Konyha

4 fogásos húsvéti menü, amit előre is elkészíthetsz: ezeket jövőre is emlegeti majd a család

Húsvét, azaz hús vétele. Vége a hosszú böjtölésnek. Az ünnep menetét pontosan szabályozták a szokások, amelyeket érdemes feleleveníteni.
nyuszi alakú keksz recept

Fűszeres-csípős répaleves

répakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg zsenge sárgarépa
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt római köményű
  • negyed citrom
  • 1 csapott teáskanál csilikrém
  • 1 mokkáskanál fehérborecet
  • frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj
  1. A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk. Levesesfazékban, kevés olívaolajon körbepirítjuk a répakarikákat a római köménnyel együtt, felöntjük 8 dl vízzel.
  2. 20 percig főzzük, hozzáadjuk a fokhagymát, és botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a joghurtot. Cukorral, fahéjjal, csilivel és pár csepp citromlével, egy mokkáskanál fehérborecettel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
  3. A leves egyszerre legyen édes, csípős és egy kicsit savanykás.

Ez is érdekelhet:

Töltött sült tojás

Sült töltött tojás recept

Hozzávalók:

  • 5 főtt tojás
  • 1 dl natúr joghurt
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 szardella vagy paszta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  1. A főtt tojásokat megfelezzük, kiszedjük a sárgájukat. Elkeverjük a joghurttal, vajjal, mustárral. Borssal és a villával összetört szardellákkal ízesítjük.
  2. Ha szükséges, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szardella sós. Visszatöltjük a tojásokba az ízesített tölteléket. Serpenyőben, kevés olívaolajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát az aprított fokhagymával együtt, majd belekeverjük az aprított petrezselymet.
  3. A morzsát a tojásokra szórjuk, és az egészet 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Rozmaringos ragu krumplikrokettel

rozmaringos ragu krumplikrokettel recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg báránycomb (csont nélkül)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág friss rozmaring
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál 6%-os fehérborecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál liszt

a kroketthez:

  • 30 dkg krumpli
  • 1 tojás
  • só, liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  1. A bárányhúst felkockázzuk. Olívaolajon körbepirítjuk a húst a szeletelt fokhagymával és a rozmaringágakkal együtt.
  2. Ha már mindenhol piros, felöntjük a borral és 2 dl vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és takarékon forralva 35-40 perc alatt puhára főzzük.
  3. A főzés végén adunk hozzá 1 evőkanál fehérborecetet, egyet forralunk még a szafton, majd lezárjuk.
  4. A körethez a krumplit héjastól megfőzzük, amikor puha, meghámozzuk, villával összetörjük. Adunk hozzá 1 egész tojást, sót, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Összedagasztjuk a tésztát, 1-1,5 órára félretesszük kelni.
  5. Fánkokat formázunk belőle, és forró olajban pirosra sütjük.

Nyuszikeksz

nyuszi alakú keksz recept

Hozzávalók:

  • 36 dkg finomliszt
  • 11 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • selyemszalag a díszítéshez
  1. Először elektromos mixerrel a cukrot habosra keverjük a szobahőmérsékletű, lágy vajjal. Utána a lisztet a cukros vajhoz dolgozzuk.
  2. A tésztát lisztezett felületen 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Nyuszi alakú kiszúró formával megformázzuk a kekszeket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  3. Amíg a sütő 180 fokra felmelegszik, legalább 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk rácson kihűlni, majd a kihűlt nyuszik nyakába piros selyemszalagot köthetünk.

Fotó: archív