A finomra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a kockázott füstölt szalonnát, 1-2 percig tovább dinszteljük, majd beletesszük a lencsét, és a hámozott, darabolt zöldségeket is.
2. 2-3 perc dinsztelés után felöntjük 1,5 liter vízzel. Hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és lefedve 35 perc alatt készre főzzük.
3. A tejfölt elkeverjük a liszttel, fokozatosan hozzámerünk pár kanállal a forró levesből, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk. Kevés ecettel ízesítjük, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet. Tálalhatjuk vékonyra szelt lila hagymával is, hasonlóan illik hozzá, mint a bableveshez.
Zöldséges gulyás burgonyás csipetkével
Hozzávalók 6 adaghoz:
50 dkg marha leveshús
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
20 dkg cukkini
3 szál szárzeller
egy kis fej karalábé
egy kisebb zellergumó
1 evőkanál szárított oregánó
240 g (1 konzerv)
hámozott, darabolt paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
só, frissen őrölt bors
A burgonyás csipetkéhez:
1 szem normál méretű krumpli
1 db M-es tojás
kb. 3 evőkanál liszt
egy csipet só
1. A felkockázott hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst, lepirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Ezt is átfuttatjuk a zsiradékon, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és 1,5 óráig lefedve pároljuk a húst.
2. Ezután hozzáadjuk a hámozott, darabolt paradicsomot, az oregánót és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, és további 30 percig főzzük.
3. Beletesszük a kockázott vagy felkarikázott zöldségeket (kivéve a cukkinit és a szárzellert), felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük a levest, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a cukkinit és a szárzellert.
4. Amíg a leves fő, a hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és villával összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a tojással, a liszttel és egy csipetnyi sóval. Kiskanállal, hagyományos módon az enyhén forrásban lévő levesbe szaggatjuk a csipetkét.
Fotó: Vrábel Kriszta