Konyha

Olcsó, gyors csirkés receptek: finom hétvégi ételek az egész családnak

A csirke jó sütve, rántva, töltve, főzve, levesnek és pörköltnek. Bármi is készül belőle, mindig elfogy. Mutatunk 4 receptet, amivel bővülhet a család kedvenceinek listája.
sült csirke recept

Bakonyi csirkemell tejfölös tésztával

HOZZÁVALÓK:
8 dkg füstölt szalonna
4 csirkemellfilé
só, frissen őrölt bors
1 vöröshagyma, 20 dkg csiperke
2 kiskanál pirospaprika
1 zöldpaprika, 1 paradicsom
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
40 dkg pipatészta vagy orsótészta
2 dl tejföl, snidling

A szalonnát kockákra daraboljuk, kisütjük a zsírját, és kiszedjük a ropogós szalonnakockákat. A forró zsíron a félbevágott, sózott, borsozott csirkemellszeleteket pirosra sütjük, és tányérra szedjük. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk az aprított vöröshagymát,ba szeletelt gombát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával.

Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje, és ha felforrt, közepes tűzön 10 percig főzzük. Rászórjuk a kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és habarással besűrítjük. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és lehúzzuk a tűzről, hogy ki ne csapódjon a tejföl. Tálaláskor a hússzeleteket az enyhén sós vízben kifőzött, tejföllel elkevert, snidlinggel megszórt tésztára fektetjük, és meglocsoljuk a bakonyi gombamártással.

Szárított paradicsomos tekercsek

HOZZÁVALÓK:
4 csirkemellfilé
só, frissen őrölt bors
12 szárított paradicsom
8 vékony szelet bacon
a körethez:
50 dkg arborio rizs vagy
kerek szemű rizs
zöldségleves
1 dl száraz fehérbor
4 szál zöldhagyma

A csirkemellfiléket majdnem teljesen félbevágjuk, szétnyitjuk, mint egy könyvet, óvatosan kiklopfoljuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. A szárított paradicsomot apró kockákra vágjuk, egyenlően elosztjuk a csirkemellfiléken, és szorosan feltekerjük. Ezután a csirkét 2-2 szelet baconba göngyöljük, tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Közben a körethez az arborio vagy kerek szemű rizst fazékba szórjuk, felöntjük annyi zöldséglevessel, amennyi egy ujjnyival ellepi, és ha felforrt, lassú tűzön keverve főzzük.

Ha beszívta a levét, mindig kevés zöldséglevessel, esetleg egy kevés fehérborral pótoljuk. Mielőtt lehúznánk a tűzről, beleforgatjuk a vékony karikákra szeletelt zöldhagymát, és forrón, a felszeletelt csirkemellel tálaljuk.

sült csirke recept

Almás töltött comb

Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
só, 4 csipet gyömbérpor
2 zsemle, 2 savanykás alma
1 tojás, 1 vöröshagyma
frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
a körethez:
35 dkg hosszú szemű rizs
3 evőkanál olaj, só
3 evőkanál aranymazsola

A megmosott csirkecomb bőrét az ujjunkkal fellazítjuk, sózzuk, és megszórjuk a gyömbérporral. A töltelékhez a vízbe áztatott, kicsavart zsemléket tálba tesszük, hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra darabolt almát, a tojást, az aprított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, összekeverjük, és megtöltjük vele a combokat.

Ezután olajozott tepsibe fektetjük, megkenjük a bőrét olajjal, és 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. A körethez a rizst a forró olajon fehérre sütjük, majd felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, beleszórjuk az aranymazsolát, és lefedve, lassú tűzön 15-20 perc alatt megpároljuk. Ha elkészült, forrón, a sült csirkecombbal tálaljuk.

Sonkás-tarhonyás, savanyúsággal

HOZZÁVALÓK:
3 evőkanál olaj
35 dkg házi tarhonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
60 dkg csirkeaprólék
15 dkg füstölt sonka
2 közepes burgonya
só, frissen őrölt bors
1 zöldpaprika
1 paradicsom

A forró olajon megpirítjuk a házi tarhonyát, rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, jól összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot, az egyforma csíkokra vágott sonkát, a kis kockákra darabolt burgonyát, és felöntjük a tarhonyához képest három és félszeres mennyiségű forró vízzel.

Ha felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a kicsi kockákra aprított zöldpaprikát, paradicsomot, és fedővel letakarva, lassú tűzön 25-30 perc alatt megpároljuk. Ha elkészült, forrón tálaljuk. Házi vagy akár bolti csalamádét kínálhatunk mellé savanyúságnak.

Fotó: pexels