Újhagymakrémleves burgonyagombóccal (550 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 csokor újhagyma
- 3 dkg vaj
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 l zöldséglé
- só, frissen őrölt bors
A gombóchoz:
- 25 dkg burgonya
- liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg érett cheddar sajt
- egy kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- A hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, és vajon puhára dinszteljük. Felöntjük a zöldséglével, és 15 percig lefedve főzzük. A leveshez öntjük a tejszínt, majd botmixerrel krémesítjük. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
- A gombóchoz a sós vízben megfőtt, hámozott, felkockázott burgonyát villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy nem ragacsos burgonyás tésztát kapjunk. Megsózzuk, hozzászórjuk a finomra vágott petrezselymet, a reszelt sajtot, és alaposan összedolgozzuk a tésztát.
- Lisztezett kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Bő, sós vízben, adagonként készre főzzük. A levessel tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Miklósa Erika a vércsoportdiétára és a nagyböjtre esküszik a tavaszi fáradtság ellen
Spenótos nokedli pirított hagymával (400Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg leveles spenót
- 2 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1,5 dkg liszt
- só, frissen őrölt bors
- olaj a sütéshez
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
- A vöröshagymát egészen apró kockákra vágjuk, lisztbe forgatjuk, majd adagonként közepesen forró olajban ropogósra sütjük. Egy konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük róla.
- A nokedlihez egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a 2 db egész tojással, 1 teáskanál sóval, kevés frissen őrölt borssal, a zúzott fokhagymával és az egészen finomra vágott spenóttal. Fokozatosan hozzákeverünk annyi vizet, hogy közepesen sűrű nokedlitésztát kapjunk.
- A tésztát 20 percig pihentetjük, majd nokedliszaggatóval lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Adagonként készre főzzük. Sós tejföllel és a pirított hagymával megszórva tálaljuk.
Kapros-juhtúrós lepény (200 Ft egy szelet)

Hozzávalók 12 szelethez:
- 30 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 20 dkg juhtúró
- 20 dkg tehéntúró
- 1 db L-es tojás
- 1 dl tejföl
- 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük.
- A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejfölt. Homogénre összegyúrjuk a tésztát, ha nem elég nedves, kevés vizet adagolunk hozzá.
- Lisztezett felületen 26 cm-es piteformához kinyújtjuk, és belehelyezzük a formába.
- A kétféle túrót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a finomra vágott kaprot, valamint a zúzott fokhagymát. Megborsozzuk, kóstolás alapján sózzuk – vigyázzunk, mert a juhtúró gyakran elég sós!
- A tölteléket a piteformába simítjuk és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük a pitét. Langyosan és hidegen is kínálhatjuk, ecetes zöldsalátát tálaljunk mellé.
Ez is érdekelhet: Tápláló böjti falat: Gombás-spenótos quiche
Fotó: Vrábel Kriszta