Konyha

Spárga? Borsó? Nem, spárgaborsó! Az új kedvenced lesz ez az ízletes különlegesség

Nem elírás, nem tévedés, és nem is a jól ismert sárgaborsóról van szó. A spárgaborsó nevű növényről sokkal kevesebb szó esik, de talán néhány év múlva már meghonosodik a hazai konyhákban. Ismerkedjünk meg vele!
Spárgaborsó

Zsengén finom

A spárgaborsó íze a spárgára emlékeztet, és hüvelyes növény, akárcsak a borsó. Innen a neve, de hívják szárnyasborsónak vagy kávéborsónak is. Miután sok a keveredés, legjobb, ha a latin nevét is tudjuk: Tetragonolobus purpureus.

Ha ki akarjuk próbálni, mit tud a konyhában, a piacokon csak némi szerencsével lehet rábukkanni. Ha viszont van kertünk, magunk is próbálkozhatunk a termesztésével.

  • A magvait áprilisban, de még akár júniusban is vethetjük szabadföldbe.
  • Dísznövénynek is alkalmas, mert gyönyörű, kecses formájú virágokat hoz.
  • Szereti a napot és a sok öntözést.
  • 60-100 cm magasra nő, de karót kell tenni mellé, másképp talajtakaró növényként folytatja pályafutását.
  • Ha korán ültettük, már júliustól egészen októberig érik a hosszúkás, akár 8 centis, érdekes alakú termés.
  • Zsenge állapotában szedjük le, amikor még nem éri el a 3 centit, mert később keményebb és fásabb lesz, akárcsak a spárga.

Ízesíteni sem szükséges

Mediterrán eredetűnek tartják, mégsem lett népszerű azon a vidéken. Inkább az ázsiai konyhában – amelyik amúgy is rengetegféle zöldséggel főz – találkozhatunk a spárgaborsóval.

Fogyaszthatjuk darabokra vágva, nyersen salátákban, főzve levesekben, párolva köretként, ragukban.

A hüvelyeket piríthatjuk is: vajban, kellemesen ropogósak lesznek, és némi földes ízt kölcsönöznek az ételnek.

Kár hozzá ízesítőket adni, mert elveszti saját, kellemes aromáját. Magvai is főzhetők, pörköltekhez, levesekhez használják őket – például úgy, mint a zöldborsót. A magokat előfordul, hogy kiszárítják, pörkölik, és kávéhelyettesítőként alkalmazzák.

Spárgaborsó

Ez is érdekelhet: Világ körüli kolbásztúra: most kiderül, mennyit tudsz a magyarok kedvenc eledeléről?

Tele van tápanyagokkal

Nemcsak finom, de alapvető tápanyagokban is bővelkedik.

A spárgaborsó jó fehérjeforrás, gazdag telítetlen zsírsavakban, A- és C-vitamin-tartalma kiemelkedő, valamint többféle B-vitamin is található benne.

Magas rosttartalma segíti az emésztést, és támogatja a bélrendszer egészségét, vitaminjai pedig hozzájárulnak az általános jó közérzethez.

Spárgaborsós-húsos tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkehús (sertés is lehet)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 dkg zsenge spárgaborsó
  • 1 közepes cukkini
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 3 evőkanál joghurt
  • 50 dkg spagetti

Elkészítés: A hagymát felaprítjuk, megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, és fehérre pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, beletesszük a feldarabolt spárgaborsót, a felaprított petrezselymet és a kis kockákra vágott hámozatlan cukkinit.

Sózzuk, és lefedve, néha megkeverve pároljuk, amíg a hús, a spárgaborsó és a cukkini is megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a joghurtot, és a közben bő, sós vízben roppanósra kifőzött spagettit.

Tálalhatjuk külön is, akkor mindenki ízlése szerint keverheti a ragut a tésztához.

Fotó: AdobeStock