Zsengén finom
A spárgaborsó íze a spárgára emlékeztet, és hüvelyes növény, akárcsak a borsó. Innen a neve, de hívják szárnyasborsónak vagy kávéborsónak is. Miután sok a keveredés, legjobb, ha a latin nevét is tudjuk: Tetragonolobus purpureus.
Ha ki akarjuk próbálni, mit tud a konyhában, a piacokon csak némi szerencsével lehet rábukkanni. Ha viszont van kertünk, magunk is próbálkozhatunk a termesztésével.
- A magvait áprilisban, de még akár júniusban is vethetjük szabadföldbe.
- Dísznövénynek is alkalmas, mert gyönyörű, kecses formájú virágokat hoz.
- Szereti a napot és a sok öntözést.
- 60-100 cm magasra nő, de karót kell tenni mellé, másképp talajtakaró növényként folytatja pályafutását.
- Ha korán ültettük, már júliustól egészen októberig érik a hosszúkás, akár 8 centis, érdekes alakú termés.
- Zsenge állapotában szedjük le, amikor még nem éri el a 3 centit, mert később keményebb és fásabb lesz, akárcsak a spárga.
Ízesíteni sem szükséges
Mediterrán eredetűnek tartják, mégsem lett népszerű azon a vidéken. Inkább az ázsiai konyhában – amelyik amúgy is rengetegféle zöldséggel főz – találkozhatunk a spárgaborsóval.
Fogyaszthatjuk darabokra vágva, nyersen salátákban, főzve levesekben, párolva köretként, ragukban.
A hüvelyeket piríthatjuk is: vajban, kellemesen ropogósak lesznek, és némi földes ízt kölcsönöznek az ételnek.
Kár hozzá ízesítőket adni, mert elveszti saját, kellemes aromáját. Magvai is főzhetők, pörköltekhez, levesekhez használják őket – például úgy, mint a zöldborsót. A magokat előfordul, hogy kiszárítják, pörkölik, és kávéhelyettesítőként alkalmazzák.
Ez is érdekelhet: Világ körüli kolbásztúra: most kiderül, mennyit tudsz a magyarok kedvenc eledeléről?
Tele van tápanyagokkal
Nemcsak finom, de alapvető tápanyagokban is bővelkedik.
A spárgaborsó jó fehérjeforrás, gazdag telítetlen zsírsavakban, A- és C-vitamin-tartalma kiemelkedő, valamint többféle B-vitamin is található benne.
Magas rosttartalma segíti az emésztést, és támogatja a bélrendszer egészségét, vitaminjai pedig hozzájárulnak az általános jó közérzethez.
Spárgaborsós-húsos tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkehús (sertés is lehet)
- 1 vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 30 dkg zsenge spárgaborsó
- 1 közepes cukkini
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 3 evőkanál joghurt
- 50 dkg spagetti
Elkészítés: A hagymát felaprítjuk, megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, és fehérre pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, beletesszük a feldarabolt spárgaborsót, a felaprított petrezselymet és a kis kockákra vágott hámozatlan cukkinit.
Sózzuk, és lefedve, néha megkeverve pároljuk, amíg a hús, a spárgaborsó és a cukkini is megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a joghurtot, és a közben bő, sós vízben roppanósra kifőzött spagettit.
Tálalhatjuk külön is, akkor mindenki ízlése szerint keverheti a ragut a tésztához.
Fotó: AdobeStock