Konyha

Így lesz mindig puha a fánk és nem szívja meg magát olajjal: 4 farsangi recept képpel

A farsang jó alkalom az evés-ivásra. Jellegzetes étele volt az időszaknak mindig is a fánk, hiszen mágikus erőt tulajdonítottak neki.

A farsang jó alkalom az evés-ivásra: lakodalmakra, jelmezes felvonulásokra, disznótorokra. Jellegzetes étele volt az időszaknak mindig is a fánk, hiszen mágikus erőt tulajdonítottak neki. Azért sütötték, hogy a szél ne vigye le a háztetőt.

Erdélyben pánkó a neve, Szlovákiában siskának, a palócok földjén pampuskának nevezik. Minden népnek megvan a maga fánkja, a mézszirupba forgatható arab változat a zalabia, amelyet nagyon egyszerű elkészíteni. Már a régi görögök is ettek fánkot, olimpiai győzteseiknek is adták ajándékul. Ezt a fánkot a görögök lokmának nevezik.

Fánktippek

✔ A kész fánkokat ne rakjuk egymásra, mert a gőztől megereszkednek.

✔ A fánkokat ne tegyük hűtőbe, inkább takarjuk le fóliával, és tartsuk hűvös helyen.

✔ A másnapos fánk tetejét kenjük meg egy kevés vízzel, és pár percre tegyük a sütőbe, újra friss lesz.

Mint a villám

A franciák híres fánkja az éclair, amelyet mi már ekler fánkként ismerünk. Ennek a tésztája ún. égetett tészta, mint a képviselőfánk vagy a profiterol alapanyaga. Az éclair villámlást jelent, a tésztát pedig a 19. század híres francia cukrászának, Antonin Carême-nek köszönhetjük. Egyesek neki tulajdonítják a sütemény nevét is, mármint hogy olyan gyorsan fogyasztjuk el, mint egy villámlás. Mások szerint csillogó díszítő mázának köszönheti a nevét.

Portugál fahéjas fánk

Hozzávalók:
✔ 2,5 dkg friss élesztő
✔ 50 dkg liszt
✔ 25 dkg porcukor
✔ csipetnyi só
✔ 4 tojássárgája
✔ 0,5 cl rum
✔ 4 dl tej
✔ 5 dkg vaj
✔ olaj a sütéshez

1,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük kevés cukorral és az élesztővel, és félretesszük. A lisztbe belekeverjük a porcukrot és a sót, majd beletesszük a tojássárgájákat, hozzáöntjük a rumot és a felfutott élesztőt, a langyos tejet és a langyos vajat, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és fél óráig kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, tetszőleges formára vágjuk vagy szaggatjuk. A kis tésztákat hagyjuk ismét negyed órát kelni. Ezután forró olajban pirosra sütjük, s papírtörlőre szedve még forrón fahéjas cukorba hempergetjük

Arab fánk

Hozzávalók a tésztához:
✔ 2,5 dl tej
✔ 2,5 dkg élesztő
✔ 50 dkg finomliszt
✔ 2 dkg cukor, csipetnyi só
✔ 3 dl langyos tej
a sziruphoz:
✔ 2,5 dl víz
✔ 10-10 dkg méz és cukor
✔ 1 narancs vékonyan hámozott héja
✔ fél citrom vékonyan hámozott héja
✔ 1 rúd fahéj
✔ 3 szem kardamom

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, csipetnyi cukrot teszünk bele, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, a sót, a cukrot összekeverjük a felfutott élesztővel, és dagasztókaros robotgéppel összedolgozzuk, úgy, hogy a langyos vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. Nem biztos, hogy az összes tejre szükségünk lesz, azonban lágy tésztát kell kapnunk. 8-10 percig keverjük a tésztát, majd letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a szirupot.

Ehhez a vizet a mézzel, a cukorral, a narancs és a citrom héjával, a fahéjjal, a kardamommal 15 perc alatt összefőzünk. Ha elkészült, átszűrjük és kihűtjük. A fánkok sütéséhez egy edényben kb. 2 ujjnyi olajat melegítünk, és 2 kanál segítségével kb. 6 cm átmérőjű fánkokat szaggatunk az olajba. Egyszerre csak pár darabot tegyünk az olajba. A fánkokat 2-3 perc alatt szép aranyszínűre sütjük, közben egyszer megfordítjuk őket, majd papírtörlőre szedjük. Tálalásig melegen tartjuk a fánkokat, majd tálalás előtt megmártjuk őket a szirupban.

Lime-os olasz túrófánk

Hozzávalók:
✔ 25 dkg túró
✔ 10 dkg liszt
✔ 15 dkg rétesliszt
✔ 1 kávéskanál sütőpor
✔ csipetnyi só
✔ vaníliás cukor
✔ 1 lime héja
✔ 2 dkg cukor
✔ 3 tojás
✔ 2 dl tejföl
✔ olaj a sütéshez
✔ porcukor

A túrót a cukorral, a csipet sóval és a tojássárgájával eldolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához keverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral, csipetnyi sóval, vaníliás cukorral, a lime héjával elvegyített kétféle lisztet. Laza tésztát kapunk. Pár perc pihentetés után két kanál segítségével a tésztát forró olajba szaggatjuk. Mikor szép pirosra sült, papírra szedjük, és tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Francia ekler

Hozzávalók:
✔ 1 dl víz
✔ 10-10 dkg vaj és liszt
✔ 1-1 csipet só és cukor
✔ 3 tojás
a töltelékhez:
✔ 2 dl tejszín
✔ 5 dkg porcukor
✔ 1 vaníliarúd magjai
a tetejére:
✔ 10 dkg csoki
✔ 1 evőkanál olaj
✔ dekorcukor

A vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Ekkor a tűzről levéve belekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon 1-2 percig keverjük. Akkor jó, ha labdává áll össze. Újra levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni. Mikor már csak langyos, a tojásokat egyenként belekeverjük. Habzsákba töltve hosszú rudakat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 195 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A tejszínt a vaníliával és a porcukorral kemény habbá verjük, majd csillagcsöves habzsákból a kettévágott fánk alsó felébe töltjük. Gyümölcsöket is tehetünk még bele. A csokoládét az olajjal megolvasztjuk, majd belemártjuk a fánkok tetejét. A habos alsó részre helyezzük, majd dekorcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: archív