Konyha

Böjti ételek 600 forint alatt: a férfiak is rajongani fogják, ha így főzöl húsmentesen

A böjti időszak remek alkalom arra, hogy egy kicsit elrugaszkodjunk a hagyományos húsos ételektől. A zöldfélékkel ízesített, sajttal, tejföllel gazdagított finomságok is lehetnek különlegesek és ínycsiklandók.
Újhagymakrémleves burgonyagombóccal

Újhagymakrémleves burgonyagombóccal (550 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:  

  • 3 csokor újhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 l zöldséglé
  • só, frissen őrölt bors

A gombóchoz:

  • 25 dkg burgonya
  • liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg érett cheddar sajt
  • egy kis csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors
  1. A hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, és vajon puhára dinszteljük. Felöntjük a zöldséglével, és 15 percig lefedve főzzük. A leveshez öntjük a tejszínt, majd botmixerrel krémesítjük. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
  2. A gombóchoz a sós vízben megfőtt, hámozott, felkockázott burgonyát villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy nem ragacsos burgonyás tésztát kapjunk. Megsózzuk, hozzászórjuk a finomra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot, és alaposan összedolgozzuk a tésztát.
  3. Lisztezett kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Bő, sós vízben, adagonként készre főzzük. A levessel tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Miklósa Erika a vércsoportdiétára és a nagyböjtre esküszik a tavaszi fáradtság ellen

Spenótos nokedli pirított hagymával (400Ft egy adag)

Spenótos nokedli pirított hagymával (400Ft egy adag)
Spenótos nokedli pirított hagymával (400Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:  

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg leveles spenót
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1,5 dkg liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj a sütéshez
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz
  1. A vöröshagymát egészen apró kockákra vágjuk, lisztbe forgatjuk, majd adagonként közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Egy konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük róla.
  2. A nokedlihez egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a 2 db egész tojással, 1 teáskanál sóval, kevés frissen őrölt borssal, a zúzott fokhagymával és az egészen finomra vágott spenóttal. Fokozatosan hozzákeverünk annyi vizet, hogy közepesen sűrű nokedlitésztát kapjunk.
  3. A tésztát 20 percig pihentetjük, majd nokedliszaggatóval lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Adagonként készre főzzük. Sós tejföllel és a pirított hagymával megszórva tálaljuk.

Kapros-juhtúrós lepény (200 Ft egy szelet)

Kapros-juhtúrós lepény (200 Ft egy szelet)
Kapros-juhtúrós lepény (200 Ft egy szelet)

Hozzávalók 12 szelethez:  

  • 30 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál só

A töltelékhez:

  • 20 dkg juhtúró
  • 20 dkg tehéntúró
  • 1 db L-es tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejfölt. Homogénre összegyúrjuk a tésztát, ha nem elég nedves, kevés vizet adagolunk hozzá.
  3. Lisztezett felületen 26 cm-es piteformához kinyújtjuk, és belehelyezzük a formába.
  4. A kétféle túrót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a finomra vágott kaprot, valamint a zúzott fokhagymát. Megborsozzuk, kóstolás alapján sózzuk – vigyázzunk, mert a juhtúró gyakran elég sós!
  5. A tölteléket a piteformába simítjuk és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük a pitét. Langyosan és hidegen is kínálhatjuk, ecetes zöldsalátát tálaljunk mellé.

Ez is érdekelhet: Tápláló böjti falat: Gombás-spenótos quiche

Fotó: Vrábel Kriszta

Címkék: