Citromos makrélapástétom
HOZZÁVALÓK:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 mokkáskanál só
kevés száraz fehérbor
1 nagyobb makréla (60-70 dkg)
só, frissen őrölt bors
1 citrom
1 csokor petrezselyem
1 tojás a kenéshez
A lisztet tálba szitáljuk, a puha vaj-jal összemorzsoljuk, sózzuk, és annyi fehérbort öntünk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Lefóliázva, hűtőben 20 percig pihentetjük. A makrélát lefilézzük a gerincről, majd a húsát a bőréről, és megsózzuk, megborsozzuk. Az egyik halfilét a karikákra vágott citrommal megrakjuk, megszórjuk a tépett petrezselyemmel, a másik halfilét a tetejére fektetjük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, elfelezzük, kigömbölygetjük, és késfok vastagra nyújtjuk. Az egyik lapra ráfektetjük a rétegelt makrélát, a tészta széleit felvert tojással bekenjük, befedjük a másik lappal, a széleit összenyomjuk, és halformájúra alakítjuk. Tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Töltött kacsapástétom
HOZZÁVALÓK:
1 kg bőrözött és kicsontozott kacsacomb
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
1 dl 30%-os tejszín
a töltelékhez:
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
40 dkg csiperkegomba
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
A kacsacombokat kétszer ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és belekeverjük a tejszínt. Forró olajon megfuttatjuk a hagymát, rászórjuk a gombát, és megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel fűszerezzük. Keskeny őzgerincformát alufóliával kibélelünk, a kacsahús háromnegyedével körben kibéleljük, megtöltjük a pirított gombával, és befedjük a megmaradt hússal.
Végül a kezünkkel megnyomkodjuk a pástétomot, hogy tömör legyen, ráhajtjuk a fóliát, és forró vízzel töltött tepsibe állítva 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt kigőzöljük.
Zöldséges csirkemájpástétom
HOZZÁVALÓK:
60 dkg tisztított csirkemáj
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
8 dkg zöldborsó
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
fél dl konyak
A megtisztított csirkemájat kétszer ledaráljuk. A felhevített olajon az aprított vöröshagymát és fokhagymát is megfuttatjuk, rászórjuk a kicsi kockákra darabolt sárgarépát, a zöldborsót, és lassú tűzön összepároljuk. Sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, a májhoz adjuk, meglocsoljuk a konyakkal, és jól összekeverjük.
A májas pástétomalapot megkóstoljuk, ha kell, tovább ízesíthetjük, pástétomnak való kerámiatálba öntjük, elsimítjuk, és a tetejével lefedve, forró vízzel töltött tepsibe állítva 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt kigőzöljük. Ha elkészült a csirkemájpástétom, forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.
Meleg sertéspástétom
HOZZÁVALÓK:
50 dkg mirelit leveles tészta
60 dkg darált sertéshús (zsírosabb)
2 tojás
1 sárgarépa
10 centi póréhagyma
1 piros húsú paprika
só, frissen őrölt bors
2 szál friss rozmaring
1 csokor petrezselyem
1 tojás a kenéshez
A mirelit leveles tésztát hűtőben hagyjuk kiolvadni, majd a darált húst a tojásokkal, a durvára reszelt sárgarépával, apróra vágott póréhagymával, piros húsú paprikával összekeverjük, sóval, borssal, aprított rozmaringgal, petrezselyemmel fűszerezzük. A leveles tésztát elfelezzük, lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsi tepsit úgy tudjunk vele kibélelni, hogy széle is maradjon. Rákanalazzuk a fűszeres húst, eligazítjuk, és befedjük a másik tésztalappal.
A megmaradt tésztaszéleket levágjuk, formákat vágunk belőle, a felvert tojással megkent tésztát megdíszítjük vele, átkenjük tojással, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, forrón, nagy kockákra vágva tálaljuk, és friss, vegyes zöldsalátát vagy gyöngyhagymát kínálunk mellé.
fotó: pexels